Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χαλαζοθύελλες πυροδοτούν ένα μονοπάτι καταστροφής μέσω της Προβηγκίας

Οι οινοπαραγωγοί στην Προβηγκία βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό μετά από χαλαζοπτώσεις που προκάλεσαν ίχνη καταστροφής σε ολόκληρη την περιοχή το Σαββατοκύριακο.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι δεν είχαν δει ποτέ στο παρελθόν τόσο μεγάλες περιοχές που επλήγησαν από χαλάζι, το οποίο σάρωσε το τμήμα Var.

Οι αμπελώνες στο Flassans, το Gonfaron, το Le Luc, το Bandol και το Vidauban ήταν από τους χειρότερους  που επλήγησαν καθώς το χαλάζι χτύπησε για περίπου 30 λεπτά.

Ο Éric Pastorino, πρόεδρος του Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP), δεν μπόρεσε να παράσχει αμέσως στοιχεία για την έκταση της απώλειας των καλλιεργειών.

Ωστόσο, είπε ότι «όσοι έχουν πληγεί έχουν πληγεί πολύ σκληρά» και πρόσθεσε ότι θα αισθάνονται ακόμα τις επιπτώσεις του επόμενου έτους.

Ο Laurent Rougon, πρόεδρος του Comptoir de Flassans ένας συνεταιρισμός που εκπροσωπεί καλλιεργητές με 1.300 εκτάρια αμπέλου είπε στη γαλλική έκδοση Vitisphere: «Ο διάδρομος του χαλαζιού σταμάτησε, χτυπήθηκε για 30 λεπτά. Υπήρχε 10 έως 15 εκατοστά σωρευτικό χαλάζι, σαν να είχε χιόνι με πολύ νερό.»

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τη ζημιά σε περισσότερο από 90% στον πυρήνα του χαλαζιού, ενώ γειτονικά αγροτεμάχια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απώλειες καλλιεργειών περίπου 20%

Παράλληλα, οι παραγωγοί είναι προετοιμασμένοι για την προοπτική περισσότερων χαλαζοπτώσεων και καταιγίδων τις επόμενες ημέρες. Ο μετεωρολόγος Yohan Laurito χαρακτήρισε το μοτίβο του καιρού «εκρηκτικό κοκτέιλ» και προειδοποίησε ότι αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιμείνουν για την επόμενη εβδομάδα.

Πέρυσι, η συγκομιδή της Προβηγκίας ήταν 14% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας και 18% μπροστά από το 2021 που επλήγη από τον παγετό. Οι παραγωγοί ήλπιζαν για άλλη μια σοδερή καλλιέργεια το 2023, αλλά τώρα είναι επιφυλακτικοί για περαιτέρω ζημιές από χαλάζι.

Τέλος, κάποιοι προσπάθησαν να υιοθετήσουν έναν αισιόδοξο τόνο, αλλά ο Benoît Coste ένας οινοποιός που υπέστη ζημιά στο 10% περίπου της γης του με αμπέλια είπε: «Είναι μόλις Μάιος, υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος πριν από τη συγκομιδή. Αυτό είναι μόνο η αρχή».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...