Ένας συνδυασμός καύσωνα και πλημμύρας σε όλη την Ιταλία οδήγησε σε μια δύσκολη συγκομιδή στο Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, το οποίο παράγει συνήθως 130 εκατομμύρια μπουκάλια μόνο για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ακόμη και για τα σταφύλια που επιβιώνουν, υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα μαζευτούν έγκαιρα, καθώς οι χειρώνακτες εργάτες στην Ιταλία επιλέγουν άλλους τύπους εργασίας, όπως οι κατασκευές ή τα logistics, σύμφωνα με τον Giosue Mattei από το σωματείο CGIL.
Ο Innocente Nardi, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του αμπελώνα La Farra στην καρδιά του Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ότι: «Δεν μπορούμε να βρούμε τους εργάτες, ειδικά τους ανθρώπους με δεξιότητες. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να αναλάβουν χειρωνακτική εργασία».
Ο Sandro Bottega, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bottega SpA, δήλωσε ότι «η φετινή ήταν μία δύσκολη χρονιά για το Prosecco.
Είπε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ τέτοια συγκομιδή τα τελευταία 40 χρόνια. Τον Ιούλιο ήμουν αισιόδοξος γιατί με την ποσότητα του ήλιου και της βροχής προβλέπαμε μια ιδιαίτερη χρονιά, αλλά τώρα είμαι πραγματικά απογοητευμένος».
Ακολουθεί επιστημονική έρευνα που υποδηλώνει ότι οι αμπελώνες στην πλαγιά των βουνών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από την κλιματική αλλαγή, επηρεάζοντας την παραγωγή Prosecco και άλλα σταφύλια.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Paolo Tarolli, από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία, δήλωσε: «Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η απώλεια ενός γεωργικού προϊόντος ή η αλλαγή του τοπίου, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική οικονομία. Ο κίνδυνος είναι η απώλεια ολόκληρης της ιστορίας των κοινοτήτων και των πολιτιστικών τους ριζών».
«Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στον συνδυασμό της παραδοσιακής γνώσης των οινοπαραγωγών με την καινοτομία και την επιστημονική αυστηρότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι φάρμες μπορούν να συνεργαστούν στενά με επιστήμονες για να βελτιστοποιήσουν τις επενδύσεις για ένα πιο λειτουργικό, βιώσιμο και ασφαλές αγροτικό τοπίο μια νικητήρια συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορετικών φυσικών και ανθρωπογενών προκλήσεων».
Έπειτα, ο πρόεδρος του Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, Stefano Zanette, είπε ότι υπήρχαν κακές συγκομιδές σε «περιορισμένες περιοχές», αλλά συνολικά υποβάθμισε τις ανησυχίες για το σύνολο της συγκομιδής. Η Zanette είπε ότι αν και η συγκομιδή θα γίνει λίγες μέρες αργότερα το 2023, «σε γενικές γραμμές δεν αναμένουμε τις πτώσεις της παραγωγής που είχαν φοβηθεί».
Ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι σε πολλά σημεία της περιοχής υπήρχαν μηχανήματα που μάζευαν τα σταφύλια, γεγονός που έκανε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λιγότερο πρόβλημα.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com