Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άμεση συγκομιδή του Prosecco στην Ιταλία λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών

Μια τέλεια καταιγίδα απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και εργατικών ζητημάτων σημαίνει ότι η τρέχουσα συγκομιδή του Prosecco αντιμετοπίζει δυσκολίες, με το φαινόμενο να ονομάζεται “annus horribilis”.

Ένας συνδυασμός καύσωνα και πλημμύρας σε όλη την Ιταλία οδήγησε σε μια δύσκολη συγκομιδή στο Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, το οποίο παράγει συνήθως 130 εκατομμύρια μπουκάλια μόνο για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακόμη και για τα σταφύλια που επιβιώνουν, υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα μαζευτούν έγκαιρα, καθώς οι χειρώνακτες εργάτες στην Ιταλία επιλέγουν άλλους τύπους εργασίας, όπως οι κατασκευές ή τα logistics, σύμφωνα με τον Giosue Mattei από το σωματείο CGIL.

Ο Innocente Nardi, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του αμπελώνα La Farra στην καρδιά του Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ότι: «Δεν μπορούμε να βρούμε τους εργάτες, ειδικά τους ανθρώπους με δεξιότητες. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να αναλάβουν χειρωνακτική εργασία».

Ο Sandro Bottega, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bottega SpA, δήλωσε ότι «η φετινή ήταν μία δύσκολη χρονιά για το Prosecco.

Είπε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ τέτοια συγκομιδή τα τελευταία 40 χρόνια. Τον Ιούλιο ήμουν αισιόδοξος γιατί με την ποσότητα του ήλιου και της βροχής προβλέπαμε μια ιδιαίτερη χρονιά, αλλά τώρα είμαι πραγματικά απογοητευμένος».

Ακολουθεί επιστημονική έρευνα που υποδηλώνει ότι οι αμπελώνες στην πλαγιά των βουνών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από την κλιματική αλλαγή, επηρεάζοντας την παραγωγή Prosecco και άλλα σταφύλια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Paolo Tarolli, από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία, δήλωσε: «Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η απώλεια ενός γεωργικού προϊόντος ή η αλλαγή του τοπίου, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική οικονομία. Ο κίνδυνος είναι η απώλεια ολόκληρης της ιστορίας των κοινοτήτων και των πολιτιστικών τους ριζών».

«Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στον συνδυασμό της παραδοσιακής γνώσης των οινοπαραγωγών με την καινοτομία και την επιστημονική αυστηρότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι φάρμες μπορούν να συνεργαστούν στενά με επιστήμονες για να βελτιστοποιήσουν τις επενδύσεις για ένα πιο λειτουργικό, βιώσιμο και ασφαλές αγροτικό τοπίο μια νικητήρια συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορετικών φυσικών και ανθρωπογενών προκλήσεων».

Έπειτα, ο πρόεδρος του Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, Stefano Zanette, είπε ότι υπήρχαν κακές συγκομιδές σε «περιορισμένες περιοχές», αλλά συνολικά υποβάθμισε τις ανησυχίες για το σύνολο της συγκομιδής. Η Zanette είπε ότι αν και η συγκομιδή θα γίνει λίγες μέρες αργότερα το 2023, «σε γενικές γραμμές δεν αναμένουμε τις πτώσεις της παραγωγής που είχαν φοβηθεί».

Ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι σε πολλά σημεία της περιοχής υπήρχαν μηχανήματα που μάζευαν τα σταφύλια, γεγονός που έκανε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λιγότερο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...