Πρόκειται για τεχνολογικές λύσεις βασισμένες σε εξοπλισμό αιχμής και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης και αξιοποιώντας τα μονοπάτια της ψηφιακής και ευφυούς γεωργίας είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους συντελεστές του αγροτικού χώρου να διατηρήσουν ανταγωνιστικές τις εκμεταλλεύσεις τους στη νέα εποχή.
Το ρομποτικό σύστημα Bacchus είναι ένα από τα τεχνολογικά highlights, με γεωργικό ενδιαφέρον, που αναδείχθηκαν στα περίπτερα της φετινής 87ης ΔΕΘ.
«Το BACCHUS ένα ευφυές ρομποτικό σύστημα, ικανό να αναπαράγει μια σειρά από χειρωνακτικές εργασίες συγκομιδής, εστιάζοντας στο χώρο της αμπελουργίας», τονίζει ο Βαγγέλης Σκαρτάδος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ, ο οποίος εργάζεται ως βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ.

Όπως μας εξηγεί ο σύστημα αποτελείται από δύο αυτόνομα ρομποτικά οχήματα, τα οποία συνεργάζονται στην αυτοματοποίηση του τρύγου. «Το ένα όχημα έχει ως αποστολή να επιθεωρεί τον αμπελώνα και μέσω αισθητήρων, υπερ-φασματικών καμερών και τεχνητής νοημοσύνης, να χαρτογραφεί τρισδιάστατα τα κλήματα και να επισημαίνει εκείνα τα σταφύλια που είναι στην κατάλληλη στιγμή ωριμότητας να τρυγηθούν», διευκρινίζει και προσθέτει πως «αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της εποπτείας από το πρώτο ρομπότ, ακολουθεί το δεύτερο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ειδική κάμερα και ένα ψαλίδι. Ανατρέχει στο χάρτη που έχει δημιουργήσει το πρώτο, πηγαίνει στην τοποθεσία που έχει εντοπιστεί σταφύλι έτοιμο για τρύγο και μέσα από αλγορίθμους το ανιχνεύει και με το ρομποτικό βραχίονα, ολοκληρώνει την κοπή».

Το ρομποτικό σύστημα, κατά το συνομιλητή μας, μπορεί να εξασφαλίζει ποιοτικότερη εφαρμογή του τρύγου, καθώς με την υπερ-φασματική του κάμερα ανιχνεύει καλύτερα τα ώριμα σταφύλια, ενώ η κοπή γίνεται με επιδέξιο τρόπο, χωρίς να τραυματίζει τις ράγες, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα και του τελικού (κρασιού) προϊόντος.