Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υπερσύγχρονη τεχνολογία στα πώματα φελλού

Ένα καινοτόμο πώμα φελλού, που διακρίνεται για τον άρτιο και ασφαλή πωματισμό των οίνων, αποτελεί το Diam, το οποίο διατίθεται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Cork Hellas – Αφοί Κοκκαλίδη.

Ας σημειωθεί ότι διατίθενται πάρα πολλοί τύποι φελλών DIAM, που κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τον τύπο και το στυλ του κρασιού που εμφιαλώνεται, με το χρόνο ζωής του παραγόμενου οίνου, με τον τρόπο που θέλει ο οινοποιός να εξελιχθεί στη φιάλη, με την ποσότητα του οξυγόνου που πρέπει να εισέλθει (μικροοξυγόνωση) και άλλα.

 

Σύντομες απαντήσεις χωρίς τεχνική ορολογία, που ανταποκρίνονται στις συχνές ερωτήσεις επαγγελματιών του κλάδου του οίνου αλλά και οινόφιλων, συνέταξε η εταιρεία Cork Hellas αναφορικά με τα πώματα φελλού DIAM, τα οποία και προσφέρει στην ελληνική αγορά.

 

To πώμα DIAM, που βρίσκουμε σε πάρα πολλές φιάλες κρασιού, τι ακριβώς είναι; Είναι πώμα φελλού πολύ υψηλής τεχνολογίας, που διακρίνεται για τον άρτιο και ασφαλή πωματισμό των οίνων. Αποτελείται από λεπτούς κόκκους φυσικού φελλού (τρίμμα), μικρή ποσότητα από μικροσφαιρίδια αέρα και τον παράγοντα που τα συνδέει.

 

Γιατί διαθέτει μικροσφαιρίδια αέρα; Για να μοιάζει με τον φυσικό φελλό στις μηχανικές ιδιότητες, δηλαδή τη συμπιεστότητα και την ελαστική επαναφορά. Αυτό εξασφαλίζει πολύ στεγανή σφράγιση των φιαλών χωρίς κινδύνους διαρροής ή οξείδωσης. Δεν πρέπει να απορεί κανείς αν ο φελλός αυτός δύσκολα ξαναμπαίνει στη φιάλη για πρόχειρο κλείσιμο μετά τον εκπωματισμό.

 

Γιατί δεν έχει πρόβλημα οσμής φελλού; Διότι το τρίμμα του φελλού αποστειρώνεται εντελώς με τη μέθοδο διοξειδίου του άνθρακα (Diamant), που απομακρύνει όλες τις ουσίες που θα μπορούσαν να μεταφέρουν οσμές στο κρασί. Παρόμοια μέθοδος χρησιμοποιείται για εξαγωγή καφεϊνης από τους κόκκους του καφέ για παραγωγή ντεκαφεϊνέ.

 

Υπάρχουν πολλοί τύποι φελλών DIAM; Yπάρχουν πάρα πολλοί τύποι φελλών DIAM, που κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τον τύπο και το στυλ του κρασιού που εμφιαλώνεται, με το χρόνο ζωής του παραγόμενου οίνου, με τον τρόπο που θέλει ο οινοποιός να εξελιχθεί στη φιάλη, με την ποσότητα του οξυγόνου που πρέπει να εισέλθει (μικροοξυγόνωση) και άλλα.

 

Πώς αναγνωρίζονται οι φελλοί DIAM; To brand name DIAM είναι πάντα τυπωμένο πάνω τους.

 

Υπάρχουν DIAM για οίνους πολυετούς παλαίωσης; Με τους τύπους DIAM 5, DIAM 10 και DIAM 30 οι οίνοι μπορούν να παλαιώσουν για 10 – 15 χρόνια και περισσότερο.

 

Μπορεί να παλαιώσει ένα κρασί με φελλό από τρίμμα; Δεν χρειάζεται φυσικό φελλό; Ο φυσικός φελλός είναι μια πολύ καλή παραδοσιακή επιλογή κυρίως όταν πρόκειται για τους ερυθρούς οίνους παλαίωσης. Μιλώντας, όμως, ειδικά για το DIAM, έχει αποδειχθεί ότι η κατασκευή και σύνθεση αυτών των φελλών τους καθιστά απόλυτα κατάλληλους για παλαίωση οίνων, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, με τρόπο ασφαλή και ομοιόμορφο. Τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας άλλωστε συχνά έλκουν τα πρότυπά τους από τη φύση.

 

Υπάρχουν DIAM με φυσικό κερί; Υπάρχουν τα DIAM Origine, 100% ΒΙΟ, που αποτελούνται από τρίμμα φελλού, φυσικό κερί μελισσών και ρητινέλαιο φυτικής προέλευσης.

 

Σχετικά με τη συντήρηση και αποθήκευση των πωματισμένων με DIAM οίνων, υπάρχει κάποια σύσταση;  Τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι με κάθε άλλο πώμα. Σημειώνεται μόνο ότι η θέση των φιαλών δεν έχει σημασία για τα DIAM (όρθιες, οριζόντιες ή σε ανάκλιση ), ακόμη και για οίνους παλαίωσης.

 

Είναι συμβατός ο DIAM με το Coravin; Είναι συμβατός και φιλικός με το Coravin, αφού αντέχει περισσότερο στην καταπόνηση των τρυπημάτων.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν εκπωματίζουμε ένα φελλό DIAM; Πρέπει να έχουμε κάποιες τεχνικές γνώσεις; Δεν χρειάζεται καμία τεχνική γνώση. Σίγουρα θα παρατηρήσει κανείς ότι δεν έχει καμία οσμή, παρά μόνο τα αρώματα του οίνου που πωματίζει. Στη συνέχεια το μόνο που μένει είναι να απολαύσει το κρασί του!

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...