Τα οινοποιεία θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνητούς υγροβιότοπους και μικροφύκη, γνωστά ως Phycosol, για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη με τίτλο «Eco-innovation minimises the carbon footprint of wine production» (Η οικολογική καινοτομία ελαχιστοποιεί το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής κρασιού), υποστηρίζει ότι «οι περισσότερες μελέτες συχνά παραβλέπουν τους πόρους στις γεωργικές πρακτικές, τις βιογενείς εκπομπές και τα λύματα» στη συνολική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των οινοποιείων.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αποδείξουν ότι οι καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών υγροτόπων και της χρήσης του Phycosol, αξιοποιούν έναν συχνά παραγνωρισμένο κύκλο πόρων για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές CO2.
«Σε έναν κόσμο που προσπαθεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές και να αντιμετωπίσει πιεστικά προβλήματα βιωσιμότητας, είτε μέσω της καλλιέργειας φυκιών είτε μέσω καινοτομιών στα υγρά απόβλητα, οι προσαρμογές της οινοβιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές», δήλωσαν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη, οι κύριοι συντελεστές του αποτυπώματος άνθρακα είναι η αμπελουργία (27%), η οινοποίηση (23%) και η εμφιάλωση κρασιού (50%).
Ωστόσο, η μελέτη υποστήριξε επίσης ότι οι παραδοσιακές προσεγγίσεις αξιολόγησης συχνά υποτιμούν τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την οινοποίηση. Η ασυμφωνία προκύπτει συχνά από την παράβλεψη στοιχείων, όπως το CO2 από τη ζύμωση, τα λύματα και οι ροές άνθρακα στο έδαφος, υποστήριξε η μελέτη.
«Είναι απαραίτητη μια πιο ολιστική προσέγγιση για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των οινοποιείων», υποστήριξαν οι συντάκτες της. Πρότειναν τη χρήση τεχνητών υγροτόπων και της Phycosol, η οποία μπορεί να μετατρέψει τα λύματα σε προϊόντα όπως τα βιολιπάσματα, για τη βελτίωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Κάνοντας μικρά βήματα
«Η παγκόσμια σημασία του κρασιού δεν μπορεί να υπονομευθεί», υποστήριξε η μελέτη. Η οινοποίηση και η εμφιάλωση ευθύνονται για το 85% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα μιας φιάλης κρασιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην έρευνα, αλλά οι εκπομπές άνθρακα από την αμπελουργία εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά και οποιαδήποτε μείωση των εκπομπών θα βοηθήσει τα οινοποιεία να επιτύχουν τους πράσινους στόχους τους.
«Μικρές μειώσεις σε πολλά οινοποιεία μπορούν να αθροιστούν σε σημαντική μείωση των συνολικών εκπομπών του κλάδου. Όταν κάθε οινοποιείο κάνει ακόμη και μικρές βελτιώσεις, το σωρευτικό αποτέλεσμα σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να είναι σημαντικό», δήλωσαν οι ερευνητές.
Έπειτα, ολοκλήρωσαν τη μελέτη με μια πρόσκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου και την ερευνητική κοινότητα «να θεωρήσουν αυτά τα ευρήματα ως πρόσκληση για δράση».
Τέλος, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Αγκαλιάζοντας την οικολογική καινοτομία, μπορούμε συλλογικά να οδηγήσουμε την αμπελουργική βιομηχανία και μάλιστα τον ευρύτερο γεωργικό τομέα προς ένα μέλλον όπου η βιωσιμότητα δεν θα είναι απλώς μια φιλοδοξία αλλά μια υλοποιημένη πρακτική, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές».