Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όλες οι διεθνείς τάσεις του οίνου έπιασαν λιμάνι στο επιδραστικό wine selfie της Θεσσαλονίκης

Κρασιά τύπου orange, αρκετά αφρώδη, αλλά και ετικέτες χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τη νέα παγκόσμια οινική τάση, που, σιγά – σιγά, κάνει την εμφάνισή της πλέον και στην Ελλάδα, ήταν μερικά από τα δείγματα της οινοποιητικής βιομηχανίας που δοκίμασαν, το διήμερο 29 και 30 Σεπτεμβρίου, επαγγελματίες της εστίασης, αλλά κι απλοί οινόφιλοι της Θεσσαλονίκης.

Την ευκαιρία έδωσε η 4η διοργάνωση «Thessaloniki Wine Selfie», στην αποθήκη Γ’ στο λιμάνι της πόλης, όπου παρουσιάστηκαν 250 ετικέτες κρασιού -ορισμένες, μάλιστα, για πρώτη φορά κατ’ αποκλειστικότητα- από ελληνικά καταξιωμένα οινοποιεία, boutique wineries και δίκτυα διανομής, τόσο με ελληνικά, όσο και εισαγόμενα κρασιά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

«Η διαφορά με όλες τις υπόλοιπες εκθέσεις για το κρασί έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο Thessaloniki Wine Selfie, όλες οι ετικέτες οι οποίες συμμετέχουν είναι τοποθετημένες ανά χρώμα, ποικιλία και στυλ, κάτι που σημαίνει πως οποιοσδήποτε έρχεται εδώ, παίρνει το ποτήρι του κι αφού ενημερωθεί για όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει για το κρασί, από έναν πίνακα ακριβώς από πάνω από τη φιάλη, που έχει στοιχεία όπως για την ποικιλία, την περιοχή, τον τρόπο καλλιέργειας, μέχρι και την τιμή λιανικής του, μπορεί στη συνέχεια να το γευτεί και να διαπιστώσει αν του ταιριάζει ή όχι», εξήγησε στην Agrenda ο Στέφανος Κόγιας, από το Wine Style, που διοργανώνει το Thessaloniki Wine Selfie.

Τον συναντήσαμε να περιδιαβαίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και να συνομιλεί διαρκώς με το πλήθος των επισκεπτών της έκθεσης, η οποία, όπως μας είπε, απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να έχουν μια επικοινωνία με τον κόσμο του κρασιού, είτε πρόκειται για experts του οίνου, είτε για επαγγελματίες με δραστηριότητα στο χώρο της εστίασης, είτε ακόμη και για απλούς φίλους του κρασιού, οι οποίοι αρέσκονται να το απολαμβάνουν ή θέλουν να το γνωρίσουν. «Μπορεί κάποιος να έρθει να δοκιμάσει 15 Ασύρτικα στη σειρά και να συγκρίνει μεταξύ τους, ή να συγκρίνει διαφορετικές ποικιλίες», ανέφερε και μας πληροφόρησε πως ως προς τη χρωματική σύνθεση των συμμετοχών, το 43% των ετικετών ήταν λευκά κρασιά, το 30% ροζέ και το υπόλοιπο είχε να κάνει με ερυθρούς οίνους, όλα εσοδείας 2023 και πίσω.

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, ο κ. Κόγιας τη χαρακτήρισε από άποψη αμπελουργική ως μια από τις πιο δύσκολες τουλάχιστον για το βόρειο ημισφαίριο, ενώ ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε πως σε κάποιες ζώνες ήταν υπερβολικά δύσκολο. «Ο χρόνος ωρίμανσης των σταφυλιών ήταν πολύ σύντομος, λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που επικράτησαν, το οποίο σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε αδυναμίες όσον αφορά στη συμπύκνωση των κρασιών. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε τα κρασιά που θα παραχθούν για να κρίνουμε εάν τελικώς η υγιεινή των σταφυλιών ανταποκρίνεται σε πολύ ωραία κρασιά, μέτρια ή οτιδήποτε άλλο. Προς το παρόν, είναι νωρίς να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι ευρωπαϊκές οινικές παραδόσεις, ιδίως εκείνες που διέπονται από τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ), αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για χώρες όπως...

REPORTS

Σε πρόσφατο συνέδριο για το Chardonnay στη Νέα Ζηλανδία, ο ειδικός της Βουργουνδίας και συγγραφέας στο κομμάτι του οίνου Jasper Morris MW προειδοποίησε ότι...

REPORTS

Υπέρ του μέτρου εκριζώσεων αμπελώνων τάσσεται η ισπανική βιομηχανία οίνου, υπό την προϋπόθεση να μην ανοίγουν τον δρόμο σε κάποιους για νέες φυτεύσεις, όπως...

REPORTS

Η οικονομολόγος Yvette van der Merwe με περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στην βιομηχανία οίνου της Νότιας Αφρικής αποτελεί την νέα πρόεδρο του Διεθνούς...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Την παγκόσμια γιορτή του έχει την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο, η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, μιας περιοχής με οινική ιστορία χιλιάδων ετών.

REPORTS

Προς τους πολυτελείς οίνους στρέφει το ενδιαφέρον του το καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία από νέα έρευνα της εταιρείας που ειδικεύεται...

REPORTS

Σε διαρκή κρίση βρίσκεται η ξακουστή οινοπαραγωγική περιοχή Douro στην Πορτογαλία που φημίζεται για τα πολυτελή κρασιά Port, με την μειωμένη ζήτηση για τα...