Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τραγανά αρωματικός o σπάνιος Αγριππιώτης

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου ο κόσµος του κρασιού από θαυµαστός γίνεται παραµυθένιος, ανήκει η σπάνια ποικιλία Αγριππιώτης, η οποία στη σύγχρονη ιστορία της έχει ως κέντρο εξελίξεων το Ανω ∆ιακοφτό και πιο συγκεκριµένα το οινοποιείο Τετράµυθος, που κατάφερε να την αναβιώσει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Κείµενο Λάζαρος Γατσέλος * Οινολόγος  Dip. WSET

Υπήρχε στην περιοχή εδώ και αρκετές γενιές. Σήμερα όμως τον συναντά κανείς μόνο στο Άνω Διακοφτό και στον οικισμό Λόφος. Παραδοσιακά συμμετείχε σε χαρμάνια (σε μικρό ποσοστό) με τον Ροδίτη ως επιπλέον στοιχείο ευγευστότητας και πολυπλοκότητας. Αρχικά οι άνθρωποι του Τετράμυθου κατάφεραν να εντοπίσουν μόνο λίγα διάσπαρτα κλήματα μέσα σε παλαιά αμπελοτεμάχια Ροδίτη. Από αυτά τα φυτά επιλέχθηκαν κληματίδες και σε συνεργασία με φυτώριο δημιούργησαν τα πρώτα φυτά.  Έτσι, αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα αυτούσιο αμπελοτεμάχιο με φυτά Αγριππιώτη έκτασης 0,3 εκταρίων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Παρουσιάζει ανεπτυγμένο φύλλο μέτριο εώς μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάκολπο, συμμετρικό. Οι δόντες είναι μικροί ανισομεγεθείς και ο μισχικός κόλπος έχει σχήμα V. Διαθέτει έλασμα επίπεδο και λείο, λεπτό, ανοιχτό πράσινο με κιτρινοπράσινες λείες νευρώσεις στην άνω επιφάνεια, ενώ στην κάτω εμφανίζονται αραχνοϋφείς. Παράγει σταφυλή κανονικού μεγέθους και κυλινδροκωνικού σχήματος, μέτριας πυκνότητος, με σφαιρικές εγίγαρτες ράγες (συνήθως ένα γίγαρτο, σπανιότερα δύο). Ο φλοιός των σταφυλιών είναι παχύς, κίτρινοχρωος  και αποκτά στην ωριμότητα χρυσαφί χρώμα.

Κατά τη δοκιμή ραγών την περίοδο της ωριμότητας εύκολα διαπιστώνει κανείς πως διαθέτει ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα, πλούσια ταννική έκφραση και σάρκα τραγανή μετρίως χυμώδη.

 

 

Η διαδικασία ταυτοποίησης

Ο Τετράμυθος θέλησε να αναζητήσει πιθανές συνάφειες ή συγγένειες ξεκινώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης της ποικιλίας σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΙΝRA στο Montpellier. Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα.  Οι πρώτες αποδεικτικές οινοποιήσεις των προηγούμενων ετών με καρπό από διάσπαρτα κύπελλα χρησιμοποιήθηκαν από τον Simon J. Wolf κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Amber Revolution στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.  

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...