Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φυσαλίδες σε Ξινόμαυρο, Ντεμπίνα και Βλάχικο, μια νέα δίοδος στις ντόπιες ποικιλίες

Έναν πρώτο κύκλο ραγδαίας ανάπτυξης φαίνεται ότι διανύει ο ελληνικός αφρώδης οίνος, με τις προτάσεις των οινοποιείων να αυξάνονται, τις διεθνείς αγορές να απορροφούν κατά χιλιάδες τις φιάλες και την εγχώρια κατανάλωση να εισάγει νέα κριτήρια και συνήθειες στην εν λόγω κατηγορία.

του Πέτρου Γκόγκου

«Στις προηγμένες χώρες, μια συνάντηση θα ξεκινήσει με ένα αφρώδες και θα κλείσει με ένα γλυκό κρασί», θα πει ο Ντίνος Στεργίδης, εκ μέρους της διοργάνωσης Αφρός και Νέκταρ, που γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του Hilton στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Εκατοντάδες φιάλες ανοίχτηκαν και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις εδραιωμένες πλέον ετικέτες ελληνικών οινοποιίων, κλασικές σαμπάνιες από τη Γαλλία αλλά και τα γλυκά κρασιά της Σάμου και άλλων ανερχόμενων ζωνών της Ελλάδας, όπως η Πάτρα και ο Τύρναβος.

Κοινή διαπίστωση, ότι τελικά στην Ελλάδα υπάρχει μια διακριτική αγορά που αρέσκεται στο να ανοίγει η όρεξή της με αφρώδη κρασιά. Η παγκόσμια τάση θέλει τα ροζέ και τα αφρώδη να είναι οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων. «Αυτό σημαίνει ότι η τάση αυτή θα εκδηλωθεί και στην Ελλάδα» εκτιμά ο κ. Στεργίδης ο οποίος παρατηρεί ότι μέχρι πρόσφατα «τα αφρώδη κρασιά οι Έλληνες τα έκαναν δώρο ή τα κρατάνε. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φιάλες που έχουν πάει από σπίτι σε σπίτι, αφού πρώτα πέρασαν λίγο χρόνο πάνω στο τζάκι, περιμένοντας για μια ειδική περίσταση».

Στον αντίλογο πάντως, οι κεφάτοι εκπρόσωποι στα «περίπτερα» των οινοποιείων βλέπουν τη ζήτηση να εντείνεται, τόσο στο κομμάτι των εξαγωγών, όσο και στην εγχώρια αγορά. Η δεξιοτεχνική προσέγγιση του Ξινόμαυρου για αφρώδεις οίνους, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη αλλά και από τους συνεταιριστές του Αμύνταιου, συνομολογούν στην πεποίθηση ότι ο ελληνικός αμπελώνας έχει περισσότερα ανεξερεύνητα εδάφη από όσα εκτιμάται. Συνηγορώντας ως προς αυτό και οι πωλήσεις του ημίξηρου Aurelia από Βλάχικο, Μπεκάρι και Ντεμπίνα, τις Ηπειρώτισσες σκληροτράχηλες ποικιλίες με τις φιάλες να φεύγουν όλες προς εξαγωγή όπως αναφέρει ο Δημήτρης Μηλιώτης από το τμήμα πωλήσεων του συνεταιριστικού οινοποιείου Ζοίνος. Ο ίδιος εντοπίζει και στη δική του γειτονιά την ασταμάτητη πλέον επιμονή των Ελλήνων οινοποιών και αμπελουργών να αναδείξουν τις γηγενείς ποικιλίες.

«Οι περισσότεροι σήμερα θα σου πουν ότι πουλάνε» παρατηρεί ο Ντίνος Στεργίδης που εκτιμά ότι εν καιρώ η τάση αυτή θα μεταφερθεί και στην κατηγορία των γλυκών κρασιών, αρκετών εκ των οποίων άλλωστε κάνουν θραύση στις αγορές του εξωτερικού, όπως τα κρασιά του συνεταιρισμού της Σάμου, που ειδικά για την εκδήλωση στο Χίλτον, φύλαξαν μια ειδική εμφιάλωση του 1963, που παρά τις δεκαετίες που έχει στην πλάτη της, ανέδειξε τον απαράμιλλο χαρακτήρα του σαμιώτικου terroir.

 

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δεκαεννιά ποτήρια κρασί μαζί με περίτεχνα πιάτα μαγειρεμένα ώστε να «σηκώσουν» και να χωρέσουν όσο καλύτερα γίνεται όλο το φάσμα εκφράσεων και δημιουργικότητας που...

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.