Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Bιώσιμες επιλογές στην παραγωγή οίνου από το σταφύλι ως στο μπουκάλι

Τα οινοποιεία αναζητούν τρόπους να ξεχωρίσουν σε μια πολυσύχναστη αγορά, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενιών.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών είναι η βιωσιμότητα, επειδή συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις — και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα. Ενώ οι μισοί από τους καταναλωτές αλκοόλ στις ΗΠΑ σε μια πρόσφατη έρευνα της IWSR είπαν ότι η βιωσιμότητα μιας εταιρείας ή οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες επηρεάζουν θετικά τις αποφάσεις αγοράς τους, πάνω από τα τρία τέταρτα των Αμερικανών Generation Z και Millennial σε μια έρευνα της IFIC πιστεύουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των διατροφικών επιλογών από άλλες γενιές.

Τα οινοποιεία μπορούν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές σε ολόκληρη την αλυσίδα από το σταφύλι στο μπουκάλι. Όπως όλες οι άλλες περιβαλλοντικές αποφάσεις, η χρήση πιο βιώσιμων ετικετών θα είναι πιο αποτελεσματική εάν ένα οινοποιείο αναπτύξει επίσης καμπάνιες επωνυμίας και μάρκετινγκ για να μοιραστεί τα νέα με τους καταναλωτές του.

«Οι πληροφορίες αειφορίας δεν παρουσιάζονται πάντα ξεκάθαρα στους καταναλωτές κρασιού», λέει ο Adam Moffitt, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για την Αμερική για την UPM Raflatac, ηγέτη στη βιώσιμη επισήμανση. «Έτσι, μια ετικέτα κρασιού που λέει: «Σώζουμε ωκεανούς» ή «Μάθετε για το πρόγραμμα βιωσιμότητας μας», υποδηλώνει ότι το οινοποιείο σας κάνει τη διαφορά».

Τα οινοποιεία μπορούν να αυξήσουν τη βιωσιμότητα της ετικέτας ενισχύοντας την αναλογία ανακυκλωμένου υλικού στις συσκευασίες τους και γνωστοποιώντας την υποστήριξή τους στην κυκλική οικονομία στους καταναλωτές.

Η UPM Raflatac επινόησε έναν τρόπο να φτιάχνει πολυπροπυλένιο – μια εντελώς διαυγή μεμβράνη – με ξύλο από δάση με βιώσιμη διαχείριση αντί για παρθένα πλαστικά σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη δημιουργία πολυπροπυλενίου. Το Forest Film™ συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα ενός οινοποιείου.

«Συλλαμβάνουμε επίσης πλαστικό δεσμευμένο στον ωκεανό σε ποτάμια και ρυάκια προτού χτυπήσει στον ωκεανό», λέει ο Moffitt. «Παίρνουμε αυτό το υλικό, το αναλύουμε και το επαναχρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους ετικετών με κόλλα για να τοποθετήσουμε σε μια ποικιλία υποστρωμάτων συσκευασίας».

Οι ευαίσθητες στην πίεση ετικέτες Renewal® της εταιρείας έχουν επίσης χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι ίνες στο χαρτί συνδυάζουν υποπροϊόντα από τις ταχέως ανανεώσιμες βιομηχανίες κάνναβης και σιταριού με απόβλητα μετά την κατανάλωση. Αυτή η περιβαλλοντικά ευαίσθητη εναλλακτική λύση εξαλείφει την ετήσια πρακτική των σιτοκαλλιεργητών να καθαρίζουν χωράφια καίγοντας εκατομμύρια στρέμματα άχυρου σιταριού, δημιουργώντας οξύ καπνό και εκπομπές άνθρακα. Εκμεταλλεύεται επίσης την ταχέως αναπτυσσόμενη κάνναβη, η οποία έχει κύκλο από σπόρο έως συγκομιδή 90 ημερών σε πολύ μικρότερο χώρο από ό,τι θα απαιτούσε ένα δάσος με κύκλο συγκομιδής 20-30 ετών.

«Τα γυάλινα μπουκάλια είναι το τελευταίο βήμα στη βιομηχανία κρασιού για βιωσιμότητα  και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο, με το 18-30% των εκπομπών να προέρχονται από γυάλινα μπουκάλια», εξηγεί ο McNamara. «Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στη βιομηχανία κρασιού να κάνει το τελευταίο βήμα  χρησιμοποιώντας επαναγεμιζόμενα μπουκάλια και ετικέτες που ξεπλένονται».

 

πηγή: Wine Industry Network. com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών φέρνει στο ποτήρι μας η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κεφαλονιάς, με τους...

REPORTS

Κλωνική επιλογή και διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ίσον «HELLENiFERA» που φαίνεται να διαµορφώνει το µέλλον της αµπελουργίας στην Ελλάδα. Πρόκειται ένα εταιρικό σχήµα που...

REPORTS

Το οινοποιείο Afianes στην Ικαρία με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και καινοτόμες ιδέες, σημαδεύει το παγκόσμιο οινόφιλο κοινό

REPORTS

Η κίνηση προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας είναι σχεδόν καθολική στη χώρα του κρασιού.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.