Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρομάζει την οινοπαραγωγική Γαλλία ο ήπιος χειμώνας, ανησυχία για ανοιξιάτικο παγετό

Ο ιστορικά ήπιος φετινός χειμώνας στην Γαλλία τρομάζει τους οινοποιούς της χώρας για πιθανό καταστροφικό παγετό την άνοιξη.

Η Γαλλία βιώνει έναν από τους θερμότερους χειμώνες που έχει καταγραφεί και αυτός ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός έχει κάνει τους  οινοποιούς της χώρας να «ιδρώσουν». «Έχει ζέστη από τις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς καμία φορά η θερμοκρασία να φτάσει κάτω από το μηδέν για αρκετούς συνεχόμενους μήνες», είπε ο Tom Warner από το Domaine de Joÿ στα νοτιοδυτικά. «Είναι ανησυχητικό.»

Τα σχόλιά του έχουν απήχηση σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά ιδιαίτερα στις πιο βόρειες περιοχές, όπου οι καλλιεργητές κοιτάζουν με ανησυχία τους αμπελώνες τους.

«Έχουμε ήδη αρχίσει να εκκολαπτόμαστε και αυτό συμβαίνει συνήθως στις αρχές Απριλίου», ανέφερε ο David Depuydt του Domaine de la Genillotte στο Chablis στις αρχές Μαρτίου. «Είμαστε ένα μήνα μπροστά».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Οι θερμοκρασίες είναι, κατά μέσο όρο, 2°C υψηλότερες από το συνηθισμένο, με τον Φεβρουάριο να είναι ιδιαίτερα ήπιος στους 3,6°C πάνω από τον μέσο όρο. Ο Μάρτιος, εν τω μεταξύ, είδε θερμοκρασίες με υψηλότερες ενδείξεις κοντά στους 10 βαθμούς κελσίου σε ολόκληρη τη χώρα. Αν και από μόνοι τους αβλαβείς, αυτοί οι πολύ ήπιοι χειμώνες έρχονται με ένα σημαντικό αρνητικό. Συγκεκριμένα, εάν τα αμπέλια ξεκινήσουν τον βλαστικό τους κύκλο νωρίς, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα τον Απρίλιο, όταν ο παγετός είναι ακόμα μια πραγματική πιθανότητα.

«Η άνοιξη έρχεται ήδη στους αμπελώνες μας, και μόνο στα μέσα Μαΐου θα έχουμε πλέον απαλλαγεί τελείως από τον οποιοδήποτε μελλοντικό παγετό», είπε η Sophie Bertin από το Domaine Eric Louis στο Sancerre.

Εάν θέλετε να δείτε πώς μπορεί να συμβεί αυτό σε ένα ιδιαίτερα άσχημο σενάριο, δείτε την περίπτωση του 2021. Ένας ήπιος χειμώνας και ιδιαίτερα ζεστός Μάρτιος έκανε τα αμπέλια σε ολόκληρη τη χώρα να ξυπνήσουν εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι συνήθως, πριν από ένα άγριο παγετό λίγο αργότερα. Ο Απρίλιος τότε είχε τρεις νύχτες με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν.

Με πολλές ποικιλίες σταφυλιού να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εκκόλαψης, το αποτέλεσμα ήταν επιβλαβές, με έναν αρκτικό μαύρο παγετό (αερόφερτος και όχι από υγρασία) που απλώς έκαιγε τους νεαρούς βλαστούς. Ορισμένοι καλλιεργητές έχασαν σχεδόν ολόκληρο το έτος παραγωγής τους σε διάστημα τριών ημερών. Με 37 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η Γαλλία κατέγραψε μια από τις μικρότερες σοδειές της εδώ και δεκαετίες.

Τέτοια γεγονότα συνέβαιναν μια φορά σε κάθε γενιά. Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά είναι όλο και πιο συχνά. Πέντε σοδειές από τις τελευταίες 12 έχουν επηρεαστεί από παγετό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας σε κάποιο βαθμό, με το 2017 να βιώνει έναν ακόμη εφιάλτη εξαιτίας του «μαύρου παγετού». Και οι καλλιεργητές γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται το πρόβλημα: Στην κλιματική αλλαγή.

«Ο παγετός τον Απρίλιο δεν είναι απίθανο να συμβεί», είπε ο Thiébault Huber, καλλιεργητής στο Meursault και πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ονομασιών και Οινοπαραγωγών της Βουργουνδίας (CAVB). «Το πρόβλημα είναι το καλοκαίρι, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο».

