Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στις προκλήσεις βιωσιμότητας της ελληνικής αμπελουργίας απαντά το στρατηγικό συνέδριο των Ιωαννίνων

Οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας της αμπελοκαλλιέργειας και τα διαθέσιμα εργαλεία που παρέχονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023 – 2027, βρίσκονται στο επίκεντρο του διήμερου συνεδρίου που ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Μαΐου στα Ιωάννινα.

Συστράτευση… δυνάµεων απαιτεί ο αµπελοοινικός κλάδος της χώρας, ο οποίος παρά τα σηµαντικά βήµατα ανάπτυξης και εξωστρέφειας που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, κάθε χρόνο χάνει από τις παραγωγικές του δυνάµεις καταγράφοντας µείωση αµπελουργικών εκτάσεων, εξαιτίας πολυεπίπεδων και αλληλοσυναρτώµενων παραγόντων που καθορίζουν εν τέλει τη βιωσιµότητα του. Ενδεικτικό ότι η αµπελοκαλλιέργεια οινοποιήσιµων σταφυλιών παρουσιάζει αρνητικά δεδοµένα τις τελευταίες δεκαετίες, µε κύριο χαρακτηριστικό την πρωτοφανή µείωση των εκτάσεων, οι οποίες από το 1990 έως σήµερα, παρουσιάζουν µείωση της τάξης του 26,88%.

Τα παραπάνω αποτελούν µέρος µιας σειράς επισηµάνσεων στο διήµερο συνέδριο (23-24/5) στα Γιάννενα, για τη βιωσιµότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αµπελουργίας που συνδιοργάνωσαν ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισµός Αµπελοοινικών Προϊόντων και η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Αµπέλου και Οίνου, σε συνεργασία µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Kοινός τόπος,  στις διαπιστώσεις των εµπλεκοµένων του κλάδου, η σύναψη ενός στρατηγικού σχεδίου µε νέες πολιτικές και καινοτόµες λύσεις.

«Η αµπελουργία έχει µεγάλες προοπτικές, στις οποίες και πιστεύουµε και επενδύουµε. Υπάρχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης, και οφείλουµε να τα εκµεταλλευτούµε. Για αυτό είναι πολύ σηµαντικό, να εξετάσουµε όλα τα ζητήµατα, να αναπροσαρµόσουµε ενδεχοµένως πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές, και να αντιµετωπίσουµε µε αυτόν τον τρόπο τις αδυναµίες.», είπε στην παρέµβαση του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ιονύσης Σταµενίτης, ο οποίος στάθηκε στις πολιτικές του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023 -2027. Αναφέρθηκε, στα οικολογικά προγράµµατα και τις τοµεακές παρεµβάσεις, που χρηµατοδοτούνται από τον α’ Πυλώνα και στις τοµεακές παρεµβάσεις αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της τυποποίησης/πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης σε τρίτες χώρες του β’ πυλώνα. Στο µείζον ζήτηµα των εγκαταλελειµµένων αµπελουργικών εκτάσεων επικεντρώθηκε ο ∆ιευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Παρασκευάς Κορδοπάτης. Στις επισηµάνσεις του:

  • Η ανάγκη αναδιάρθρωσης της ελληνικής αµπελοκαλλιέργειας και σωστής αξιοποίηση των εργαλείων της ΚΑΠ για τους κατόχους των 149.000 αµπελοοινικών εκµεταλλεύσεων.
  • Την δυναµική αύξηση σε νέες φυτέυσεις στις Περιφέρειες Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
  • Η Ελλάδα έχει θεσµοθετήσει εκτάσεις σε ποσοστό 84,42% για οίνους µε ΓΕ (ΠΟΠ -ΠΓΕ) αξιοποιεί µόνο το 37%  αυτών.
  • Τις αδικαιολόγητες αποκλίσεις, οι οποίες αγγίζουν έως και τα 395.595,07 στρέµµατα αναφορικά µε τις βάσεις πληροφοριών Αµπελουργικού Μητρώου – ∆ηλώσεων Συγκοµιδής – ΟΣ∆Ε.

Αναλυτικά θα βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου διαθέσιμο εδώ.

Στο συνέδριο Αμπελουργίας ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης

«Μέσα από τη συνεργασία πρέπει να δώσουμε στον τομέα της Αμπελουργίας την ώθηση που έχει ανάγκη»

Στο συνέδριο για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας που διοργανώνει ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παραβρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

Κατά την έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, που διεξάγεται στα Ιωάννινα, ο Υφυπουργός στάθηκε στις πολιτικές που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023 -2027, για να βοηθήσει τον κλάδο της αμπελουργίας να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας είναι, χωρίς αμφιβολία, μια μεγάλη πρόκληση.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα οικολογικά προγράμματα και τις τομεακές παρεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται από τον 1o Πυλώνα, σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο της πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ, η αμπελοκαλλιέργεια ενισχύεται μέσω των οικολογικών προγραμμάτων, ενώ οι τομεακές παρεμβάσεις αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της τυποποίησης/πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης σε τρίτες χώρες. Ενώ, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, από τον 2ο Πυλώνα, η αμπελοκαλλιέργεια χρηματοδοτείται μέσω των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων ενώ επιπλέον των παρεμβάσεων που αφορούν αποκλειστικά τους αμπελοκαλλιεργητές, τόσο η αμπελοκαλλιέργεια όσο και η μεταποιητική βιομηχανία ενισχύονται μέσω επενδυτικών παρεμβάσεων, αποκλειστικά για μεμονωμένους επενδυτές φυσικά ή νομικά πρόσωπα ανάλογα την παρέμβαση.

Δίνοντας βάση στην ιδιαίτερη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας ο Υφυπουργός τόνισε: « Έχω πει και στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επικεφαλής τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχουμε ιεραρχήσει την  ανάπτυξη του οινικού και αμπελουργικού κλάδου πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Η αμπελουργία έχει μεγάλες προοπτικές, στις οποίες και πιστεύουμε και επενδύουμε. Υπάρχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης, και οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, να εξετάσουμε όλα τα ζητήματα, να αναπροσαρμόσουμε ενδεχομένως πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές, και να αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο τις αδυναμίες. Πάνω από όλα όμως να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε από άλλες χώρες. Και σε αυτήν προσπάθεια, το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι η συνεργασία. Όλοι μαζί, το Υπουργείο, η Διεπαγγελματική, η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι συνεταιρισμοί, οι παραγωγοί πρέπει να δώσουμε στον τομέα της Αμπελουργίας την ώθηση που έχει ανάγκη.»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το αδιαμφισβήτητο Success Story της θεσσαλικής ποικιλίας Λημνιώνα, ήρθε να επιβεβαιώσει την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου η καθιερωμένη πλέον στα οινικά δρώμενα Central Wine Fair...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η γιορτινή ατμόσφαιρα συναντά την τέχνη του κρασιού στα «ΒορΟινά των Χριστουγέννων», μια εκδήλωση γεμάτη με πολύχρωμα στολίδια, ζεστή μουσική, κεράσματα και τα πιο...

REPORTS

Η επερχόμενη έκδοση της Vinitech-Sifel θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου στο Μπορντό, συγκεντρώνοντας σχεδόν 900 εκθέτες από 80 χώρες και...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...