Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ωδή στη γη και παράδοση οι νέες συλλεκτικές ετικέτες του Μέγα Σπήλαιο

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και Heritage of Mega Spileo Estate, Mayrodaphne 2023.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο για τα εν λόγω προϊόντα επιλέχθηκαν συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια με Ασύρτικο και Μαυροδάφνη, προκειμένου να οινοποιήθουν ξεχωριστά για την δημιουργία ενός λευκού και ενός ερυθρού οίνου αντίστοιχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, είναι γνωστό για την εξαιρετική ποιότητα των κρασιών του και τη μοναδική του προσέγγιση στη δημιουργία τους συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία, κάτι που αποτυπώνεται και στον χαρακτήρα των προϊόντων του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ξαναστήθηκε ο αμπελώνας εκεί που οι μοναχοί καλλιεργούσαν την άμπελο επί 5 περίπου αιώνες. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας αντιληφθήκαμε την μοναδική ποιότητα που είχαν τα σταφύλια σε αυτό τον τόπο και τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά.  Έτσι αρχικά απομονώσαμε την παραγωγή του αμπελώνα, παράγοντας ξεχωριστές παρτίδες οίνου που στα μετέπειτα χρόνια αποτέλεσαν τους οίνους του κτήματος.

Έχοντας αναγνωρίσει το δυναμικό αυτού του ξεχωριστού terroir, επενδύσαμε στην χρήση και αναστήλωση των εγκαταστάσεων τις οποίες οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν για την καλλιέργεια και την οινοποίηση. Οι διαδικασίες που ακολουθούσαν ήταν απλές αλλά αποτελεσματικές έτσι ώστε να παράγουν τον οίνο της χρονιάς που στην συνέχεια τον αποθήκευαν και ωρίμαζαν σε μεγάλα βαρέλια στο υπόσκαφο κελάρι τους της μονής.

Για εμάς το κύριο σκεπτικό είναι οι παραγόμενοι οίνοι να φέρουν πιο έντονα τον χαρακτήρα, της γης από την οποία προέρχονται και να είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την παράδοση του κτήματος που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Για το λόγο αυτό οι φυσικές διεργασίες δεν περιορίζονται μόνο στο αμπέλι αλλά εφαρμόζονται και στην οινοποίηση, με  τα κρασιά να ζυμώνονται στις πετρόχτιστες δεξαμενές που είχαν δημιουργήσει οι μοναχοί και να μεταφέρονται για ωρίμανση στο διπλανό κελάρι με τις ελάχιστες δυνατές καταπονήσεις.

Με αυτή τη φιλοσοφία και αυτές τις διεργασίες ξεκινήσαμε το 2023 να αξιοποιήσουμε τη γνώση και να αναβιώσουμε την παράδοση δημιουργώντας 2 limited edition ετικέτες τα Heritage of Mega Spileo Estate Asyrtiko 2023, Heritage of Mega Spileo Mayrodaphne 2023

Για τα εν λόγω προϊόντα επιλέξαμε συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια με Ασύρτικο και Μαυροδάφνη, προκειμένου να τα οινοποιήσουμε ξεχωριστά και να δημιουργήσουμε έναν λευκό και έναν ερυθρό οίνο αντίστοιχα.

Η αλκοολική ζύμωση γίνεται παρουσία των στεμφύλων των ποικιλιών προκειμένου να αξιοποιήσουμε περισσότερο τα ευεργετικά  συστατικά της φλούδας του σταφυλιού.

Στην συνέχεια ο οίνος ωριμάζει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια [foudres] 1500 λίτρων και αμφορείς των 300 λίτρων για περίπου 8 μήνες αποκτώντας πολυπλοκότητα και φινέτσα. Η θερμοκρασία και η υγρασία κατά την διάρκεια ζύμωσης και ωρίμασης, είναι οι φυσικές του κτηρίου χωρίς να παρεμβαίνουμε εξωγενώς, ενώ ακολουθεί εμφιάλωση χωρίς έντονες παρεμβάσεις.

Οι οίνοι αυτοί ξεχωρίζουν για τον ορυκτό τους χαρακτήρα και αναδεικνύουν με κομψότητα το στυλ και την αυθεντικότητα του terroir στο οποίο γεννήθηκαν και καλλιεργήθηκαν.

Αυτή η αναβίωση της παράδοσης, η οποία μεταφέρεται στο σύγχρονο οινοποιητικό κόσμο, αποτελεί για εμάς τη “σύγχρονη κληρονομιά” του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο, και είναι μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες που θα θέλαμε να προσφέρουμε στους οινόφιλους μέσω αυτών των οίνων.

Η έννοια της “κληρονομιάς” η οποία αναφέρεται δεν αφορά μόνο τα σταφύλια ή την οινοποιητική διαδικασία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο αναβιώνει σε κάθε φιάλη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Πελοπόννησος και οι Περιφέρειες της Μακεδονίας αναδείχτηκαν οι ωφελημένες Περιφέρειες, σε ότι αφορά την κατανομή των εκτάσεων για τις νέες άδειες φύτευσης στο...

REPORTS

Οι ονομασίες Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché έλαβαν τα πρώτα τους premier cru «climats», υπογραμμίζοντας γιατί η περιοχή Mâconnais θεωρείται ανερχόμενο αστέρι της περιοχής.

REPORTS

Η Chandon India, η μάρκα αφρώδους οίνου που ανήκει στην Moet Hennessy, γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας της στη χώρα, ενώ παράλληλα ενισχύει τη...

REPORTS

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια μιας βίλας που παρήγαγε κρασί στην ανατολική ακτή της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων βάσει της νέας ΚΑΠ με στόχο...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...