Στον καταξιωμένο διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων, που διεξήχθη φέτος το τριήμερο 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2025 στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή 1030 δειγμάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο, τα 805 από αυτά βραβεύτηκαν κι αφορούσαν 736 οίνους και 69 αποστάγματα.
Οι ελληνικές συμμετοχές στους οίνους, συγκεκριμένα, απέσπασαν 692 βραβεία, από τα οποία 63 ήταν χρυσά, 222 ασημένια και 407 χάλκινα, ενώ από την Κύπρο χρυσό πήραν 4 κρασιά, ασημένιο 14 και άλλα 26 απέσπασαν το χάλκινο.
Ως καλύτερος οίνος του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο «Όβηλος» 2020 από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, ο οποίος, όπως είναι φυσικό κατέκτησε το χρυσό και στην κατηγορία των ερυθρών οίνων. Σε ό,τι αφορά στις άλλες κατηγορίες, ως καλύτερος Ροζέ οίνος αναδείχθηκε ο Vera Rosa 2024 από την Αφοί Στραταριδάκη ΟΕ, καλύτερος Λευκός το «Νυχτέρι» 2022, από την Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος, καλύτερος επιδόρπιος το «Samos Anthemis» 2019 της ΕΟΣ Σάμου, καλύτερος Αφρώδης ή ημιαφρώδης οίνος το «Φύσης Γήμορο» 2023 του Βασίλειου Κήτα και καλύτερη Ρετσίνα η «Vosporos Canteen» 2022, της Georgiadis Canteen,
Στα αποστάγματα που διαγωνίστηκαν συνολικά απέσπασαν διακρίσεις 69 συμμετοχές, από τις οποίες 20 χρυσά, 20 ασημένια και 25 χάλκινα έλαβαν δείγματα από ελληνικές αποσταγματοποιίες, ενώ οι κυπριακές κέρδισαν 3 ασημένια και 4 χάλκινα.
Ως καλύτερο τσίπουρο ψηφίστηκε το «Σταλιά – Σταλιά Single Barrel» της Οινοποιία Κοτρότσος ΙΚΕ, καλύτερο ούζο το «Ούζο Βρυσσάς», της Βρυσσάς ΑΕ και καλύτερο Gin το «Merlin London Dry Gin» 2024 της Ποτοποιία Λαζαρίδη.
Το «Thessaloniki Wine and Spirits Trophy» απένειμε κι ειδικές διακρίσεις στους οίνους με την μεγαλύτερη βαθμολογία, με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία των εν λόγω κατηγοριών οίνων αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο. Ειδική διάκριση:
- σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Σαββατιανό Ανοιχτό Βιβλίο 2023 Ασκητόγλου Ιωάννης
- σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο Bland de Gris 2024 Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε.
- σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο Gris de Nuit 2024 Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε.
- σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά Μαλαγουζιά Κωνσταντάρα 2024 Τζέκης Ν. Μονοπρόσωπη ΕΠΕ
- σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό Solidus 2023 Zidianakis Garage Winery
- σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικο Νυχτέρι , Σαντορίνη 2022 Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος
- σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο Ξινόμαυρο 2021 Αμπελώνας Καμκούτη
- σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Αγιωργίτικο Μηδέν Άγαν 2022 Οινοποιία Παπαντώνη
- σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Αγιωργίτικο Νεμέα Reserve 2004 Κτήμα Νέμειον
- σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινιστέρι Φικάρδος Ξινιστέρι 2024 Fikardos Winery
- σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινιστέρι Ξινιστέρι 2024 Keo Plc – Mallia Winery
- σε έναν Βιολογικό οίνο Μαλαγουζιά Κωνσταντάρα 2024 Τζέκης Ν. Μονοπρόσωπη ΕΠΕ
Επισημαίνεται ότι στο 77% των οίνων και στο 84% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό απονεμήθηκε μετάλλιο, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Thessaloniki Wine and Spirits Trophy 2025.
Το 25ο “Thessaloniki Wine and Spirits Trophy” διοργανώθηκε από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Η οργανωτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης αποτελούνταν από εκπροσώπους από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.), το Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), και την Ένωση Ελλήνων Οινολόγων.
Στη διάρκεια του διαγωνιστικού τμήματος του 25ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, υπό τον προεδρία του Master of Wine, Κωνσταντίνου Λαζαράκη, 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine και Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, χωρισμένοι σε 6 επιτροπές, δοκίμασαν τα κρασιά των διαγωνιζόμενων και τα αξιολόγησαν.
Από τους εκπαιδευόμενους κριτές, Associate Judges, η Χριστίνα Καραδήμου αξιολογήθηκε με την καλύτερη επίδοση με έπαθλο την συμμετοχή της ως κριτής στην επόμενη διοργάνωση. Οι 6 κριτικές επιτροπές λειτούργησαν με την επίβλεψη ενός προέδρου και μιας ομάδας υποστήριξης. Οι δοκιμαστές εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόμενων δειγμάτων απένειμαν Χρυσά, Ασημένια και Χάλκινα μετάλλια.
