Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Χρήση σκευασμάτων μικρής υπολειμματικής διάρκειας ενάντια στην τρίτη γενιά ευδεμίδας

Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το δίκτυο φερομονικών παγίδων τoυ Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Καβάλας, η πτήση της τρίτης γενεάς του εντόμου συνεχίζεται με αυξημένους αριθμούς συλλήψεων.

Αξίζει να σημειωθεί και πάλι η σπουδαιότητα των προσβολών της ευδεμίδας κατά την παρούσα χρονική στιγμή όσον αφορά στην φερόμενη παραγωγή σταφυλιών καθώς, αφενός η ευδεμίδα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημίες και αφετέρου στις ράγες όπου αναπτύσσονται οι  προσβολές της ευδεμίδας κατά κανόνα αναπτύσσονται δευτερογενώς διάφορες σήψεις, με κυριότερες αυτές   του βοτρύτη και της όξινης σήψης.

Στα πλαίσια αυτά οι γεωπόνοι από τη Βόρεια Ελλάδα, συνιστούν τη διενέργεια επαναληπτικού ψεκασμού, στις 4-6 Αυγούστου με τη  χρήση ενός κατάλληλου ωοκτόνου – εντομοκτόνου ενώ  στην περίπτωση χρήσης προνυμφοκτόνου – εντομοκτόνου ο ψεκασμός συνιστάται να λάβει χώρα περί τις 2 ή 3 ημέρες αργότερα, δηλαδή ενδεικτικά, 6-9 Αυγούστου, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση, λόγω και της πολυπλοκότητας του θέματος, πιστά τις οδηγίες της συνταγογράφησης που παρέχει ο αρμόδιος για αυτήν, γεωπόνος.  Ο ψεκασμός, ανάλογα με το χρόνο συγκομιδής, και την διάρκεια δράσης του σκευάσματος  που χρησιμοποιήθηκε, δύναται να επαναληφθεί μετά μία εβδομάδα (κατά μέσο όρο).

Τονίζεται ότι λόγω της χρονικής εγγύτητας με την ωρίμανση και συγκομιδή των σταφυλιών, οφείλεται να αποδίδεται ακόμη υψηλότερη προσοχή στο χρονικό όριο ημερών τελευταίας εφαρμογής κάθε σκευάσματος πριν την συγκομιδή (phi) και έτσι συνιστάται να χρησιμοποιούνται σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας ή/και εντομοκτόνα με βάση τον βάκιλο θουριγγίας (Bacillus thuringiensis). Συνιστάται, επίσης, ο ψεκασμός κατά της ευδεμίδας, αυτή την εποχή, να κατευθύνεται μόνο στην ζώνη των σταφυλιών και να λαμβάνεται μέριμνα για την καλή κάλυψη αυτών.

Βοτρύτης (Botrytis cinerea)

Συνιστάται διενέργεια ψεκασμού μόνο όπου σημειωθεί προσβολή.

Όξινη σήψη (Σακχαρομύκητες και βακτήρια)

Σε περίπτωση εκδήλωσης της προσβολής και όχι προληπτικά, να διενεργείται καθαρισμός των προσβεβλημένων ραγών ψεκασμός με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.

Επιπλέον είναι απαραίτητο όλοι οι αμπελουργοί να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε: 

  • όλα τα παραγόμενα σταφύλια να μην έχουν καμία επιβάρυνση από δραστικές ουσίες σκευασμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πέραν των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία,
  • να τηρούν όσα προβλέπονται από τις προαιρετικές πιστοποιήσεις, οι οποίες κατά περίπτωση υλοποιούνται – &
  • να καταπολεμούν, σύμφωνα με τις παρεχόμενες οδηγίες, τα παθογόνα των ασθενειών και τους εχθρούς ώστε τα παραγόμενα (επιτραπέζια) σταφύλια να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα προς τους καταναλωτές.

Εξυπακούεται ότι στις περιοχές της δυτικής πλευράς του Ν. Καβάλας, όπου οι αμπελώνες έχουν πληγεί από την γνωστή σφοδρή χαλαζόπτωση και έχει καταστραφεί  το σύνολο της ηρτημένης εσοδείας, αντί της καταπολέμησης της ευδεμίδας και της φυτοπροστασίας γενικότερα, θα πρέπει να συνεχιστεί η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των πρέμνων (επούλωση πληγών, ξυλοποίηση κληματίδων, διαχείριση νεοφυούς βλάστησης από λανθάνοντες οφθαλμούς κλπ).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού στη Γαλλία μειώθηκε κατά ένα τρίτο τα τελευταία 10 χρόνια, αναφέρει μια ανησυχητική νέα έκθεση.

REPORTS

Με μεγάλη συμμετοχή οινοποιείων και πληθώρα κρασιών έρχεται η Central Wine Fair 2022, η οποία επιστρέφει σε εορταστική ατμόσφαιρα τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου με...

REPORTS

Σε μια ενημέρωση τύπου της Vinexpo Paris αυτή την εβδομάδα, ο COO της Wine Intelligence Richard Halstead περιέγραψε «τη μεγάλη πρόκληση, που κλείνεται να...

REPORTS

Μία ανατρεπτική προσπάθεια που λόγω χαρακτήρα προσομοιάζει στην διαδικασία παραγωγής των garage wines βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία τριετία εντός των ορίων της...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.