Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα μέρος της Ευρώπης αξίζει την προσοχή κάθε αγοραστή κρασιού

Για όσους αναζητούν κρασιά προσιτά και ξεχωριστά, με φρεσκάδα αλλά και ώριμα φρούτα, με κληρονομιά και ανθεκτικότητα στις κλιματικές αλλαγές, τότε υπάρχει μια περιοχή της Ευρώπης που θα τους ταιριάζει…

Ο τόπος βρίσκεται στην Πορτογαλία και περιλαμβάνει τους αμπελώνες γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας, τη Λισαβόνα, και ως εκ τούτου είναι γνωστός συλλογικά ως Vinhos de Lisboa. Αν και δεν έχει τη φήμη των μεγάλων πηγών προσιτού ευρωπαϊκού κρασιού, όπως το Languedoc, Castilla-La Mancha ή την Σικελία, αυτή η πορτογαλική περιοχή είναι μια περιοχή που πρέπει να εξετάσει κάθε αγοραστής κρασιού που αναζητά κάτι λίγο διαφορετικό και φθηνό.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περιοχή-ομπρέλα που περιλαμβάνει εννέα DO – όπως οι Bucelas, Colares και Carcavelos και είναι η μεγαλύτερη ενιαία οινοπαραγωγική περιοχή της Πορτογαλίας από άποψη όγκου, αποδίδοντας περίπου 66 εκατομμύρια φιάλες ετησίως από 10.000 εκτάρια.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, υποστηριζόμενη από βουνά, σε μια έκταση μήκους 150 χιλιομέτρων και πλάτους 40 χιλιομέτρων, που ξεκινά βόρεια της πόλης της Λισαβόνας και περιλαμβάνει αμπελώνες σε αμμόλοφους δίπλα στη θάλασσα μέχρι εκείνους στις βραχώδεις, ηλιόλουστες πλαγιές, όπως η Serre de Montejunto, η οποία φτάνει τα 666 μέτρα στην κορυφή της.

Πιο συγκεκριμένα, το Vinhos de Lisboa διαθέτει τρεις βασικές πτυχές, οι οποίες περιλαμβάνουν την ιστορική της σημασία, τη σημερινή της ελκυστικότητα και τη μελλοντική της σημασία.

Πρώτον, γιατί είναι ιστορικά σημαντικό ιδιαίτερα για τους Βρετανούς; Αυτή η ομπρέλα ονομασίας φιλοξενεί ένα DO που ονομάζεται Buceles, όπου εξακολουθεί να καλλιεργείται ένα αρχαίο γηγενές σταφύλι, το Arinto. Είναι σημαντικό ότι ο στρατηγός Wellington, κατά τη διάρκεια των πολέμων της Χερσονήσου (1807-14), στάθμευσε τα στρατεύματά του εδώ, και η διάσημη προσωπικότητα που νίκησε τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη μάχη του Βατερλό, ο ίδιος λάτρευε το κρασί και ανακάλυψε τα λευκά κρασιά του Buceles. Μετά τον πόλεμο, ο Wellington έφερε αυτά τα κρασιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα σύστησε ακόμη και στον Γεώργιο Γ’, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Arinto του Buceles τον θεράπευσε από τη νεφροπάθεια.

Εν τω μεταξύ, οι Βικτωριανοί το υιοθέτησαν, ονομάζοντάς το πορτογαλικό κότσι, και ήταν το πρώτο κρασί που εισήχθη από την Wine Society, πριν από 150 χρόνια.

Δεύτερον, γιατί το Vinhos de Lisboa έχει σημερινή απήχηση; Λοιπόν, υπάρχουν τα στυλ του κρασιού, τα οποία ανταποκρίνονται σε μια σειρά από τρέχουσες απαιτήσεις των καταναλωτών, και χωρίς να είναι πολύ ακριβό για να εξυπηρετεί το mainstream. Αυτά περιλαμβάνουν ζωηρά, σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ λευκά κρασιά, καθώς και πιο σοβαρές, ισχυρές και αξιόλογες για την ηλικία εκδόσεις. Τα ερυθρά κυμαίνονται επίσης από τα φρέσκα και όξινα έως τα πλούσια και σαρκώδη, ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού και την περιοχή προέλευσης, ιδίως την απόσταση από τον δροσερό Ατλαντικό.

Εν συνεχεία, τα κρασιά παράγονται επίσης από μια σειρά ποικιλιών, μερικές από τις οποίες είναι γηγενείς, ακόμη και υπολείμματα της Πορτογαλίας, όπως το λευκό Vital και το κόκκινο Ramisco, άλλες διεθνείς, με ποικιλίες όπως το Chardonnay και το Syrah να αποδίδουν ιδιαίτερα καλά σε αυτή την περιοχή. Πιο εξειδικευμένο, αλλά νόστιμο, είναι επίσης το φανταστικό ενισχυμένο γλυκό κρασί Carcavelos, και το καταπληκτικό κονιάκ Lourinhã, από την ομώνυμη οριοθετημένη περιοχή.

Συμπληρωματικά, η Λισαβόνα έχει γίνει μια επιθυμητή τοποθεσία για τους έξυπνους επιχειρηματίες, αποτελώντας πόλο έλξης για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Τέλος, η Vinhos de Lisboa, έχει τεράστια μελλοντική σημασία, καθώς φιλοξενεί αρχαία σταφύλια που έχουν επιβιώσει από τόσες πολλές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων συμπεριλαμβανομένου του να νικήσουν τη φυλλοξήρα: Η Λισαβόνα φιλοξενεί αμβολίαστα αμπέλια, όπως το προαναφερθέν Ramisco στην αμμώδη παράκτια περιοχή Colares.

Η Vinhos de Lisboa θα μπορούσε να είναι μια πηγή σταφυλιών για ένα θερμότερο κλίμα, ή τουλάχιστον για ένα κλίμα με μεγαλύτερες καιρικές ακρότητες, καθώς, για παράδειγμα, τα λευκά σταφύλια Arinto και Vital της περιοχής διατηρούν τη φρεσκάδα τους σε θερμές συνθήκες.

Επιπλέον, με την περιοχή αυτή να βλέπει στον Ατλαντικό, τα αμπέλια μετριάζονται από δροσερά αεράκια και υπάρχουν αξιόπιστες βροχοπτώσεις. Σε αντίθεση με τις ηπειρωτικές περιοχές της Μεσογείου, αυτή η πορτογαλική θαλάσσια περιοχή φαίνεται να είναι ένα ασφαλές στοίχημα για την αμπελοκαλλιέργεια και στο μέλλον.

Έτσι, εν ολίγοις, ίσως αξίζει να εξετάσει κανείς το Vinhos de Lisboa την επόμενη φορά που θα σαρώσει την Ευρώπη για κρασιά με προσωπικότητα σε προνομιακές τιμές.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, οι οινοποιοί στη Γαλλία εξερευνούν νέες μεθόδους για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ημερομηνίας συγκομιδής των σταφυλιών, με στόχο την παραγωγή οίνων...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...