Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σήψεις αμπελιών μετά τις βροχές στην Κρήτη, προσεκτικοί ψεκασμοί

Η πρόσφατη καιρική αστάθεια που είναι ακόμα σε εξέλιξη στην Κρήτη, έχει έντονο τοπικό χαρακτήρα και έχει δώσει κατά κανόνα βροχές μικρής διάρκειας αλλά με μεγάλη ένταση στα τέλη Αυγούστου, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες (βοτρύτης, όξινη σήψη και δροσόφιλα) όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.

Στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στο ύψος των βροχών από τοποθεσία σε τοποθεσία (2 – 42 χιλιοστά) καθώς και στις ώρες με συνεχή διύγρανση ή με υψηλή υγρασία (από 10 – 23 ώρες).

Σημειώνεται πως μόνο τα αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές που αναπτύχθηκαν συνθήκες με μεγάλη διάρκεια διύγρανσης είναι πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όξινης σήψης και προσβολές από βοτρύτη. Ο βαθμός προσβολής εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές τεχνικές και κυρίως από τις πληγές στις ράγες των σταφυλιών.

Οι σήψεις αποτελούν ασθένειες δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και ιδιαίτερα ζημιογόνες εφόσον εμφανιστούν και ευνοηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν μετά την αρχική προσβολή.

Καλλιεργητικά μέτρα

Η λήψη καλλιεργητικών μέτρων είναι μεγάλης σημασίας για τις τελικές αποδόσεις και την ποιότητα του συγκομιζόμενου σταφυλιού. Η ζώνη σταφυλιών θα πρέπει να είναι εντελώς ελεύθερη, ώστε να εξασφαλίζεται ο διαρκής αερισμός των σταφυλιών και το γρήγορο στέγνωμά τους σε περίπτωση διαβροχής από φυσικά ή μη αίτια.

Αποκλειστικά και μόνο σε αμπέλια των παραπάνω περιοχών που θα εκδηλωθούν συμπτώματα (συνήθως εμφανίζονται σε 48 ώρες) και που δεν τρυγούνται στις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνει αντιμετώπιση με σκευάσματα που ενδείκνυνται γι’ αυτή την περίοδο. Ας σημειωθεί πως σε κάθε περίπτωση στα οινοποιήσιμα σταφύλια, η επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωργικούς σύμβουλους για αποφυγή προβλημάτων στο κρασί (επίδραση στη ζύμωση του γλεύκους ή στα υπολείμματα).

Οι γεωπόνοι από το Ηράκλειο Κρήτης συνιστούν να προτιμηθούν σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και να τηρηθούν αυστηρά οι προτεινόμενοι χρόνοι αναμονής από την τελευταία επέμβαση, διαβάζοντας προσεκτικά την ετικέτα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator αποκάλυψε πριν λίγες μέρες τη λίστα με τα Top 100 κρασιά του 2022 που τιμά επιτυχημένα οινοποιεία, περιοχές και...

REPORTS

Την πέμπτη καλύτερη επίδοση είχε η Ελλάδα ανάμεσα στις είκοσι χώρες που αξιολογήθηκαν στους γλυκούς οίνους στον διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού στη Γαλλία μειώθηκε κατά ένα τρίτο τα τελευταία 10 χρόνια, αναφέρει μια ανησυχητική νέα έκθεση.

REPORTS

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ είναι εδώ και πολύν καιρό κάτι το συνηθισμένο. Κρασί χωρίς αλκοόλ όμως όχι. Σιγά-σιγά κατακτά έδαφος, αν και είναι αρκετά...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.