Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το 50% των αµπελώνων σε δέκα χρόνια θα είναι βιολογικοί

Αντί ο άνθρωπος να µάχεται τη φύση, θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη «συνεργατική» αµπελοκαλλιέργεια, περιβάλλοντας δηλαδή το αµπέλι µε ένα οικοσύστηµα που θα έχει την ικανότητα να το διατηρεί υγιές, κάτι που θα αντικατοπτρίζεται και στο κρασί.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Nα επεξεργαστούν τις συλλογικές προκλήσεις που θέτει η κλιµατική αλλαγή, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την παρούσα υγειονοµική κρίση, καλεί τους αναγνώστες του βιβλίου «La Nature au Coeur» ο Gérard Bertrand, οινοποιός/επιχειρηµατίας στο Languedoc της Γαλλίας. Στη σελίδα 192 του έργου του Albin Michel, ο Gerard Bertrand δηλώνει πως «η αµπελουργία πρέπει να είναι υποδειγµατική. Η γεωργία καλείται να θρέφει τους ανθρώπους. Η οινοποιία πρέπει να φέρνει χαρά. Το κρασί ως τρόφιµο έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να υπάρχει. Η νέα τάση στο κρασί έχει να κάνει µε την οικολογία και τη χρήση ενέργειας. Πρέπει να σταµατήσουµε να κάνουµε τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι, οι µεταφορές αντιπροσωπεύουν µόνο ένα µέρος των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου». Πιστεύει επίσης ότι το 50% των αµπελώνων θα είναι βιολογικοί σε 10 χρόνια. Υποστηρίζει την άποψη αυτή λέγοντας πως «αυτό ζητάνε οι καταναλωτές. Το µέλλον είναι βιολογικό».

Πέρα από το βιολογικό, µιλώντας για το βιώσιµο

Με αποδείξεις ότι η συµβατική καλλιέργεια οδηγεί σήµερα σε απώλεια της βιοποικιλότητας, οι καλλιεργητές οδηγούνται στην ανάγκη να εφαρµόσουν τη λεγόµενη «αναγεννητική καλλιέργεια» (regenerative agriculture), η οποία κερδίζει έδαφος ολοένα και πιο πολύ και διαφοροποιείται από τη βιολογική, ακόµα και τη βιοδυναµική καλλιέργεια. Ο αριθµός των αµπελώνων βασισµένων στη βιωσιµότητα παγκοσµίως ολοένα και αυξάνεται, µε κάποιους παραγωγούς να δηλώνουν ότι οι πρακτικές αυτές καθιστούν τις επιχειρήσεις τους βιώσιµες και διατηρούν τα εδάφη τους «ζωντανά» και κάποιους άλλους να «παραπονιούνται» για τα υψηλά κόστη.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει εισάγει µια περιβαλλοντική πιστοποίηση µε το όνοµα HVE (Haute Valeur Environnementale) για την αντιµετώπιση του ζητήµατος της µη βιώσιµης αµπελοκαλλιέργειας. Ο στόχος είναι το 50% των αµπελοκαλλιεργειών να έχουν πιστοποιηθεί HVE µέχρι το 2025 µε 50% µείωση των ψεκασµών. Σε διάφορες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Ν. Αφρική και η Καλιφόρνια, υπάρχει η ίδια «πολιτική» ανάµεσα στους αµπελοκαλλιεργητές, όπου η βιωσιµότητα αποτελεί νέα κανονικότητα µε διαφορετικούς οργανισµούς να πιστοποιούν τα κρασιά βιώσιµα (sustainable wines). Αυτό που θα συµπέραινε κάποιος είναι ότι ο άνθρωπος αντί να µάχεται τη φύση συνεχώς, θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη «συνεργατική» αµπελοκαλλιέργεια, περιβάλλοντας το αµπέλι µε ένα οικοσύστηµα που θα έχει την ικανότητα να το διατηρεί υγιές, κάτι που θα αντικατοπτρίζεται και στο κρασί.

 

Στο Winetrails που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda το Σάββατο 26 Ιουνίου

Pages from all pages_optimized_compressed

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ενδεχόμενους νέους δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί. Την Τρίτη, 6 Μαΐου, ο Christophe...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου...

REPORTS

Στα 45,6 δισ. ευρώ ακολουθώντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ανήλθε η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού το 2024 σύμφωνα με νέα έρευνα. Βασικός παράγοντας αυτής της...