Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Αμερικανός που έμεινε στην Προβηγκία και αναβίωσε το Chateau Miraval

Ο άνθρωπος που αποκατέστησε το Miraval πριν αποκτήσει τη φήμη του διάσημου ροζέ, και από τότε έχει καταφέρει πολλά περισσότερα.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο Tom Bove ο άνθρωπος που ανακαίνισε το διάσημο πλέον Château Miraval της Προβηγκίας και στη συνέχεια το πούλησε πριν από μια δεκαετία σε διασημότητες, πλέον στα 79 του χρόνια, έχει αφοσιωθεί στον χώρο του τελευταίου του έργου αποκατάστασης οινοποιείου: το Château Bellini, περίπου 6 μίλια βορειοδυτικά του Miraval, στην Ονομασία Coteaux Varois en Provence, όπου φτιάχνει κόκκινα και λευκά κρασιά μαζί με ροζέ.

Από την κορυφή είναι μια πρόσοψη ενός αμπελώνα 17 στρεμμάτων, που η Team Bove επαναφύτευσε, πρώτα ανασκάπτοντας σε βάθος περίπου 13 ποδιών και στη συνέχεια σπάζοντας ή αφαιρώντας ογκόλιθους μεγέθους ψυγείου που θα εμπόδιζαν τις μελλοντικές ρίζες αμπέλου.

«Ο αμπελώνας ήταν κακό φτιαγμένος και η φροντίδα των αμπελιών δεν ήταν καλή», εξηγεί ο Bove. «Απλώς έπρεπε να το ξαναδουλέψουμε από την αρχή».

Έτσι, το 2017, ο Tom Bove αγόρασε το παλιό Domaine de Fontlade, που βρίσκεται κατά μήκος της αρχαίας ρωμαϊκής οδού Via Aurelia, με περίπου 300 στρέμματα δρυοδάσους. Λάτρης της τέχνης και της όπερας, το μετονόμασε από τον ντόμπερμαν της οικογένειας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Βενετό ζωγράφο της Αναγέννησης Giovani Bellini και τον Σικελό συνθέτη όπερας Vincenzo Bellini.

Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια, το Bellini βρίσκεται σε μια πολυσύχναστη κατάσταση κατασκευής. Η εντυπωσιακή ιταλική αγροικία ανακαινίζεται μέχρι τους χοντρούς πέτρινους τοίχους της για ένα boutique ξενοδοχείο 12 δωματίων. Ο Bove έχει ήδη χτίσει νέα γραφεία για τον εαυτό του και το οινοποιείο, μαζί με μια αίθουσα γευσιγνωσίας, σε μια παρακείμενη πλαγιά. Αυτός και η σύζυγός του, Sally, ζουν 100 μέτρα μακριά σε μια άλλη πλήρως ανακαινισμένη αγροικία, που μέχρι να την αγοράσει, χρησιμοποιούνταν ως αχυρώνας κατσικιών.

Όπως όλα τα έργα Bove, η νέα κατασκευή και η παλιά ρέουν απρόσκοπτα μαζί. Έχει χτίσει τη φήμη του τελειομανή με την ικανότητα να αναπτύσσει όμορφα κτήματα κρασιού στο υιοθετημένο σπίτι του στην Προβηγκία.

«Η ιδέα μου είναι να κάνω τα πάντα όσο πιο ποιοτικά μπορώ χωρίς να είμαι ανόητος», λέει χαμογελώντας.

Παραδέχεται ότι έχει κάνει ανόητα πράγματα. Αλλά θα φτάσουμε σε αυτό αργότερα.

Προς το παρόν, ας γίνει κατανοητό ότι για τον Bove, το κρασί είναι ένα κόλλημα ή μια «αρρώστια». Όχι τα προς το ζην του.

Γεννημένος στην Ιντιάνα, ο Tom Bove έφτιαξε για πρώτη φορά κρασί στο σπίτι με τον Ιταλό μετανάστη παππού του. Σπούδασε μηχανικός στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη για μια πολιτική δουλειά και δεν επέστρεψε ποτέ. Έκανε μια περιουσία μετά την έναρξη της παγκόσμιας εταιρείας συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων Rochem Group το 1973 και παραμένει ο διευθύνων σύμβουλός της.

Το 1993, αυτός και η πρώτη σύζυγός του, Jane, βρήκαν ένα ονειρεμένο σπίτι στην Προβηγκία, περιτριγυρισμένο από 1.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, για τους ίδιους και τα πέντε παιδιά τους. «Αγόρασα το Miraval ως μέρος για εμάς», λέει. «Είχε αμπελώνες που ήταν εκτός χρήσης, γι’ αυτό είπα, «Εντάξει, ας φτιάξουμε λίγο κρασί».

Ο Bove συνεργάστηκε με τον διάσημο οινολόγο της Προβηγκίας Emmanuel Gaujal και επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ένα λευκό από το Rolle (το τοπικό όνομα για το Vermentino), αλλά έφτιαξε επίσης κόκκινο κρασί και ένα ροζέ με το όνομα Pink Floyd, σύμφωνα με το συγκρότημα, το οποίο ηχογράφησε μερικά τραγούδια από το The Wall στο στούντιο του κτήματος τη δεκαετία του 1970.

«Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι ήμουν τρελός ξεκινώντας από τον πατέρα μου», θυμάται. «Αλλά τσίμπησα το μικρόβιο του κρασιού εκεί και είδα ότι μπορούσαμε να φτιάξουμε καλά κρασιά σε αυτό το κτήμα».