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι καλλιεργητές για να κυκλοφορήσει ο αέρας και να διασκορπίσουν τους θύλακες του παγετού. Με μηχανές αέρος, για παράδειγμα, ή bougies (κεριά παραφίνης). Οι εικόνες αυτών των σκεπασμένων χειμερινών αμπελώνων τη νύχτα είναι ένα συναρπαστικό θέαμα, αν και ανεπιθύμητο. Ωστόσο, και τα δύο αυτά μέτρα είναι ακριβά. Αυτές οι μηχανές αέρος μπορούν να καλύψουν περιοχές περίπου 5 εκταρίων και κοστίζουν περίπου 40.000 €.

«Είναι 2.000 ευρώ ανά εκτάριο για τα κεριά, και έχω ένα κτήμα 38 εκταρίων», είπε η Estelle Roumage από το Château Lestrille στο Entre-Deux-Mers, στο Μπορντό. «Επομένως, για να το καλύψω όλο αυτό θα μου κόστιζε 76.000 ευρώ για μια νύχτα.»

Ως αποτέλεσμα, οι καλλιεργητές τείνουν να χρησιμοποιούν προστασία από τον παγετό μόνο όταν είναι 100% βέβαιοι ότι είναι απαραίτητο, και ακόμη και τότε μόνο για τους πιο κερδοφόρους αμπελώνες, οι οποίοι παρέχουν σταφύλια για τα κρασιά με την υψηλότερη τιμή.

Ένα ήπιο σενάριο παγετού την άνοιξη σε συνδυασμό με έναν ήπιο χειμώνα είναι προφανώς κάτι καταστροφικό για τους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν μια σοβαρή περικοπή εισοδήματος πριν καν ξεκινήσει καλά καλά η καλλιεργητική περίοδος. Αλλά είναι επίσης άσχημα τα νέα και για το αγοραστικό κοινό.

Πολλές περιοχές παλεύουν με ασυνήθιστους τρύγους σε τακτική βάση. Χαμηλότεροι όγκοι και υψηλότερο κόστος σημαίνει αναπόφευκτα υψηλότερες τιμές.

Το πιο ακραίο παράδειγμα είναι η Βουργουνδία, η οποία έχασε το ισοδύναμο της παραγωγής τριών ετών την τελευταία δεκαετία. Αυτό είχε προφανή και κατανοητό αντίκτυπο στην τιμολόγηση, όπως αναμφίβολα θα το αναγνώριζε όποιος προσπάθησε να αγοράσει πρόσφατα ένα μπουκάλι λευκής Βουργουνδίας.

Το 2022 και το 2023 ήταν και οι δύο καλού μεγέθους σοδειές, ένα 2024 παρόμοιου μεγέθους θα μπορούσε, τελικά, να δει τις τιμές να μειώνονται κατά 10-20%.

Αλλά ο Greg Sherwood MW, διευθυντής εκλεκτών κρασιών για το Museum Wines πιστεύει ότι ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό και ότι 10 χρόνια συνεχώς αυξανόμενων τιμών σημαίνει ότι οι αγοραστές θα χρειαστούν πολλούς λόγους για να επιστρέψουν ξανά. «Πρέπει να υπάρξει ανοιχτή και συντονισμένη πίεση από όλους τους παραγωγούς για να μειώσουν τις τιμές και να κάνουν την πρόταση πωλήσεών τους πιο ελκυστική», είπε.

Με άλλα λόγια, ένας τρύγος χωρίς παγετό μπορεί να μην απελευθερώσει τις σκληρές αγορές εκλεκτού κρασιού της Γαλλίας. Αλλά αν ένας ιστορικά ήπιος χειμώνας και ένας ανοιξιάτικος παγετός συνδυαστούν, θα χτυπήσουν ξανά παραγωγικούς όγκους, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνουν μπλοκαρισμένοι για έναν ακόμη χρόνο.

Δεν είναι μόνο οι καλλιεργητές της Γαλλίας που παρακολουθούν νευρικά την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Είναι εισαγωγείς, έμποροι και σομελιέ σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...

REPORTS

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δημοσίευσε επισκόπηση της πολιτικής για τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, με σχέδια αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον προσεχή...

REPORTS

Ο John Barker, γενικός διευθυντής του OIV, παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έκθεσης για τον αμπελοοινικό τομέα του 2024.

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων βάσει της νέας ΚΑΠ με στόχο...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...