Το οινοποιείο Χανιώτη στα Κύθηρα παράγει αποκλειστικά τον τοπικό Αρικαρά
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν μικρές παραγωγικές προσπάθειες που έρχονται να αναδείξουν τοπικές ποικιλίες. Ένα και μοναδικό κρασί παράγει η οικογένεια Χανιώτη με έδρα τα Κύθηρα. Ο λόγος για την ετικέτα «Πράντζο», ονομασία που προέρχεται από την ιταλική λέξη «pranzo» που σημαίνει «μεσημεριανό». Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει χαρακτηριστικά, τα οποία προσομοιάζουν στο Φωκιανό και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια πριν μπει σε μπουκάλι, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, Ματίνα Στρατηγού.
Η οικογένεια Χανιώτη διατηρεί αυτή τη στιγμή συνολική παραγωγή 25 στρεμμάτων, ενώ το «Πράντζο», διατίθεται σε επιλεγμένα delicatessen καταστήματα, σε σημεία πώλησης των Κυθήρων και εξάγεται στη Βασιλεία της Ελβετίας, με τιμή λιανικής πώλησης περί τα 15 ευρώ η φιάλη. Η απόδοση για τον Αρικαρά, μεταφράζεται σε περίπου 1.200 μπουκάλια από κάθε 4 στρέμματα καλλιέργειας. Η πρώτη εμφιάλωση της συγκεκριμένης ποικιλίας πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια, ενώ η οινοποιία εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή από την τέταρτη γενιά παραγωγών.
Οινοποιία Ελασσόνας: Βήμα σε νέες ποικιλίες με πειραματικό Ασύρτικο και Μπαντίκι
Πειραματισμούς με νέες φυτεύσεις έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα Οινοποιία Ελασσόνας, των Γιώργου Φτίκα και Γιώργου Λόλα. Η συνολική παραγωγή του Κτήματος είναι βιολογική. Η οινοποιία διαχειρίζεται περίπου 90 ιδιόκτητα στρέμματα γης. Σε αυτά καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες όπως η Ντεμπίνα, η Μαλαγουζιά, η Λημνιώνα, ο Ροδίτης Αλεπού αλλά και ξενικές όπως τα Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.
Οι δύο οινοποιοί πειραματίζονται και με φυτεύσεις Ασύρτικου καθώς και με μικρότερες ποσότητες από παλαιές σπάνιες ποικιλίες, όπως είναι το Μπαντίκι. «Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια στο Μπαντίκι, έχουμε φυτέψει περίπου 300 ρίζες και εξετάζουμε τη συμπεριφορά της ποικιλίας και πώς αυτή προσαρμόζεται στο κλίμα της περιοχής μας. Τα αμπέλια είναι όλα ορεινά σε υψόμετρο 400 μέτρων και αναπτύσσονται σε επικλινή και άνυδρα εδάφη με αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν τα 700 κιλά ανά στρέμμα», εξηγεί ο Γιώργος Φτίκας.
Οινοποιία Παναγιώτου: Μικρές οινοποιήσεις με εμφιαλώσεις ανά αμπελοτόπι
Ο Βασίλης Παναγιώτου, τρίτης γενιάς οινοποιός με έδρα το Μαρκόπουλο Αττικής με κύρια ποικιλία το Σαββατιανό, διατηρεί περίπου 13 ποικιλίες στα κτήματά του. Οι αποδόσεις του δεν υπερβαίνουν τα 500 κιλά ανά στρέμμα. Βασίζεται σε παραγωγή κρασιών ανά αμπελοτόπι και όχι ανά ποικιλία, γεγονός που του προσφέρει την δυνατότητα να συνυπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες από ένα αμπελοτόπι υπό την ίδια ετικέτα. Στην έκθεση παρουσίασε την πρώτη του Ρετσίνα από Σαββατιανό.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή