Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε ΠΟΠ και φιλοξενία επενδύει η Σεμέλη

Σε ένα ύψωμα – παρατηρητήριο 700 μέτρων, που αφήνει το μάτι να ταξιδεύει ανεμπόδιστα στην γύρω περιοχή, το Κτήμα Σεμέλη στο Κούτσι της Νεμέας διανύει φέτος το 42ο έτος λειτουργίας του.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Αυτή την εποχή οι άνθρωποι του βρίσκονται σε εργώδεις προετοιμασίες για τον φετινό τρύγο που θα φέρει στο φως τα κρασιά του 2021.

‘Εχοντας κάνει τα πρώτα του βήματα στη Σταμάτα Αττικής το 1979, το Κτήμα Σεμέλη συνεχίζει να διευρύνει την παρουσία του, βάζοντας ως στόχο για τα επόμενα χρόνια, εκτός από την εσωτερική αγορά όπου διαθέτει το 79% της παραγωγής του, και τη διεθνή ανάπτυξή του. Όπως λέει η υπεύθυνη εξαγωγών του Κτήματος, Ευδοκία Καλαμηδιώτου. «Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να ενισχύσουμε σημαντικά τις εξαγωγές μας. Πέρυσι παρά τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας, παρουσιάσαμε αύξηση 20% στις πωλήσεις εξωτερικού διανέμοντας τα προιόντα μας σε 22 χώρες, ενώ φέτος συνεχίζουμε με επιπλέον αύξηση εξαγωγών στα επίπεδα του 35%».

Με το βλέμμα στις προστατευόμενες ποικιλίες

Το Κτήμα επικεντρώνει τη δραστηριότητά του σε προστατευόμενες ποικιλίες οίνων ΠΟΠ όπως είναι η ΠΟΠ Νεμέα Reserve και η ΠΟΠ Νεμέα Grand Reserve από την ποικιλία Αγιωργίτικο. Το ενδιαφέρον του για προστατευόμενες ζώνες εκτείνεται και στην ΠΟΠ Μαντινεία Μοσχοφίλερο με τις ετικέτες Τheá και Mantinia. Ταυτόχρονα όμως και ποικιλίες όπως είναι το Syrah και το Grenache Rouge, το Μerlot και το Cabernet Sauvignon ή και το λευκό Gewurztraminer εντάσσονται στην δραστηριότητά του. Φέτος είναι ο πρώτος τρύγος που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο επικεφαλής οινολόγος του Κτήματος, Γιάννης Φλεριανός.

Σημαντική επένδυση από το κτήμα

Παράλληλα έχοντας περάσει πλέον σε μία νέα περίοδο νεότητας και ανανέωσης, η Σεμέλη βρίσκεται φέτος σε διαδικασία ολοκλήρωσης σημαντικού επενδυτικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2019. Τα τελευταία χρόνια το οινοποιείο της Νεμέας έθεσε στις προτεραιότητές του και τη φιλοξενία και διαμονή των επισκεπτών. «Κατά τα έτη 2017-2018 καταστήσαμε πιο επίσημη τη φιλοξενία των επισκεπτών μας. Εμπλουτίστηκε ο χώρος παραγωγής με νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι διαμονής και φιλοξενίας, που συνδυάζουν άνεση και γευστική εμπειρία και μπορούν να είναι προορισμοί. Πρόσφατα μάλιστα η Σοφία Στάικου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Κτήμα, έβαλε την προσωπική της πινελιά, έτσι ώστε να νιώθει κάποιος σαν να βρίσκεται στο σπίτι του. Σχεδίασε τις λεπτομέρειες της διακόσμησης όπως καθρέφτες, πολυελαίους και λοιπά διακοσμητικά στοιχεία, ενώ πρόσθεσε έργα τέχνης σε πολλά σημεία του Κτήματος. Επίσης έχει διαθέσει την προσωπική της συλλογή αντικειμένων από τα ταξίδια της αλλά και έργα τέχνης για τη διακόσμηση των χώρων», εξηγεί από την πλευρά της η Κατερίνα Νικολού, σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας στο Κτήμα Σεμέλη.

Στο κάδρο η premium φιλοξενία

Στον τομέα της φιλοξενίας το κτήμα Σεμέλη διαθέτει δέκα σουίτες με στόχος να δημιουργήσει μία συνολική εμπειρία για τον επισκέπτη. Γι’ αυτό και πολλές από τις πρώτες ύλες όπως τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα προέρχονται από το ίδιο το κτήμα.

Για τους ενδιαφερόμενους παρέχεται η δυνατότητα επισκέψεων γευσιγνωσίας χωρίς ραντεβού (Open Wine Tours) αλλά και επισκέψεων κατόπιν ραντεβού (Private Wine Tours) από οινολόγο του Κτήματος. Ταυτόχρονα διατίθενται οργανωμένα προγράμματα κάθετης γευσιγνωσίας για τους ειδήμονες του κρασιού.

Η ταυτότητα του Κτήματος Σεμέλη

Το Κτήμα Σεμέλη διέγραψε τα πρώτα του βήματα το 1979 όταν και ιδρύθηκε στη Σταμάτα Αττικής από τον Γιώργο Κοκκοτό και τη σύζυγό του Αν. Στη συνέχεια ήρθε η συνεργασία με τον Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος διατήρησε τελικά την ιδιοκτησία του.

