Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χαλαζοθύελλες πυροδοτούν ένα μονοπάτι καταστροφής μέσω της Προβηγκίας

Οι οινοπαραγωγοί στην Προβηγκία βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό μετά από χαλαζοπτώσεις που προκάλεσαν ίχνη καταστροφής σε ολόκληρη την περιοχή το Σαββατοκύριακο.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι δεν είχαν δει ποτέ στο παρελθόν τόσο μεγάλες περιοχές που επλήγησαν από χαλάζι, το οποίο σάρωσε το τμήμα Var.

Οι αμπελώνες στο Flassans, το Gonfaron, το Le Luc, το Bandol και το Vidauban ήταν από τους χειρότερους  που επλήγησαν καθώς το χαλάζι χτύπησε για περίπου 30 λεπτά.

Ο Éric Pastorino, πρόεδρος του Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP), δεν μπόρεσε να παράσχει αμέσως στοιχεία για την έκταση της απώλειας των καλλιεργειών.

Ωστόσο, είπε ότι «όσοι έχουν πληγεί έχουν πληγεί πολύ σκληρά» και πρόσθεσε ότι θα αισθάνονται ακόμα τις επιπτώσεις του επόμενου έτους.

Ο Laurent Rougon, πρόεδρος του Comptoir de Flassans ένας συνεταιρισμός που εκπροσωπεί καλλιεργητές με 1.300 εκτάρια αμπέλου είπε στη γαλλική έκδοση Vitisphere: «Ο διάδρομος του χαλαζιού σταμάτησε, χτυπήθηκε για 30 λεπτά. Υπήρχε 10 έως 15 εκατοστά σωρευτικό χαλάζι, σαν να είχε χιόνι με πολύ νερό.»

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τη ζημιά σε περισσότερο από 90% στον πυρήνα του χαλαζιού, ενώ γειτονικά αγροτεμάχια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απώλειες καλλιεργειών περίπου 20%

Παράλληλα, οι παραγωγοί είναι προετοιμασμένοι για την προοπτική περισσότερων χαλαζοπτώσεων και καταιγίδων τις επόμενες ημέρες. Ο μετεωρολόγος Yohan Laurito χαρακτήρισε το μοτίβο του καιρού «εκρηκτικό κοκτέιλ» και προειδοποίησε ότι αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιμείνουν για την επόμενη εβδομάδα.

Πέρυσι, η συγκομιδή της Προβηγκίας ήταν 14% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας και 18% μπροστά από το 2021 που επλήγη από τον παγετό. Οι παραγωγοί ήλπιζαν για άλλη μια σοδερή καλλιέργεια το 2023, αλλά τώρα είναι επιφυλακτικοί για περαιτέρω ζημιές από χαλάζι.

Τέλος, κάποιοι προσπάθησαν να υιοθετήσουν έναν αισιόδοξο τόνο, αλλά ο Benoît Coste ένας οινοποιός που υπέστη ζημιά στο 10% περίπου της γης του με αμπέλια είπε: «Είναι μόλις Μάιος, υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος πριν από τη συγκομιδή. Αυτό είναι μόνο η αρχή».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στα 9,4εκ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία εξαγωγών ελληνικού κρασιού το Μάρτιο 2023, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, που επεξεργάστηκε...

REPORTS

Πρωτοστατεί στις Άδειες Φύτευσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου με χορηγήσεις 6.855,20 στρεμμάτων για την περίοδο 2016-2022, η οποία έρχεται πρώτη και ως προς την υφιστάμενη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μονεμβασιά παρουσιάζει και γιορτάζει μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού της. Από 9 έως 11 Ιουνίου 2023 ο περιώνυμος Μαλβαζίας οίνος...

REPORTS

Στον απέραντο κόσμο των κρασιών, έχει εμφανιστεί μια σαγηνευτική τάση, που σαγηνεύει τους ουρανίσκους και εκπλήσσει τους λάτρεις του κρασιού. Τα πορτοκαλί κρασιά, γνωστά...