Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τραγανά αρωματικός o σπάνιος Αγριππιώτης

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου ο κόσµος του κρασιού από θαυµαστός γίνεται παραµυθένιος, ανήκει η σπάνια ποικιλία Αγριππιώτης, η οποία στη σύγχρονη ιστορία της έχει ως κέντρο εξελίξεων το Ανω ∆ιακοφτό και πιο συγκεκριµένα το οινοποιείο Τετράµυθος, που κατάφερε να την αναβιώσει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Κείµενο Λάζαρος Γατσέλος * Οινολόγος  Dip. WSET

Υπήρχε στην περιοχή εδώ και αρκετές γενιές. Σήμερα όμως τον συναντά κανείς μόνο στο Άνω Διακοφτό και στον οικισμό Λόφος. Παραδοσιακά συμμετείχε σε χαρμάνια (σε μικρό ποσοστό) με τον Ροδίτη ως επιπλέον στοιχείο ευγευστότητας και πολυπλοκότητας. Αρχικά οι άνθρωποι του Τετράμυθου κατάφεραν να εντοπίσουν μόνο λίγα διάσπαρτα κλήματα μέσα σε παλαιά αμπελοτεμάχια Ροδίτη. Από αυτά τα φυτά επιλέχθηκαν κληματίδες και σε συνεργασία με φυτώριο δημιούργησαν τα πρώτα φυτά.  Έτσι, αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα αυτούσιο αμπελοτεμάχιο με φυτά Αγριππιώτη έκτασης 0,3 εκταρίων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Παρουσιάζει ανεπτυγμένο φύλλο μέτριο εώς μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάκολπο, συμμετρικό. Οι δόντες είναι μικροί ανισομεγεθείς και ο μισχικός κόλπος έχει σχήμα V. Διαθέτει έλασμα επίπεδο και λείο, λεπτό, ανοιχτό πράσινο με κιτρινοπράσινες λείες νευρώσεις στην άνω επιφάνεια, ενώ στην κάτω εμφανίζονται αραχνοϋφείς. Παράγει σταφυλή κανονικού μεγέθους και κυλινδροκωνικού σχήματος, μέτριας πυκνότητος, με σφαιρικές εγίγαρτες ράγες (συνήθως ένα γίγαρτο, σπανιότερα δύο). Ο φλοιός των σταφυλιών είναι παχύς, κίτρινοχρωος  και αποκτά στην ωριμότητα χρυσαφί χρώμα.

Κατά τη δοκιμή ραγών την περίοδο της ωριμότητας εύκολα διαπιστώνει κανείς πως διαθέτει ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα, πλούσια ταννική έκφραση και σάρκα τραγανή μετρίως χυμώδη.

 

 

Η διαδικασία ταυτοποίησης

Ο Τετράμυθος θέλησε να αναζητήσει πιθανές συνάφειες ή συγγένειες ξεκινώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης της ποικιλίας σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΙΝRA στο Montpellier. Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα.  Οι πρώτες αποδεικτικές οινοποιήσεις των προηγούμενων ετών με καρπό από διάσπαρτα κύπελλα χρησιμοποιήθηκαν από τον Simon J. Wolf κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Amber Revolution στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.  

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...