Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άμεση συγκομιδή του Prosecco στην Ιταλία λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών

Μια τέλεια καταιγίδα απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και εργατικών ζητημάτων σημαίνει ότι η τρέχουσα συγκομιδή του Prosecco αντιμετοπίζει δυσκολίες, με το φαινόμενο να ονομάζεται “annus horribilis”.

Ένας συνδυασμός καύσωνα και πλημμύρας σε όλη την Ιταλία οδήγησε σε μια δύσκολη συγκομιδή στο Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, το οποίο παράγει συνήθως 130 εκατομμύρια μπουκάλια μόνο για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακόμη και για τα σταφύλια που επιβιώνουν, υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα μαζευτούν έγκαιρα, καθώς οι χειρώνακτες εργάτες στην Ιταλία επιλέγουν άλλους τύπους εργασίας, όπως οι κατασκευές ή τα logistics, σύμφωνα με τον Giosue Mattei από το σωματείο CGIL.

Ο Innocente Nardi, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του αμπελώνα La Farra στην καρδιά του Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ότι: «Δεν μπορούμε να βρούμε τους εργάτες, ειδικά τους ανθρώπους με δεξιότητες. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να αναλάβουν χειρωνακτική εργασία».

Ο Sandro Bottega, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bottega SpA, δήλωσε ότι «η φετινή ήταν μία δύσκολη χρονιά για το Prosecco.

Είπε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ τέτοια συγκομιδή τα τελευταία 40 χρόνια. Τον Ιούλιο ήμουν αισιόδοξος γιατί με την ποσότητα του ήλιου και της βροχής προβλέπαμε μια ιδιαίτερη χρονιά, αλλά τώρα είμαι πραγματικά απογοητευμένος».

Ακολουθεί επιστημονική έρευνα που υποδηλώνει ότι οι αμπελώνες στην πλαγιά των βουνών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από την κλιματική αλλαγή, επηρεάζοντας την παραγωγή Prosecco και άλλα σταφύλια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Paolo Tarolli, από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία, δήλωσε: «Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η απώλεια ενός γεωργικού προϊόντος ή η αλλαγή του τοπίου, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική οικονομία. Ο κίνδυνος είναι η απώλεια ολόκληρης της ιστορίας των κοινοτήτων και των πολιτιστικών τους ριζών».

«Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στον συνδυασμό της παραδοσιακής γνώσης των οινοπαραγωγών με την καινοτομία και την επιστημονική αυστηρότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι φάρμες μπορούν να συνεργαστούν στενά με επιστήμονες για να βελτιστοποιήσουν τις επενδύσεις για ένα πιο λειτουργικό, βιώσιμο και ασφαλές αγροτικό τοπίο μια νικητήρια συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορετικών φυσικών και ανθρωπογενών προκλήσεων».

Έπειτα, ο πρόεδρος του Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, Stefano Zanette, είπε ότι υπήρχαν κακές συγκομιδές σε «περιορισμένες περιοχές», αλλά συνολικά υποβάθμισε τις ανησυχίες για το σύνολο της συγκομιδής. Η Zanette είπε ότι αν και η συγκομιδή θα γίνει λίγες μέρες αργότερα το 2023, «σε γενικές γραμμές δεν αναμένουμε τις πτώσεις της παραγωγής που είχαν φοβηθεί».

Ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι σε πολλά σημεία της περιοχής υπήρχαν μηχανήματα που μάζευαν τα σταφύλια, γεγονός που έκανε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λιγότερο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...