Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όλη η ιστορική συνέχεια της καλλιέργειας του Μοσχάτου στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Την ιστορική, μακραίωνη διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου μα και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητα των κρασιών της, μπορεί κανείς να τα «γευτεί» με μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στις 26 Μαρτίου 2025.

Το εμβληματικό «Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου» στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Eνιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (το 1934) ως οιναποθήκη στην αρχή και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Η αναμορφωμένη διαρρύθμισή του είναι αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής μελέτης, με στόχο να «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στην παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια του μοσχάτου. Επίσης, να αποκαλύπτει τις ακάματες προσπάθειες γενεών και γενεών Σαμίων καλλιεργητών, οι οποίοι δημιούργησαν το μοναδικό σαμιακό αμπελώνα σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς.

Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική συνέχεια  του σαμιώτικου κρασιού περιγράφονται μέσω κειμηλίων και εκθεμάτων σε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση η οποία παρέχεται με οπτικοποιημένα QR CODES ανά αίθουσα, σε ελληνικά και αγγλικά. Παρέχεται επίσης μία φυσική ξενάγηση καθημερινά στις 12:00, στην αγγλική γλώσσα κάθε Τρίτη και Πέμπτη και στα ελληνικά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, γίνονται προκρατήσεις.

Μην παραλείψετε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου» σε πεζούλες ξερολιθιάς, το «καλύβι» και το «πατητήρι», τις πρέσες και τα εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, συλλεκτικές φωτογραφίες και πολύ παλιές φιάλες, χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής,  εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, καθώς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και λειτουργίας μουσειακού χώρου.

Είναι επισκέψιμο στο κοινό με ένα μικρό αντίτιμο 5 ευρώ για την περιήγηση στο χώρο και την οινογευστική δοκιμή 4 κρασιών από τη γκάμα των πολυβραβευμένων διεθνώς ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Επίσης, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος καθώς και εκθετήριο/πωλητήριο οίνων και παραδοσιακών σαμιακών προϊόντων.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΕΟΣ Σάμου:

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στην περιοχή Μαλαγάρι Σάμου.

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ/ανά άτομο για ενήλικες η οποία ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΙΝΟΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 4 ΚΡΑΣΙΩΝ

Παιδιά έως 12 ετών, Μέλη του Συνεταιρισμού, άνεργοι, δημοσιογράφοι, σώματα ασφαλείας και ΑμεΑ: Δωρεάν.

Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και φοιτητές: Μισό εισιτήριο

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΩΝ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.00 έως 16:30

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.

Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα PREMIUM ΟΙΝΟΓΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ για ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΓΚΡΟΥΠΣ άνω των 10 ατόμων, κατόπιν προκρατήσεων:

PREMIUM ΟΙΝΟΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ (Με 7 διαφορετικά κρασιά)

Εξειδικευμένη οινογευστική δοκιμή με 7 διαφορετικά κρασιά προσφέρεται στην ειδική τιμή των 20 ευρώ ανά άτομο και παρέχεται σε groups 10 ατόμων και άνω.

Απαιτείται προκράτηση 2 ημερών.

Μαζί με τα κρασιά προσφέρονται πιατέλες με τοπικά προϊόντα όπως αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, γραβιέρα, παξιμαδάκια και τοματάκια Σάμου.

Τα κρασιά που προσφέρονται είναι:

  • Φυσικός Οίνος, λευκός, βιολογικής καλλιέργειας
  • Οίνος λευκός ξηρός ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης «ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ»
  • ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ (High Peaks), λευκό ξηρό μοσχάτο
  • Babeloίνος, roze ημίξηρο
  • Ενισχυμένος γλυκός οίνος VIN DOUX NATUREL
  • Samos Vin Doux, vin de liqueur
  • Samos Νectar, οίνος φυσικώς γλυκύς παλαιωμένος επί 6 χρόνια σε δρύινο βαρέλι

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...