Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Περίπου 1 εκατ. δολάρια για το κρασί Petrus που ταξίδεψε στο διάστημα

Έναν χρόνο διήρκησε το ταξίδι της φιάλης Petrus 2000 στο διάστημα που βρισκόταν σε περιστροφή γύρω από την γη. To γραφείο δημοπρασιών δήλωσε ότι αυτή η φιάλη είναι έτοιμη να προσφερθεί για πώληση από το Christie’s η οποία θα είναι ιδιωτική. Η εκτιμώμενη τιμή αγοράς είναι περίπου στα 1 εκατομμύριο δολάρια.

Το Christie’s δήλωσε ότι μαζί με το «διαστημικό» κρασί, θα δοθεί μία «γήινη» φιάλη του Petrus 2000, μαζί με ανοιχτήρι «φτιαγμένο από μετεωρίτη», μια κανάτα και ποτήρια, στον αγοραστή.

Το σχέδιο της συσκευασίας του εκπληκτικού κουτιού επιμελήθηκαν οι Ateliers Victor στο Παρίσι. Η κατασκευή και ο σχεδιασμός ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς διήρκησε παραπάνω από 900 ώρες. Το αποτέλεσμα όμως ήταν θαυμάσιο, αφού μέσα στο κουτί υπήρχε μια «μυστική αστραπή κρυμμένη πίσω από το ηλιακό σύστημα εμπνευσμένο από τον Ιούλιο Βερν», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλο των Ateliers Victor, Benoît Miniou.

Petrus 2000 στο διάστημα 

Δώδεκα ακόμα φιάλες Petrus 2000 πέρασαν 440 ημέρες στο διάστημα. Ένα τέτοιο ταξίδι ισούται με 300 ταξίδια στη Σελήνη.

Απογειώθηκαν και μπήκαν σε τροχιά γύρω από την Γη. Διεθνής Διαστημικός Σταθμός τα προμηθεύτηκε για περίπου 1 χρόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με επικεφαλής την Space Cargo Unlimited.

Έγινε σύγκριση μεταξύ του κρασιού, που παρέμεινε στη γη και αυτό που ταξίδεψε στο διάστημα, από μια ομάδα γευσιγνωστών. Μέρος αυτής της ομάδας ήταν και η Jane Anson του Decanter.

Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση από το ινστιτούτο κρασιού του Πανεπιστημίου του Μπορντό, το ISVV με σκοπό τη σύγκριση των κρασιών που ταξίδεψαν στο διάστημα και δειγμάτων που παρέμειναν στην Γη. Μια ομάδα επιλεγμένων γευσιγνωστών έκανε την σύγκριση. Μέρος αυτής της ομάδας ήταν και η Jane Anson του Decanter.

Υπήρχαν μικρές αλλά χαρακτηριστικές διαφορές ως προς τον χαρακτήρα των κρασιών σύμφωνα με την ανάλυση των γευσιγνωστών.

«Από την προηγούμενη εμπειρία αυτού του κρασιού, αυτό το συγκεκριμένο μπουκάλι φαίνεται πιο εξελιγμένο από ό, τι θα περίμενα από ένα κρασί Petrus 2000 21 ετών», δήλωσε ο Anson του διαστημικού Petrus 2000.

«Είναι όμορφο με ωραία χρωματική παλέτα, με λεπτές τανίνες και αίσθηση ενέργειας, αλλά έχει σαφή διαφορά στην έκφραση από το κρασί [της γης].» Ο Anson βαθμολόγησε και τα δύο δείγματα στους 98 πόντους.

Η πώληση προχωρά στη χρηματοδότηση «μελλοντικών αποστολών»

Το Christie ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την πώληση της φιάλης θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μελλοντικών διαστημικών αποστολών.

«Το Christie’s είναι στην ευχάριστη θέση να φέρει αυτή τη πρώτη φιάλη στο είδος της στην αγορά και να υποστηρίξει την Space Cargo Unlimited για να συνεχίσει την έρευνά της για το μέλλον των γεωργικών πρακτικών».

Ο Nicolas Gaume, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Space Cargo Unlimited, δήλωσε: «Τα έσοδα της πώλησης θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την αποστολή WISE, έξι πειράματα στο διάστημα για να βοηθήσουμε στην εφεύρεση της γεωργίας και των τροφίμων που χρειαζόμαστε για το μέλλον στη Γη».

 

Πηγή decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

REPORTS

Ένα νέο πρόγραμμα στην κοιλάδα Barossa της Αυστραλίας, με επικεφαλής την αμπελουργό Tammy Schutz σε συνεργασία με την Mobius Farms, διερευνά μια καινοτόμο μέθοδο...

REPORTS

Αν και το θέμα του κρασιού χωρίς αλκοόλ συνεχίζει να κινητοποιεί συζητήσεις στη βιομηχανία του κρασιού, οι οινοποιοί που αποαλκοολώνουν τις σοδειές τους όχι...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, της βορειότερης αμπελουργικής ζώνης της Ελλάδος, κάνει την εμφάνισή του το μακρινό 1959 και τολμά να πει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...