Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αγαπημένες ποικιλίες στην Αυστραλία διώκονται από την κλιματική αλλαγή

Σε μια δεκαετία από τώρα, η επιλογή των κρασιών στα ράφια του τοπικού σας καταστήματος φιαλών θα είναι λίγο διαφορετική. Μαζί με τα αγαπημένα – chardonnay, sauvignon blancs, pinot noirs – θα κάθονται μπουκάλια λιγότερο γνωστών ποικιλιών που ευδοκιμούν σε θερμότερα κλίματα, όπως fiano, tempranillo, soave και albarino.

Οι οινοπαραγωγοί, όπως και οι αγρότες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και πολλοί έχουν ήδη αλλάξει τις πρακτικές τους για να αντιμετωπίσουν τις εντατικές θερμοκρασίες, ξηρασίες και βροχοπτώσεις. Η Αυστραλία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο, συνεισφέροντας 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία κάθε χρόνο. Αλλά το ερώτημα είναι πώς θα μοιάζει η βιομηχανία όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Chambers Rosewood Winery, στη βικτοριανή πόλη Rutherglen, καλωσορίζονται με μια σειρά από 37 κόκκινους, λευκούς και ενισχυμένους οίνους. Ο ιδιοκτήτης Stephen Chambers είναι η έκτη γενιά της οικογένειάς του που αναλαμβάνει την επιχείρηση και ένας από τους 6000 αμπελουργούς στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών παρατήρησε υψηλότερες θερμοκρασίες και μια αλλαγή στις εποχιακές βροχοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και του 2000, ο υδράργυρος έφτανε τους 40 βαθμούς το καλοκαίρι. Σήμερα, το ακίνητο κατακλύζει τις ημέρες 45 βαθμών, με τα χαμηλά 40 να θεωρούνται ανάπαυλα. Σε ολόκληρη τη χώρα, γενικότερα, οι θερμοκρασίες στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο μεταξύ 0,2 και 1,6 βαθμών τα τελευταία 21 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.

Η ζέστη αποτελεί μια μοναδική πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς, καθώς κάνει τα σταφύλια να ωριμάζουν νωρίς, αλλάζοντας τα επίπεδα σακχάρου και οξύτητας και επηρεάζοντας τη γεύση του τελικού προϊόντος.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο όμορφα όσο ήταν. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει λίγο», λέει ο Chambers. «Το σταφύλι μπορεί να είναι ώριμο με ζάχαρη, αλλά όχι φαινολογικά ώριμο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ώριμο και σε γεύση».

Τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου δημιουργούν άγευστο αλκοόλ, λέει ο Tony Battaglene, επικεφαλής του Grape & Wine Association της Αυστραλίας. «Θα πάρουμε αυτό που λέμε στο εμπόριο «παχιά και πλαδαρά κρασιά», λέει. «Μπορεί να μυρίζουν καλά, αλλά θα είναι μια απογοήτευση για τον ουρανίσκο».

Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες της Αυστραλίας που ταιριάζουν σε ψυχρότερα κλίματα – shiraz, chardonnay, cabernet sauvignon, pinot noir και sauvignon blanc – μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να αναπτυχθούν όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, προσθέτει.

Οι βροχοπτώσεις παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κρασιού. Από το 1970, οι βροχοπτώσεις στη νοτιοδυτική Αυστραλία από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 16 τοις εκατό, ενώ στα νοτιοανατολικά οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 12 τοις εκατό τους ίδιους μήνες από τη δεκαετία του 1990. Κοιτάζοντας το μέλλον, τα φαινόμενα βροχής είναι πιθανό να γίνουν πιο έντονα, σε συνδυασμό με τους κλιματικούς οδηγούς, και μια ατμόσφαιρα που μπορεί να συγκρατήσει 7 τοις εκατό περισσότερη υγρασία για κάθε βαθμό θέρμανσης.

Ο Δρ Christopher Davies, επικεφαλής της ομάδας CSIRO στη Γεωργία και τα Τρόφιμα, λέει ότι το χαλάζι, η ασυνήθιστη βροχή και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας αποτελούν πρόκληση για τους παραγωγούς κρασιού. Μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βοτρύτη (που αφαιρεί το χρώμα, μετατρέποντας το κρασί από κόκκινο σε πορτοκαλί) ή ωίδιο που επηρεάζει τη φωτοσύνθεση και μειώνει την ποιότητα του κρασιού.

Για το Hunter Valley της NSW, η ανάλυση από τον Climate Atlas του Wine Australia βρήκε ότι η μέση βροχόπτωση κατά τις καλλιεργητικές περιόδους από το 2081 έως το 2100 αναμένεται να είναι περίπου 55 χιλιοστά μεγαλύτερη από τη μέση τιμή της περιόδου 1997-2017. Η θερμοκρασία την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 3 βαθμούς. Παρόμοιες αλλαγές αναμένονται σε Mudgee και Orange.

Αντίθετα, στην οινοπαραγωγική περιοχή Rutherglen της Βικτώριας, οι μέσες βροχοπτώσεις σε αυτές τις καλλιεργητικές περιόδους θα είναι 20 χιλιοστά λιγότερες από τις μέσες βροχοπτώσεις 1997-2017. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 3,4 βαθμούς την ίδια περίοδο. Στην κοιλάδα Yarra, η μέση βροχόπτωση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 66 mm, ενώ οι θερμοκρασίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3 βαθμούς.

Πριν από το 1998, η έκταση 25 στρεμμάτων του Επιμελητηρίου δεν ποτιζόταν καθόλου, βασιζόμενη στις ετήσιες βροχοπτώσεις. «Βασιζόμαστε [τώρα] σε μεγάλο βαθμό στην άρδευση για να διατηρήσουμε τα αμπέλια υγιή και βιώσιμα σε όλη τη διάρκεια της ζέστης».


Προσαρμογή και μετριασμός

Η Dr Liz Waters, γενική διευθύντρια Έρευνας, Ανάπτυξης και Υιοθεσίας της Wine Australia, λέει ότι η βιομηχανία προσαρμόζεται σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα για περισσότερο από μια δεκαετία: «Η ομορφιά του κρασιού είναι ότι αντανακλά την περιοχή στην οποία καλλιεργείται και του κλίματός της.”

Η εστίαση για τον κλάδο τώρα είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται για να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Η καλλιέργεια ποικιλιών που ταιριάζουν καλύτερα σε θερμότερα κλίματα είναι μόνο μια στρατηγική.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανίας Οίνου της Νέας Ουαλίας, Mark Bourne, λέει ότι οι ποικιλίες από τη Μεσόγειο είναι καλύτερες στο να συγκρατούν το οξύ τους σε υπερβολική ζέστη και να χειρίζονται πιο ξηρές συνθήκες.

ΠΗΓΗ: smh.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.