Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Υψηλές πτήσεις» με πωλήσεις πάνω από 1 δισ. φιάλες για τα ιταλικά αφρώδη κρασιά

Προς ιστορικές επιδόσεις οδεύουν τα ιταλικά αφρώδη κρασιά για το 2024, με περισσότερο από 1 δισ. φιάλες να αναμένεται να έχουν παραχθεί και πωληθεί μέχρι και τα τέλη του έτους.

Από αυτές περίπου 355 εκατ. μπουκάλια αναμένεται να καταναλωθούν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο της Ένωσης Ιταλικού Οίνου (Uiv) και του Ινστιτούτου Υπηρεσιών για την Αγορά Αγροτικών Προϊόντων (Ismea). Το νούμερο αυτό είναι κατά 7% μεγαλύτερο από ότι πέρυσι, γεγονός ενδεικτικό της ανθεκτικότητας τους, εν μέσω της κρίσης που αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά οίνου.

Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης κατά την εορταστική αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκτός των ιταλικών συνόρων, με 251 εκατ. μπουκάλια να προορίζονται για διεθνείς αγορές (+9% σε σχέση με το 2023). Εντούτοις, ανοδικά, έστω και σε μικρότερο βαθμό, θα κινηθεί και η εγχώρια κατανάλωση που θα δει μια μικρή άνοδο ύψους 2%, στα 104 εκατ. μπουκάλια.

Έτσι, το εκτιμώμενο σύνολο για το 2024, θα αγγίξει τις 1,015 δισ. φιάλες, ακολουθώντας μια άνοδο της τάξεως το 8% σε σχέση με το 2023. Αν αναλογιστεί κανείς και τον κλάδο των κοκτέιλ, τότε από τα στοιχεία του Uiv προκύπτει ότι περίπου 2,8 δισ. κοκτέιλ με βάση αφρώδη κρασιά, όπως το Prosecco, θα έχουν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2024, γεγονός που μεταφράζεται σε 340 εκατ. φιάλες. Φυσικά, το Prosecco παραμένει ηγέτης της διεθνούς αγοράς, με τα αφρώδη κρασιά που ακολουθούν μεθόδους Charmat να βιώνουν διψήφια ανάπτυξη.

Κυριαρχούν τα κρασιά με προστασία προέλευσης

Τα κρασιά με ένδειξη προέλευσης (DOC) και τα κρασιά διασφαλισμένης προέλευσης (DOCG), αποτελούν περίπου το 80% της παραγωγής. Παρότι, πριν από 20 χρόνια η παραγωγή κρασιών με ένδειξη προέλευσης περιοριζόταν σε περιοχές βόρεια του ποταμού Po, σήμερα κατά μήκος της ιταλικής επικράτειας παράγονται 70 ετικέτες DOC και 17 DOCG.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.