Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υπό πίεση ο γαλλικός τρύγος, ασθένειες ελέω καιρού φέρνουν πτώση έως 16%

Η συγκομιδή κρασιού στη Γαλλία προβλέπεται ότι θα μειωθεί έως και 16% το 2024 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα το 2023.

Με ασυνήθιστα βροχερές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας που βλάπτουν την ωρίμανση των καρπών και το υγρό κλίμα στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσαν  εστίες περονόσπορου στους αμπελώνες από το Μπορντό έως την περιοχή της  Αλσατίας , δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με μία  πρόβλεψη η εθνική παραγωγή μπορεί να πέσει μεταξύ 40 και 43 εκατομμυρίων εκατόλιτρων φέτος, από 47,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2023, Αυτή θα ήταν ενδεχομένως μια από τις μικρότερες συγκομιδές των τελευταίων εκατό ετών.

Η Γαλλική αγροτική στατιστική υπηρεσία (Agreste)  σημείωσε ότι:«Το ωιδίο, ευνοείται από τις υγρές συνθήκες στις αρχές του καλοκαιριού, επηρεάζει τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες απώλειες», επίσης «τα  επεισόδια παγετού ή χαλαζιού έχουν επίσης μειώσει τοπικά τον όγκο παραγωγής».

Οι Γάλλοι οινοποιοί έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με  σημαντικές προκλήσεις από τις  ακραίες ή τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια, με τον παγετό το 2017 και του 2021 να ωθεί την παραγωγή κάτω από τα 40 εκατομμύρια εκατόλιτρα . Οι όγκοι έπεσαν κάτω από αυτό το επίπεδο μόνο έξι φορές τα τελευταία εκατό χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τριών τρύγων κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεί.«Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σχεδόν σε όλες τις αμπελουργικές  καλλιέργεις.»

Οι εκτιμήσεις που κάνει η Γαλλική αγροτική  στατιστική υπηρεσία  είναι προσωρινές υπό το φως διαφόρων ζητημάτων για την υγεία των σταφυλιών  και καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν τους γαλλικούς αμπελώνες, ενώ τα υψηλά επίπεδα υγρασίας του εδάφους θα μπορούσαν ακόμα να περιορίσουν τη μείωση.  Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη του αμπελιού  καθυστερεί μία έως δύο εβδομάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγή του Μπορντό θα μειωθεί  κατά περίπου 8.000 στρέμματα  ως μέρος ενός σχεδίου εκρίζωσης, των απωλειών από την κακή καρποφορία και τις χαλαζοθύελλες.

Επίσης στην περιοχή της  Βουργουνδίας οι βροχές ευνόησαν το «μολυσματικό» ωίδιο που αναμένεται να μειώσει τη συγκομιδή, με το γειτονικό Beaujolais να αντιμετωπίζει επίσης ισχυρή πίεση ασθένειας.

Στην κοιλάδα του Λίγηρα, η ισχυρή πίεση του περονόσπορου μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη παραγωγή σε κρύες και υγρές συνθήκες προκάλεσε «αξιοσημείωτη» ποικιλία – την αποτυχία των ανθέων των σταφυλιών να εξελιχθούν σε μούρα  σύμφωνα με την έκθεση. Η Αλσατία υποφέρει επίσης από ωίδιο, σταφυλιών  και η ανθοφορία ενώ ο όψιμος ανοιξιάτικος παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην Προβηγκία, με το ωίδιο να επιδεινώνει τις απώλειες.

Η σαμπάνια υπέφερε από τον ανοιξιάτικο παγετό και το χαλάζι που επηρέασαν το δυναμικό παραγωγής, ενώ η άφθονη βροχή προκάλεσε μούχλα και ευνοϊκές συνθήκες για το ωίδιο. Στο Charentes, που περιλαμβάνει την περιοχή του Cognac, οι συνθήκες υγρασίας κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας αναμένεται να προκαλέσουν «σημαντική πτώση» στους όγκους μετά την παραγωγή ρεκόρ που υπήρξε  το 2023.

Το Languedoc-Roussillon ήταν μια από τις λίγες περιοχές στη Γαλλία όπου η ανθοφορία πήγε καλά, αν και οι συνθήκες διέφεραν στη συνέχεια, με το το νερό στο δυτικό τμήμα της περιοχής και την υπερβολική υγρασία  στα ανατολικά να προκαλεί «πολύ λοιμογόνο» μύκητα του ωιδίου.

Τέλος  οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές στην Ισπανία, αφού οι οινοπαραγωγοί της χώρας υπέστησαν ένα μείγμα ξηρασίας και χαλαζοθύελλες πέρυσι . Η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20% στα 39,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού, ενισχυμένη κατά 33% στους όγκους στην Καστίγια-Λα Μάντσα, σύμφωνα με μια πρώτη πρόβλεψη της Cooperatives Agro-Alimentarias που δημοσιεύτηκε τον μήνα Ιούλιο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δεν έχει τέλος η πτώση των πωλήσεων οίνου στις ΗΠΑ, με δεδομένα της Ένωσης Xονδρεμπόρων Κρασιού και Spirits της Αμερικής (WSWA) να αναφέρει πως...

REPORTS

Οι οινοπαραγωγοί της Νέας Ζηλανδίας κυκλοφόρησαν τον Οδικό Χάρτη για το κρασί της Νέας Ζηλανδίας με στόχο το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα έως το 2050....

REPORTS

Σε πέντε εβδομάδες, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο. Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια...

REPORTS

Συντελεστής σταθεροποίησης, εξαιρουμένων των χέρσων εκτάσεων, ανώτατο όριο στα 70 εκτάρια... Οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως ώστε οι Γάλλοι αμπελουργοί να μπορούν να...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...