Όταν η Jane πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1998, ρίχτηκε όχι μόνο στο Miraval αλλά και στην αγορά άλλων ακινήτων. Ο κυριότερος ανάμεσά τους ήταν η κοντινή Mascaronne (αγοράστηκε το 1999), 200 στρέμματα λόφων με αμπελώνες και μια αγροικία του 19ου αιώνα όλα αυτά έπρεπε να αναδιαρθρωθούν και να ξαναφυτευτούν. Μετά την πώληση του Miraval το 2012, ο Bove ανακαίνισε την αγροικία στη Mascaronne και μετακόμισε με τη δεύτερη σύζυγό του, Sally.

Έτσι, το 2015, ο Bove είχε καταλήξει στο ότι το Mascaronne θα ήταν το τελευταίο του μεγάλο αναπτυξιακό έργο μαζί με το μικρό κτήμα Château Bomont de Cormeil στη βόρεια Προβηγκία, όπου φτιάχνει Syrah και Viognier σε στυλ Ροδανό στην ονομασία Coteaux du Verdon.

Βέβαια, ο Bove πούλησε το Mascaronne το 2020 στον Γάλλο επιχειρηματία Michel Reybier, ιδιοκτήτη του Cos-d’Estournel του Bordeaux, και σύντομα μετά το ζευγάρι μετακόμισε στο Bellini.

«Σε όλους τους αμπελώνες μου προσπαθώ να κάνω κόκκινο, λευκό και ροζέ», τονίζει ο ίδιος. «Είναι πιο εύκολο να πλασάρεις το ροζέ της Προβηγκίας, ωστόσο τα καλά κόκκινα από την Προβηγκία μένουν στο μυαλό των ανθρώπων περισσότερο…»

Στόχος του είναι το Château Bellini να έχει περίπου 75 στρέμματα αμπέλου και να παράγει περίπου 12.500 κιβώτια ετησίως, τα περισσότερα που έχει κάνει ποτέ σε οποιοδήποτε κτήμα. Τώρα παράγει τρεις εμφιαλώσεις Château Bellini: κόκκινο από Syrah και Cabernet Sauvignon, ροζέ από Grenache, Cinsault και Syrah, και λευκό όπου κυριαρχεί η Rolle. «Με 150.000 μπουκάλια στα 10 € το μπουκάλι, μπορείτε να χρηματοδοτήσετε μια επιχείρηση», σημειώνει ο ίδιος.

Συμπληρωματικά, το Bellini είναι περίπου το ένα τρίτο του δρόμου προς αυτόν τον στόχο. Επί του παρόντος, πωλείται κυρίως σε πολυτελή εστιατόρια στην Κυανή Ακτή, με κάποια διανομή στην πολιτεία, κυρίως στο Τέξας και το Όρεγκον.

«Όταν λέω «φτιάχνω κρασί», είναι μια πολύπλευρη δήλωση», εξηγεί ο Bove. «Σημαίνει ότι βρήκα έναν αμπελώνα που αξίζει να αποκατασταθεί, στη συνέχεια με μια ομάδα, αφαιρώντας στρώματα μη ελκυστικών προσθηκών στον αρχικό αμπελώνα, και ξαναδουλεύοντας το περίγραμμα και προετοιμάζοντας καλά το έδαφος για να χωρέσει ευγενείς ποικιλίες, όλα αυτά οδήγησαν σε ένα εξαιρετικό μπουκάλι κρασί που παρασκευάζεται μόνο από τα σταφύλια του αρμονικού μας κτήματος. Δεν είναι θέμα μικρότερων αναλογιών. Στο τέλος, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις το σταφύλι στη μακροχρόνια διαδικασία του μέχρι την εμφιάλωση».

Εν συνεχεία, αφότου ο Bove πούλησε το Miraval για 60 εκατομμύρια δολάρια στον Brad Pitt και την Angelina Jolie, το διάσημο ζευγάρι, που συνεργάστηκε με την οικογένεια κρασιών Perrin (με φήμη Château de Beaucastel) και δημιούργησε ένα παγκόσμιο brand.

Αν και το Miraval έχει πλέον μπλέξει σε νομικές μάχες μετά το διαζύγιο του ζευγαριού για την ιδιοκτησία, η παραγωγή του βασικού ροζέ του έχει αυξηθεί σε 200.000 περιπτώσεις, κάνοντας την προσέγγιση του «château» του Bove στην οινοποίηση να φαίνεται γραφικά ρομαντική. (Στη Γαλλία, η ετικέτα «chateau» περιορίζεται στα κρασιά που παρασκευάζονται αποκλειστικά από σταφύλια του ίδιου κτήματος.)

Έπειτα, αξίζει να αναφερθεί πως αν κάποιος ρωτήσει τον Bove τη γνώμη του για την περασμένη δεκαετία του Miraval, απαντά: «Δεν υπάρχει τίποτα ελκυστικό για μένα στην ιδέα να αγοράζω σταφύλια από ένα πλήθος αμπελώνων και να τα ανακατεύω σε μια τεράστια δεξαμενή και μετά να βγάζω [το κρασί] στην αγορά σε ένα όμορφο μπουκάλι.»

«Δεν με απογοήτευσε η κάθοδος του Miraval στο mélange και την άνοδο σε μια σούπερ μάρκα», προσθέτει. «Όταν κάποιος αγοράζει το σπίτι σας και το βάφει μωβ σύμφωνα με το γούστο του/της, πρέπει να χαμογελάτε και να πείτε: «Αυτό είναι πλέον το σπίτι του…».

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.