Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Φυτεύει Λημνιώνα και Λημνιό και ετοιμάζει το ιδιόκτητο οινοποιείο στη Σαντορίνη το κτήμα Θυμιόπουλου

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος προχωράει στην δημιουργία ιδιόκτητου οινοποιείου στη Σαντορίνη, οι βασικές κατασκευαστικές εργασίες του οποίου θα επιτρέψουν την έναρξη των νέων οινοποιήσεων και θα έχουν πιθανότατα ολοκληρωθεί έως και την έναρξη του φετινού τρύγου.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε φυτεύσεις και σε νέες περιοχές που δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσία προσανατολίζεται το Κτήμα Θυμιόπουλου, βάζοντας ταυτόχρονα στο κάδρο και την παραγωγή ροζέ αφρώδους οίνου από ξινόμαυρο. O οινοποιός Απόστολος Θυμιόπουλος βλέποντας τη ζήτηση που υφίσταται για ροζέ αφρώδη κρασιά στο εξωτερικό, πρόκειται να φέρει και εκείνος κάτι ανάλογο στην αγορά από την επόμενη χρονιά. «Δεδομένου ότι δεν επαρκούν τα σταφύλια της Νάουσας, κατευθυνόμαστε και σε περιοχές όπου δύσκολα ωριμάζουν τα ξινόμαυρα που αποτελούν μία από τις βασικές ποικιλίες της Νάουσας. Πειραματιζόμαστε με Λημνιώνα στη Ραψάνη και με Λημνιό στην Καστοριά», εξηγεί ο κύριος Θυμιόπουλος.

«Πρέπει να καλύψουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις που υπάρχουν ως προς τα αφρώδη για να σταθούμε με αξιώσεις στη διεθνή αγορά. Σε κάθε περίπτωση το ροζέ είναι ένα κρασί, στο οποίο δίνουμε πολύ μεγάλη βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυκλοφορήσαμε ροζέ παλαίωσης 13 ετών, ενώ ήδη ετοιμάζουμε ροζέ από επιλεγμένα αμπελοτόπια. Πρόκειται ουσιαστικά για το μοντέλο που ακολουθούν οι Γάλλοι, δεν κάνουμε κάτι καινούργιο από πλευράς μας», σημειώνει ο οινοποιός.

Σε κάθε περίπτωση το Κτήμα Θυμιόπουλου αποτέλεσε ένα από τα οινοποιεία που μαζί με ορισμένα ακόμα έφεραν στην αγορά τις ακριβές ετικέτες περιορισμένης παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τριλογία Καϊάφας, Βράνα Πέτρα και Αυτόριζο έχουν μέσες τιμές λιανικής 45, 90 και 65 ευρώ αντίστοιχα. Το γεγονός αυτό ωστόσο είναι που θέτει συχνά υπό αυστηρή κρίση ελληνικές ετικέτες σε αυτά τα επίπεδα τιμής, η οποία οφείλει να συνάδει με ένα ξεχωριστό περιεχόμενο.

Το στοίχημα της Σαντορίνης με ιδιόκτητο οινοποιείο – Συνολικές επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι το Κτήμα Θυμιόπουλου είχε ξεκινήσει προ δεκαετίας την δραστηριοποίησή του στη Σαντορίνη, μέσα από συνεργασίες όπως αυτή με τον Χαρίδημο Χατζηδάκη παλαιότερα, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες και με αμπελουργούς του νησιού στη συνέχεια. Πλέον ο Απόστολος Θυμιόπουλος προχωράει στην δημιουργία ιδιόκτητου οινοποιείου στο νησί, οι βασικές κατασκευαστικές εργασίες του οποίου θα επιτρέψουν την έναρξη των νέων οινοποιήσεων και θα έχουν πιθανότατα ολοκληρωθεί έως και την έναρξη του φετινού τρύγου. Ταυτόχρονα το Κτήμα επενδύει και σε νέα κελάρια, σε εγκαταστάσεις στη Νάουσα καθώς και σε εμφιαλωτικές μηχανές για αφρώδη κρασιά. Το σύνολο των επενδύσεων σε Νάουσα και Σαντορίνη θα ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ. Στη Σαντορίνη ο ίδιος θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο Ασύρτικο, το οποίο θα αποτελέσει την κύρια παραγωγική ποικιλία. «Είναι γεγονός ότι στην Σαντορίνη δεν γίνεται κανείς να παράγει κρασιά μαζικής παραγωγής. Γιατί θα αναγκαστεί εκείνος που θέλει να βγάλει φθηνά κρασιά Σαντορίνης να προβεί σε αθέμιτες πρακτικές. Οφείλουμε να σεβόμαστε το θαύμα που μας έχει χαρίσει η φύση στο συγκεκριμένο νησί και όχι να το εκμεταλλευτούμε για να πουλάμε φθηνά κρασιά. Η Σαντορίνη μπορεί να δεχτεί 60 μικρά οινοποιεία και έναν μεγάλο που σε αυτή την περίπτωση είναι ο Συνεταιρισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρωιμότητα στα αμπέλια φέτος

Για τη φετινή χρονιά επισημαίνει ότι τα αμπέλια παρουσιάζουν πρωιμότητα, δεδομένου ότι με το ζεστό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ξεκινήσει ήδη να βλαστίζουν οι οθφαλμοί των φυτών. «Ποιοτικά εάν δεν υπάρξουν σοβαρά απρόοπτα από πλευράς καιρικών συνθηκών, η πρωιμότητα θα είναι θετική δεδομένου ότι τα σταφύλια θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω στα φυτά».

Οι Σκανδιναβοί ζητούν ελληνικά κρασιά

Από τις αγορές που ζητούν περισσότερο ελληνικά κρασιά είναι αυτές της Σκανδιναβικής Χερσονήσου με τον Απόστολο Θυμιόπουλο να λέει χαρακτηριστικά ότι οι συγκεκριμένες χώρες «είναι σαν να ανακάλυψαν σήμερα το ελληνικό κρασί. Γίνεται μάχη για το ποιες ελληνικές ετικέτες θα καθιερωθούν στις χώρες τις Σκανδιναβίας καθότι μεγάλος αριθμός οινοποιείων έχουν στείλει δείγματα εκεί. Από πλευράς μας ήδη τοποθετηθήκαμε στη Νορβηγία με τρεις ετικέτες ξινόμαυρου».

Μεταξύ των αγορών που κινείται το Κτήμα Θυμιόπουλου είναι και αυτή της Αμερικής, μία αγορά η οποία όπως ο ίδιος λέει επλήγη σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας, με τις επιπτώσεις να είναι εμφανείς και για το ελληνικό κρασί.

Το Κτήμα Θυμιόπουλου σε αριθμούς

Εξαγωγές: 95% της παραγωγής

Κύκλος εργασιών: 5,5 εκατ. ευρώ

Παραγωγή 2020: 700.000 φιάλες

Στόχος 2021: 900.000 φιάλες

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αναδεικνύοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά µιας πραγµατικά πολύπλευρης εγχώριας ποικιλίας, τα ροζέ από Ξινόµαυρο συναρπάζουν τον ουρανίσκο των απανταχού οινόφιλων.

REPORTS

Κρασιά τύπου orange, αρκετά αφρώδη, αλλά και ετικέτες χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τη νέα παγκόσμια οινική τάση, που, σιγά –...

REPORTS

Επιβλαβείς για την βιομηχανία οίνου είναι οι νέοι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ αναφορικά με την πώληση οργανικών κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ, προκαλώντας...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...