Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο «χείλος του γκρεμού» οι οινοπαραγωγοί του Douro

Σε διαρκή κρίση βρίσκεται η ξακουστή οινοπαραγωγική περιοχή Douro στην Πορτογαλία που φημίζεται για τα πολυτελή κρασιά Port, με την μειωμένη ζήτηση για τα σταφύλια της περιοχής να ρίχνουν τις τιμές σε επίπεδα που δεν επαρκούν για να καλύψουν το οικονομικό κόστος της παραγωγής, και τους αμπελουργούς να βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αναφορικά με την κατανάλωση των κρασιών Port η εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με την περιοχή να πουλάει μόνο το ένα τέταρτο του όγκου που εξήγαγε πριν από 15 χρόνια, γεγονός που έχει οδηγήσει στην δημιουργία υπερβολικών αποθεμάτων στα οινοποιεία της περιοχής και διαρκή μείωση της παραγωγής. Έτσι, ειδικά οι μικρότεροι παραγωγοί που αποτελούν και την πλειονότητα αυτών που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα Douro. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 20 χιλιάδες οινοπαραγωγούς της περιοχής, οι περισσότεροι δεν διαθέτουν περισσότερα από 20 στρέμματα αμπελώνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, για πολλούς οινοπαραγωγούς του Douro δεν είναι πλέον βιώσιμη οικονομικά η συγκομιδή των σταφυλιών τους. Το απόκρημνο terroir της περιοχής απαιτεί πολλές και κουραστικές χειρωνακτικές εργασίες που αυξάνουν το κόστος της παραγωγής, με τον ντόπιο οινοπαραγωγό Oscar Quevedo να εξηγεί ότι παρότι σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, η παραγωγή ενός λίτρου οίνου μπορεί να κοστίζει μεταξύ 30 και 35 λεπτών, στο Douro η αντίστοιχη τιμή δεν μπορεί να πέσει κάτω από ένα ευρώ χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ποιότητα τους.

Από όσα δήλωσε ο Quevedo στο AFP άξιο αναφοράς είναι ότι παρά τον κόπο των παραγωγών να καλλιεργήσουν τα αμπέλια τους, σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική τους κατάσταση βρίσκεται σε χειρότερο σημείο μετά τον τρύγο, παρά στις αρχές του έτους, γεγονός που επηρεάζει όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των αμπελώνων, αλλά και περίπου 40 με 45 χιλιάδες ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην διαδικασία παραγωγής.

Ο πρόεδρος του οργανισμού για την βιομηχανία οίνου της Πορτογαλίας ViniPortugal, Frederico Falcao, τόνισε πως η κατάσταση είναι ενδεικτική ενός σημαντικού δομικού προβλήματος και τόνισε πως ένα σχέδιο εκρίζωσης αμπελώνων είναι στα σχαριά, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με το αν οι εκτάσεις αμπελώνων σε μερικές περιοχές της Πορτογαλίας είναι υπέρογκες της ζήτησης της αγοράς.

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ήταν εμφανή από νωρίς στους οινοπαραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα, με την οινοπαραγωγό Teresa Sabrosa, που διαθέτει αμπελώνες στην περιοχή Celeiros do Douro, να έχει ουσιαστικά προβλέψει με ακρίβεια τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή αυτή τη στιγμή.

Τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής δεν απειλούν μόνο την παραγωγή των κρασιών Port, αλλά θέτει υπό κίνδυνο και το πολιτιστικό στάτους της περιοχής, που είναι αναγνωρισμένη ως περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και που συνδέεται στενά με την αμπελουργία.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου στις Πλαταιές Βοιωτίας είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά και προσκαλεί τους φίλους του κρασιού για μια αυθεντική εμπειρία οινογνωσίας, στον τόπο όπου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

REPORTS

Την έντονη δυσαρέσκεια τους με την εξαίρεση πολύπαθων αμπελουργικών περιοχών της χώρας από το Μέτρο 23 εξέφρασαν αντιπρόσωποι όλων των αμπελουργικών περιοχών της χώρας...