Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το oινοποιείο Saint Anna παράγει μόνο ποικιλίες ΠΓΕ Κυκλάδων

Ο Μανώλης Πετράκης, πρώτης γενιάς οινοποιός αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του βήμα το 2016, χτίζοντας ένα οινοποιείο στην περιοχή της Κάτω Ποταμιάς Νάξου.

Ένα μεταχριστιανικό εκκλησάκι του 9ου αιώνα μέσα στο οικογενειακό κτήμα και η καταγωγή κατά το ήμισυ από τη Νάξο, ώθησαν τον Μανώλη Πετράκη, έχοντας σπουδάσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, να δημιουργήσει το οινοποιείο Saint Anna.

Η ονομασία του κτήματος στο νησί των Κυκλάδων, προήλθε από το όνομα της μικρής αυτής εκκλησίας. Αλλά και ο ίδιος όπως λέει, ήθελε να αξιοποιήσει την κληρονομιά των Κυκλάδων και να δημιουργήσει ετικέτες οίνων με γηγενείς ποικιλίες ΠΓΕ σταφυλιών όπως η Μονεμβασιά, το Φωκιανό, το Ασύρτικο. Το επόμενό του παραγωγικό εγχείρημα είναι η φύτευση Μαυροτράγανου, όπου αναμένει τις σχετικές άδειες για να προχωρήσει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της ποικιλίας. Η δημιουργία του οινοποιείου τοποθετείται χρονικά στο 2016, όταν ο παραγωγός σε ηλικία 25 ετών αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, αξιοποιώντας την πρότερη εμπειρία του και το υπόβαθρο που είχε αποκτήσει από τις σπουδές του. Η έδρα του οινοποιείου βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Ποταμιάς, χωριό στην Κεντρική Νάξο, σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων.

Ο Μανώλης Πετράκης έχει διαχωρίσει την παραγωγή του σε δύο ποιότητες, η μία εκ των οποίων είναι η premium σειρά και η δεύτερη αφορά σε κρασιά που απευθύνονται σε πιο ευρύ οινόφιλο κοινό. «Στην premium σειρά παράγουμε ένα λευκό κρασί από Ασυρτικό και Μονεμβασιά, όπου οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά και στη συνέχεια παντρεύονται μεταξύ τους. Το ροζέ παράγεται από Φωκιανό και Μονεμβασιά και το ερυθρό από Φωκιανό και Μανδηλαριά. Στην ίδια σειρά εντάσσονται ένα γλυκό λευκό πολυποικιλιακό κρασί και ένα γλυκό ερυθρό από Φωκιανό». Στη βασική σειρά εντάσσονται κρασιά που προέρχονται από τις πιέσεις των στέμφυλων.

Παραγωγή 7.000 φιαλών το 2022 – Ξηρικός αμπελώνας

Η συνολική παραγωγή του 2022 ανήλθε στις 7.000 φιάλες, εκφράζοντας και την φιλοσοφία του οινοποιείου που στοχεύει σε μικρές και ποιοτικές ποσότητες οίνων. Τις μικρότερες αποδόσεις ανά στρέμμα εισφέρει το Ασύρτικο, καθώς δεν υπερβαίνει τα 1.000 κιλά, ενώ σχεδόν το σύνολο του αμπελώνα είναι ξηρικό. Τα γλυκά κρασιά αποτελούν και τις ετικέτες με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σταφύλι και τις μικρότερες αποδόσεις σε κρασί καθότι απαιτούνται πέντε κιλά καρπού για ένα κιλό οίνου, δεδομένου ότι τα σταφύλια λιάζονται με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερες ποσότητες για τη συμβολή τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να γίνει οινοποιός, μιλάει για όνειρο ζωής. «Επισκεπτόμουν από μικρή ηλικία το νησί με τον παππού μου, σε μία εποχή όπου οι οικογένειες παρήγαγαν σχεδόν τα πάντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, σπούδασα γεωπόνος και συνεργάστηκα με δύο οινοποιεία στην Αθήνα. Στη συνέχεια αποφάσισα να δημιουργήσω το δικό μου οινοποιείο στη Νάξο».

Επισκέψιμο οινοποιείο – Στο πλάνο η εγκατάσταση πήλινων αμφορέων

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και επιδίωξη του Μανώλη Πετράκη είναι να αυξήσει τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεών του, αλλά και να προσθέσει νέα κελάρια, προκειμένου να ξεκινήσει οινοποίηση σε πήλινους αμφορείς. Στόχος του είναι να διατηρήσει σταθερή την ποιότητα με ελεγχόμενες ποσότητες παραγωγής, για να μπορέσει όπως λέει να πετυχαίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στον απέραντο κόσμο του κρασιού, αφθονούν οι αποχρώσεις, που σαγηνεύουν τους λάτρεις με λεπτές διαφοροποιήσεις που κάνουν κάθε ποικιλία μοναδική. Μεταξύ αυτών των σαγηνευτικών...

REPORTS

Σε πρόσφατη έρευνα της η δημοσιογράφος Kathleen Willcox αναφέρει ότι οι νυχτερίδες υποτιμώνται για το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ενίσχυση των αποδόσεων...

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.