Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τροποποιήσεις από τον Éric Andrieu για το αποαλκοολωμένο κρασί

Ο Éric Andrieu ζητά ευρωπαϊκή βοήθεια, ώστε η βιομηχανία οίνου να μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού και ζητά την έγκριση των απαγορευμένων ποικιλιών σταφυλιών (Clinton, herbemont, isabelle, jacquez, noah και othello).

Εισηγητής του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής του Aude εξετάζει τα βασικά σημεία για τον τομέα στις τρέχουσες συζητήσεις για τη νέα κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ). Παρατίθενται οι απόψεις του σε σχετικά ερωτήματα.

ΕΡ: Όσον αφορά την ΚΓΠ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Οκτωβρίου έχουν συνέπειες για τη βιομηχανία οίνου …

Éric Andrieu: Η κύρια τροποποίηση που υπεβλήθη για τον τομέα οίνου είναι να αλλάξει η ημερομηνία λήξης των αδειών φύτευσης από το 2030 στο 2050. Το αμπέλι είναι μια πολυετής καλλιέργεια, χρειάζεται ευελιξία, κάτι που είναι περισσότερο αναγκαίο σε μια περίοδο κρίσης. Η πρώτη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί το 2023, η οποία δεν εμποδίζει την παράταση. Χωρίς να αμφισβητηθεί η αρχή των αδειών φύτευσης, μπορούν να προταθούν τροποποιήσεις (όπως το ανώτατο όριο του 1% ανά κράτος μέλος).

Μια άλλη τροπολογία που υπεβλήθη θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να επεκτείνουν την ισχύ των χορηγούμενων αδειών φύτευσης από τρία σε έξι χρόνια για την αναφύτευση ενός αμπελοτεμαχίου. Δεν αγγίζουμε τη διετή προθεσμία για την υποβολή αίτησης για άδεια μετά την εκρίζωση, αλλά δίνουμε περισσότερο χρόνο, από την ημερομηνία επιχορήγησης, για να επιτρέψουμε στη γη να ξεκουραστεί.

ΕΡ: Στην έκθεσή σας, προτείνετε επίσης να διευρύνετε τον ορισμό του κρασιού, έτσι ώστε τα κρασιά που έχουν αλκοόλ κάτω από 8,5° να μπορούν να ονομαστούν οίνος.

ΑΠ: Εισήγαγα αυτήν την ιδέα, η οποία δεν ήταν ένα εύκολο θέμα για τη βιομηχανία οίνου. Πρέπει να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά: η ζήτηση αλλάζει. Τα κρασιά που καταναλώνονται ως απεριτίφ αναπτύσσονται, με προφίλ λιγότερο δομημένο σε αλκοόλ. Σήμερα κρασί ορίζεται αυτό που έχει αλκοολικό βαθμό 8,5°. Εάν εμμένουμε σε αυτό, μπορούμε να αφήσουμε μια αγορά να ξεφύγει από τον τομέα του κρασιού και να πέσει στα χέρια της χημείας (η οποία μπορεί να κάνει θαύματα στην αναδημιουργία ενός αποαλκοολωμένου οίνου).

Το συμπέρασμά μου είναι ότι τα αποαλκοολωμένα κρασιά μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 0,5° και 8,5° vol. αλκοόλης και πρέπει να παραμείνουν στην κατηγορία των οίνων (εξαιρουμένων των ΠΟΠ και ΠΓΕ). Όταν μιλάμε για εκρίζωση σε ορισμένες περιοχές, πρέπει να προχωρήσουμε στη διαφοροποίηση και στην παραγωγή ενός ευρύτερου φάσματος. Πρέπει να ανοίξουμε και να μην παραμένουμε προσηλωμένοι στις παλιές αρχές. Η εμπορική ονομασία για τα αποαλκοολωμένα και μερικώς αποαλκοολωμένα κρασιά μένει να βρεθεί.