To 1999 ξεκίνησε η ανέγερση του νέου οινοποιείου στο Κούτσι της Νεμέας το οποίο ολοκληρώθηκε το 2003. Όπως λέει η υπεύθυνη εξαγωγών Ευδοκία Καλαμηδιώτου, η οποία διατηρεί μακρόχρονη παρουσία στο Κτήμα: «’Οταν ξεκίνησα στην εταιρεία η παραγωγή βρισκόταν ως επί το πλείστον στην Αττική. Ιστορικό κρασί ήταν το Chateau Semeli, ένα βαθιάς παλαίωσης κρασί, 90% Cabernet Sauvignon και 10% Merlot από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος». Ο τελευταίος τρύγος του ιστορικού κρασιού κυκλοφόρησε το 2008.

Στην καρδιά της παραγωγικής περιοχής

«Ξεκινώντας το οινοποιείο στη Νεμέα, διαπιστώθηκε πόσο σημαντικό ήταν να παράγεται στο κρασί στην καρδιά της παραγωγικής περιοχής. Δημιουργήθηκε ένα εργονομικό κτίριο σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, με σκοπό να υπάρξει εκμετάλλευση της βαρύτητας, ώστε το σταφύλι και ο χυμός του, να υποστούν όσο το δυνατόν μικρότερες πιέσεις και στρεσάρισμα κατά την παραγωγική διαδικασία. Η κλίση του εδάφους και ο προσανατολισμός των αμπελώνων είναι τέτοιος που οι καιρικές συνθήκες όπως βροχή και υγρασία δεν επηρεάζουν τον αμπελώνα, ο οποίος βρίσκεται σε ιδανικές συνθήκες αερισμού, γεγονός που περιορίζει και τις ασθένειες. Από τους ιδιόκτητους αυτούς αμπελώνες και με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση, ξεκίνησε να παράγεται το 2003 το Νεμέα Grand Reserve. Ανοίγοντας κάποια στιγμή τις πρώτες εμφιαλώσεις διαπιστώσαμε ότι ακόμα και σήμερα το κρασί διατηρείται ζωηρό και με εξαιρετικό χαρακτήρα».

Νεμέα και Μαντίνεια

Η Νεμέα είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας της Ελλάδας, από τον οποίο προέρχονται κρασιά ΠΟΠ από Αγιωργίτικο. Πρόκειται για μία πολυδιάστατη ποικιλία, η οποία προσφέρει ροζέ, ελαφριά κόκκινα έως και πολυδυναμικά κόκκινα βαθιάς παλαίωσης.  Το Κτήμα Σεμέλη εκτός από τη Νεμέα διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες και στη ζώνη της Μαντινείας, όπου παράγει Μοσχοφίλερο. Επίσης συνεργάζεται με παραγωγούς, για την προμήθεια κατά κύριο λόγο ξενικών καθώς και ορισμένων ελληνικών ποικιλιών στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Στο κτήμα Σεμέλη, εκτός από το Αγιωργίτικο, καλλιεργείται και ένα μικρό αμπέλι της ποικιλίας Gewurztraminer.

Συνδυασμός δύο αρωματικών ποικιλιών του πελοποννησιακού αμπελώνα, του φινετσάτου Μοσχοφίλερου, µε τα έντονα αρώµατα τριαντάφυλλου και λεµονανθών, και του δημοφιλούς Sauvignon Blanc, µε τα εσπεριδοειδή και τα εξωτικά φρούτα σε πρώτο πλάνο είναι ο Ορεινός Ηλιος Λευκός.

Ιδανική η πορεία ωρίμανσης του αγιωργίτικου στη Νεμέα

Διαχείριση του φυλλικού τείχους και του υδατικού στρες κλειδί για τον φετινό τρύγο στη Σεμέλη, σύμφωνα με τον Γιάννη Φλεριανό, επικεφαλής οινολόγο του Κτήματος

Τον πρώτο του τρύγο πραγματοποιεί φέτος ως επικεφαλής οινολόγος του Κτήματος Σεμέλη ο Γιάννης Φλεριανός. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο Wine Τrails, «με μια πορεία, πάνω από είκοσι χρόνια, θα έλεγα πως κάθε τρύγος έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ο φετινός, λόγω των θερμοκρασιών και της κλιματικής αλλαγής που μας έχει χτυπήσει δυνατά την πόρτα, είναι περισσότερο απαιτητικός. Είναι μια χρονιά όπου η διαχείριση του φυλλικού τείχους και του υδατικού στρες μπορεί να κρατήσουν το φυτό σε σωστή ισορροπία και να προστατέψουν το σταφύλι και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά μέχρι την ώρα της συγκομιδής. Εμείς έχουμε εντοπίσει τις περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν αντισταθεί στις κλιματικές προκλήσεις, ενώ έχουμε κάνει και τους απαραίτητους ελέγχους και εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις. Μάλιστα, αφενός, η πορεία ωρίμανσης του Αγιωργίτικου και του Μοσχοφίλερου προχωρούν ιδανικά, αφετέρου οι πρώτες δοκιμές στα φρέσκα κρασιά από τις πρώιμες ποικιλίες, μας υπόσχονται εξαιρετική πορεία».

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.