Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Refošk στη συζήτηση στο Μπορντό για τις ποικιλίες με αντοχή στην κλιματική αλλαγή

Ο οινολόγος και σύμβουλος κρασιού του Μπορντό, Nicolas Vivas συνέστησε την προσθήκη του σταφυλιού Refošk σε μια λίστα με ποικιλίες που επιτρέπονται στα κρασιά της διάσημης γαλλικής περιοχής.

Τα σχόλιά του, Nicolas Vivas, έρχονται τρία χρόνια αφότου εγκρίθηκαν έξι «νέες», μη-μπορντό ποικιλίες σταφυλιού για χρήση σε κρασιά Bordeaux και Bordeaux Supérieur, ως μέρος των προσπαθειών να βοηθηθούν οι παραγωγοί να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η εθνική αρχή για το έλεγχο και της πιστοποιήσεις Ονομασίας Ελεγχόμενης Προέλευσης της Γαλλίας ΙΝΑΟ (Institut national de l’origine et de la qualité) έδωσε το πράσινο φως στις κόκκινες ποικιλίες Touriga Nacional, Marselan, Castets και Arinarnoa, καθώς και στα λευκά σταφύλια Alvarinho και Liliorila.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails

Ο Vivas είπε ότι η αίσθηση του υπερώριμου Merlot που έχει γίνει κοινή στο Μπορντό λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να «αντισταθμιστεί απρόσκοπτα μόνο από 2 έως 3% του Refošk».

Ειδικός στις πολυφαινόλες και τις τανίνες του κόκκινου κρασιού, ο Vivas ξεκίνησε την καριέρα του το 1986 και είναι σύμβουλος σε κτήματα στο Μπορντό και στο εξωτερικό. Ανακάλυψε το βαθύχρωμο σταφύλι με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ ενώ συμβουλευόταν το Vinakoper, ένα σλοβενικό οινοποιείο κατά μήκος της ακτής της Ίστριας κοντά στην Τεργέστη στην Ιταλία, όπου το σταφύλι είναι γνωστό ως Refosca.

Σε συνεργασία με τη Vivas, το οινοποιείο εισήγαγε φέτος ένα μείγμα τύπου Μπορντό που ονομάζεται Cape που περιλαμβάνει 2% Refošk, το οποίο «σε μικρές δόσεις αναζωογονεί το κρασί, ειδικά όταν είναι παντρεμένο με τον Merlot», είπε ο Vivas. «Στη δουλειά μου στο εξωτερικό, αναζητώ τέτοια σταφύλια για το Μπορντό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σταφύλι αξιολογείται από ειδικούς του Μπορντό. Το περιφερειακό Συμβούλιο Γεωργίας της Ίστριας –  γνωστό ως περιφερειακό Υπουργείο – πρότεινε το Refošk για το Μπορντό στα τέλη του 19ου αιώνα, ως πιθανή ποικιλία στον απόηχο της κρίσης της φυλλοξήρας.

Θεωρήθηκε πολύ όξινο, σύμφωνα με τον Σλοβένο οινολόγο Iztok Klenar. Αυτές τις μέρες, ωστόσο, η οξύτητα είναι ένα συν. Ο επικεφαλής οινοποιός της Vinakoper, Boštjan Zidar, συμφώνησε ότι τα μείγματα Merlot και Cabernet Franc λειτουργούν καλά με την εγγενή ποικιλία σταφυλιού, επειδή λειτουργεί ως «κουμπί» για φρουτώδη και ζουμερά στα υπερώριμα σταφύλια ή σταφύλια με χαμηλή οξύτητα.

Πηγή: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...

REPORTS

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δημοσίευσε επισκόπηση της πολιτικής για τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, με σχέδια αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον προσεχή...

REPORTS

Ο John Barker, γενικός διευθυντής του OIV, παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έκθεσης για τον αμπελοοινικό τομέα του 2024.

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...