Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρώιμος ο τρύγος φέτος στη Σάμο με καλή παραγωγή 5.000 τόνων

Οι καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χρόνου υπήρξαν ευνοϊκές και συνέβαλαν ώστε η παραγωγή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, να είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Η παρατεταμένη ξηρασία (η τελευταία σημαντική βροχόπτωση στη Σάμο σημειώθηκε 5 Μαρτίου) επιτάχυνε την ωρίμανση χωρίς όμως να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή.

Ο τρυγητός ξεκίνησε στη Σάμο στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι συνθήκες θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής υγρασίας ήταν ιδανικές και συνέβαλαν στην σταδιακή ωρίμανση των σταφυλιών. Δεν σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ζημιές από καύσωνα και τα σταφύλια να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, διατηρώντας παράλληλα υψηλό αρωματικό δυναμικό.

Η παραγωγή ξεπέρασε οριακά τους 5.000 τόνους σταφυλιών, παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η πτώση αυτή όμως θεωρείται φυσιολογική αφού κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο  οι αμπελώνες είχαν υπερπαραγωγή και με δεδομένο ότι οι αμπελώνες του νησιού δεν αρδεύονται.

Η φετινή εσοδεία εμφανίζεται ως μια δυνατή και ποιοτική χρονιά μιας και οι οίνοι που παράγονται είναι άκρως αρωματικοί με πολύ καλές οξύτητες  και μεγάλες προοπτικές παλαίωσης.

Η εκτιμώμενη εικόνα για τους λευκούς ΞΗΡΟΥΣ οίνους  που παράγονται από την εσοδεία 2022 είναι πως έχουμε οίνους πολύ αρωματικούς με βελτιωμένη οξύτητα σε σχέση με την προηγουμένη χρονιά και λίγο πιο αυξημένο αλκοολικό τίτλο, καθώς τα σταφύλια είχαν εξαιρετική φαινολική ωριμότητα.

Όσον αφορά στους λευκούς ΓΛΥΚΕΙΣ οίνους, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Η αυξημένη οξύτητα θα βοηθήσει πολύ ώστε να απολαύσουμε οίνους περισσότερο αρωματικούς και ισορροπημένους.

Για τους ερυθρούς και ροζέ, η εσοδεία είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή. Η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν ομαλή και οι οίνοι που παράγονται διαθέτουν ισορροπημένη γεύση και χρώμα ικανοποιητικό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Σε σημαντική πτώση της ζήτησης για εκλεκτούς οίνους στις ΗΠΑ, μια από τις σημαντικότερες αγορές για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, έχουν οδηγήσει οι ανακοινώσεις Τραμπ...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...