Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υποστελέχωση ΕΛΓΑ πάει πίσω τις εκτιμήσεις ζημιών, πιέζει ο τρύγος στον Τύρναβο

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται ακόμα οι αμπελουργοί του Δήμου Τυρνάβου που χτυπήθηκε σφοδρά από τους ανοιξιάτικους παγετούς και αναμένει ακόμα με τα σταφύλια στα πρέμνα τις εκτιμήσεις από το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γεωπόνων του ΕΛΓΑ για εκτίμηση των ζημιών στα αμπέλια του Τυρνάβου, ο μικρός τους αριθμός και τεράστια έκταση που έχουν να καλύψουν καθυστερεί πολύ τις εκτιμήσεις με τους παραγωγούς να μην μπορούν να αφήσουν άλλο τα σταφύλια στα πρέμνα τους(όπως προβλέπει ο κανονισμό) με τον τρύγο να έχει φτάσει.  Ο αγροτικός σύλλογος Τυρνάβου ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος.χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Μετά τις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές (παγετοί, ανεμοθύελλες, καύσωνες, χαλαζοπτώσεις) που διέλυσαν το σύνολο των αγροτικών παράγωγων στο Δήμο Τυρνάβου. Ήρθε και ο κυβερνητικός εμπαιγμός στην πλάτη των αγροτών που άκουγαν υπουργικές δεσμεύσεις και τα μεγάλα λόγια της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ για προσλήψεις γεωπονικού προσωπικού ώστε να γίνουν άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις.

Το προσωπικό(συμβασιούχους) όμως που έδωσε εντολή η κυβέρνηση να προσληφθεί δεν φτάνει πουθενά για πουθενά αφού μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες που θέλουν επιπλέον χρόνο για να εκτιμηθούν από χωράφι σε χωράφι. Οι υπάρχοντες γεωπόνοι-εκτιμητές όσες φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες και να κάνουν είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στις αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Τυρνάβου διότι μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα. Οι Γεωπόνοι στις πόλεις και στα χωριά του Δήμου μας ξεκάθαρα δεν επαρκούν και όλο αυτό έχει ως συνέπεια συνάδελφοι μας να έχουν εντάσεις μεταξύ τους για το ποιανού η ζημιά θα εκτιμηθεί μιας και πολλοί είναι στην διαδικασία της συγκομιδής του ποσοστού της καλλιέργειας που κατάφερε να διασωθεί.

Το πρόβλημα όμως κύριοι της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ θα οξυνθεί, διότι έφτασε ο τρύγος των σταφυλιών στο Τύρναβο, στον οποίο βρίσκεται πάνω από το ένα τρίτο των οινοποιησιμων σταφυλιών πανελλαδικά. Στον οποίο τρύγο υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης στα οινοποιεία της περιοχής ώστε να διασφαλίζουν την ποιότητα(γεύσεις, αρώματα) των προϊόντων τους. Με το να αφήσουν οι παραγωγοί σύμφωνα με τον κανονισμό μέρος της παραγωγής χωρίς να το συλλέξουν δεν δίνεται λύση και θα φέρει μεγάλες αδικίες εις βάρος τους μιας και υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής απο άγρια ζώα και ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος κλοπής μιας και τα αγροτικά προϊόντα λόγω των ζημιών είναι δυσεύρετα.

Ως Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση την άμεση στελέχωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ με μόνιμο γεωπονικό προσωπικό το οποίο θα επαρκεί και θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών οι οποίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την κλιματική αλλαγή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Φέτος, η οικογένεια της Ανώσκελη γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας του ελαιουργείου της και 20 χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου της, συνεχίζοντας την παράδοση και αγάπη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί η εκδήλωση του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας «Μικρά Οινοποιεία Μεγάλα Κρασιά». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το...

REPORTS

Σε μια πρώτη κοινή προσπάθεια, οι πέντε κοινοπραξίες της ιταλικής περιοχής της λίμνης Garda ενώθηκαν για να προωθήσουν τις ονομασίες τους και την οινική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...