ΕΡ: Μια άλλη σημαντική αλλαγή, η επισήμανση των θερμίδων και των συστατικών που θα γίνει επίσης υποχρεωτική στα μπουκάλια κρασιού …

ΑΠ: Είναι η ίδια συλλογιστική. Ο σημερινός καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα συστατικά σε αυτό που καταναλώνουν. Στην αρχή της ανταλλαγής απόψεων, ο τομέας οίνου ήταν τεταμένος, αλλά καταλήξαμε σε έναν καλό συμβιβασμό. Η λύση είναι να εμφανίζονται οι θερμίδες στην ετικέτα, με ένα σύμβολο για μια διατροφική δήλωση ενεργειακής αξίας. Τα συστατικά θα δοθούν από τον παραγωγό, είτε στην ετικέτα είτε ψηφιακά με έναν κωδικό QR. Όσον αφορά τα συστατικά, ο στόχος δεν είναι να περιοριστούν ή να μειονεκτούν οι παραγωγοί. Καθώς το κρασί είναι ένα ζωντανό προϊόν του οποίου οι αναλύσεις μπορεί να διαφέρουν με την πάροδο του χρόνου, θα είναι απαραίτητο να ενημερώνονται τα δεδομένα. Αλλά κάθε ετικέτα μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο, δεν αφορά παρτίδες.

Το σύστημα επισήμανσης θα είναι υποχρεωτικό 18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Η έκθεση της ΚΟΑ θα ψηφιστεί αυτήν την εβδομάδα, ο τριμερής διάλογος θα ξεκινήσει και η ΚΓΠ θα μπορούσε να ψηφιστεί στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. Μπορούμε να στοχεύσουμε στην υποχρεωτική επισήμανση το 2024 ή το 2025.

ΕΡ: Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η βιομηχανία οίνου ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεκτείνει τα μέτρα ενίσχυσης στη βιομηχανία οίνου το 2021: απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθήκευσης, πράσινη συγκομιδή … Ποια είναι η θέση σας σε αυτόν τον τομέα;

ΑΠ: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεσμεύτηκε ενώπιον της γεωργικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανανεώσει την ευελιξία των εθνικών σχεδίων βοήθειας για το 2021. Αυτό επιβεβαιώνεται, όχι ακόμη όμως γραπτώς. Δεδομένου ότι αυτή η ΚΓΠ είναι μια μεταβατική μεταρρύθμιση, δεν είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να επιτευχθούν πολύ περισσότερα. Υπάρχει όμως έκτακτη ανάγκη στον αμπελώνα.

Η επιστροφή των απαγορευμένων ποικιλιών σταφυλιών

Στην έκθεσή του ο Eric Andrieu προτείνει την έγκριση των έξι απαγορευμένων παραγωγικών υβριδίων (Clinton, herbemont, isabelle, jacquez, noah και othello). «Η τροπολογία προτείνει την καταχώριση παλαιών ποικιλιών σταφυλιών, αλλά χωρίς νέες φυτεύσεις. Πρόκειται για νομιμοποίηση των παράνομων ποικιλιών, αλλά με διατήρηση των ίδιων επιφανειών. Αυτός είναι ένας συμβιβασμός ώστε να μην στερηθούμε από τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά επίσης χωρίς να διακινδυνεύουμε μια ανισορροπία στην παραγωγή (για παράδειγμα στα κρασιά χωρίς αλκοόλη)» υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη διαχρονική αξία του μοσχάτου, εκφρασμένη στα μοναδικά κρασιά του Ε.Ο.Σ Σάμου, ανέδειξε για μια ακόμη φορά ο μεγαλύτερος και πιο αξιόπιστος διαγωνισμός οίνου...

REPORTS

Την Πέμπτη 9 Μαίου 2024 Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης ΑΜΚΕ, μία νέο-ιδρυθείσα εταιρία Αστική μη Κερδοσκοπική, πραγματοποίησε την πρώτη της Γενική Συνέλευση στη Σαντορίνη,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η γαλλική έκθεση Vinitech-Sifel ανοίγει και πάλι τις πόρτες της και σας περιμένει στο εκθεσιακό κέντρο του Μπορντώ, από τις 26 έως τις 28...

REPORTS

Η Diageo, κορυφαία εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών στον κόσμο και την Ελλάδα, αποκαλύπτει τις πέντε γεύσεις που θα κυριαρχήσουν φέτος το καλοκαίρι - Umami,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...

REPORTS

Για τις διαρθρωτικές αδυναμίες του αμπελουργικού κλάδου μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό λέει ο Μανόλης Σταυρακάκης Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο...

REPORTS

Στην οικονομική θεωρία, Νεκρό Σημείο (break point) ή σημείο ισορροπίας είναι το σημείο όπου τα έσοδα είναι ίσα με έξοδα δηλαδή δεν υπάρχουν ούτε...