Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει την επίθεσή του κατά του αλκοόλ δημοσιεύοντας στις αρχές Ιουλίου τη νέα του Πρωτοβουλία “3 έως 2035”, η οποία χαρακτηρίζεται ως “σημαντική”, η οποία βασίζεται σε ένα πειστικό επιχείρημα για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη του να “επαναφέρουν τους φόρους σε προϊόντα επιβλαβή για την υγεία”. Ο Οργανισμός πράγματι εστιάζει στην προοπτική του σημαντικού οικονομικού απροσδόκητου κέρδους, που εκτιμάται σε “τρισεκατομμύρια”, που θα μπορούσαν να λάβουν τα κράτη αυξάνοντας ριζικά τους φόρους σε αυτές τις τρεις κατηγορίες προϊόντων.
Επιχειρήματα οικονομικών κινήτρων
Τονίζοντας τα νέα οικονομικά έσοδα που δημιουργούνται από ένα τέτοιο μέτρο σχεδόν όσο και τα οφέλη για την υγεία, αναφέρει μια «πρόσφατη ανάλυση που δείχνει ότι μια ενιαία αύξηση φόρου που αυξάνει τις τιμές κατά 50% ,θα μπορούσε να εκταμιεύσει έως και 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε νέα έσοδα τα επόμενα πέντε χρόνια, κατά μέσο όρο 740 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή 0,75% του παγκόσμιου ΑΕΠ». Αυτό είναι αρκετό για να προσελκύσει ολοένα και πιο οικονομικά περιορισμένες κυβερνήσεις. Ο Οργανισμός επισημαίνει την αύξηση των φόρων καπνού σε σχεδόν 140 χώρες μεταξύ 2012 και 2022, «η οποία οδήγησε σε μέση αύξηση των πραγματικών τιμών άνω του 50%, τεκμηριώνοντας ότι ο μετασχηματισμός μεγάλης κλίμακας είναι εφικτός». Από την πλευρά του, ο Δρ. Jeremy Farrar, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Προαγωγή της Υγείας, την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων, υποστηρίζει ότι «Οι φόροι στα προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που έχουμε… Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα».
Προειδοποιήσεις για την υγεία που εξετάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο
Αυτά τα επιχειρήματα κερδίζουν σταδιακά έδαφος και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί την αυστηροποίηση των κανονισμών και τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση μόλις παρουσίασε το σχέδιό της «Fit for the Future», έναν οδικό χάρτη που στοχεύει στη βελτίωση της υγείας των Βρετανών κατά την επόμενη δεκαετία. Σε αυτό, δηλώνει την πρόθεσή της να «ενισχύσει και να επεκτείνει το ισχύον εθελοντικό πλαίσιο για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, εισάγοντας μια νομική απαίτηση για την εμφάνιση συνεπών διατροφικών πληροφοριών και προειδοποιήσεων για την υγεία». Το κείμενο κάνει ένα παραλληλισμό με τον καπνό, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, «τα οποία όλα υπόκεινται σε πιο λεπτομερείς διατροφικές και υγειονομικές πληροφορίες από την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών». Τονίζει επίσης ότι «οι υποχρεωτικές προειδοποιήσεις για την υγεία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της κατάχρησης αλκοόλ σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας».
Η αντιμετώπιση των No-Low προϊόντων
Επιπλέον, για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ποτών Χωρίς ή με χαμηλή αλκοόλη, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια διαβούλευση για να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της μέγιστης περιεκτικότητας σε αλκοόλ των ποτών που φέρουν την ένδειξη «χωρίς αλκοόλ» στο 0,5%, ευθυγραμμίζοντάς την με τα διεθνή πρότυπα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέλει να «εξετάσει τρόπους για να περιορίσει την πρόσβαση σε προϊόντα No-Low, ώστε να αντιμετωπίζονται ως αλκοολούχα ποτά, ιδίως όσον αφορά την απαγόρευση πωλήσεων σε ανηλίκους». Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την ομαλοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ που μπορεί να προκύψει από προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και χωρίς αλκοόλ – ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερους κανονισμούς επί του θέματος.
Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ
