Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Prosecco Superiore της Santa Margherita γιορτάζει την 70η επέτειο

Η Santa Margherita γιορτάζει 70 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να παράγει αφρώδες κρασί από σταφύλια Glera στους λόφους Conegliano-Valdobbiadene.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Η Santa Margherita, που ιδρύθηκε το 1935 από τον κόμη Gaetano Marzotto, ιδρύθηκε στις αρχές των σύγχρονων, αποτελεσματικών γεωργικών μεθόδων που συνδύαζαν χειρωνακτική και τεχνική εργασία για να αξιοποιήσουν την φυσική παραγωγή κρασιού. Αν και έχουν περάσει 87 χρόνια από την αρχή της, οι κατευθυντήριες αρχές της Santa Margherita παραμένουν αμετάβλητες.

Έτσι, το 1952, η Santa Margherita έγινε ένα από τα πρώτα οινοποιεία που παρήγαγαν αφρώδες κρασί από σταφύλια Glera, στην περιοχή Conegliano-Valdobbiadene, τώρα το λίκνο του Prosecco Superiore DOCG.

Πιο συγκεκριμένα, τα σταφύλια Glera που χρησιμοποιούνται από τη Santa Margherita είναι σταφύλια που βρίσκονται σε αμπελώνες στην ιστορική περιοχή DOCG στους πρόποδες μεταξύ Conegliano και Valdobbiadene, η οποία είναι η καρδιά της ονομασίας και από το 2019 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σε αυτά τα πρώτα εβδομήντα χρόνια, η Santa Margherita έχει μετατραπεί από έναν από τους πρωτοπόρους για την παραγωγή Prosecco Superiore σε περήφανη πρεσβευτή για παραγωγή υψηλής ποιότητας. Έχει παίξει βασικό ρόλο στη μετατροπή αυτού που κάποτε ήταν τοπικό αφρώδες κρασί σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αφρώδη κρασιά στον κόσμο.

Φυσικά, πολλά έχουν αλλάξει με τα χρόνια που μεσολάβησαν, καθώς η Santa Margherita έχει ακονίσει τις τεχνικές οινοποίησης και τη διαχείριση του αμπελώνα, όλα με τελικό στόχο να αναδείξει την ποιότητα των σταφυλιών Glera και των λόφων Conegliano-Valdobbiadene.

Παράλληλα, ο Gaetano Marzotto, Πρόεδρος της Santa Margherita Gruppo Vinicolo, σχολίασε: «Για τη Santa Margherita, το Prosecco Superiore δεν είναι μόνο ένα σύμβολο του ιταλικού τρόπου ζωής, ικανό να κερδίζει νέους λάτρεις του κρασιού κάθε μέρα και να ανοίγει τις πόρτες σε νέες αγορές, αλλά και ζωντανή μαρτυρία του συνεχούς πνεύματος καινοτομίας μας, σύμβολο δεξιοτεχνίας και τεχνολογικής προόδου και σύμβολο συνεχιζόμενης, ακούραστης έρευνας, πάντα με στόχο την ανίχνευση νέων μονοπατιών γεύσης και οινικής απόλαυσης».

Σήμερα, η επιτυχία του Prosecco Superiore της Santa Margherita έχει ξεπεράσει πολύ τα σύνορα της χώρας και έχει κερδίσει τους ουρανίσκους των οινόφιλων σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, με μια ευρεία γκάμα που προσφέρει νόστιμες γευστικές αποχρώσεις: από την πιο πλούσια δομημένη και σύνθετες εκδόσεις Vintage – Brut “52” και Extra Brut “Rive di Refrontolo” στα πιο σύγχρονα μη vintage Brut και Extra Dry, σχεδιασμένα για ένα σύγχρονο κοινό που του αρέσει να πίνει κρασί σε διαγωνισμούς που δεν είναι συνηθισμένοι ή συμβατικοί, αναζητώντας ένα βεγγαλικό που είναι σύμφωνο με τον δικό τους τρόπο ζωής, που ωστόσο συνδέεται με την παράδοση και εκφράζει πιστά το terroir της καταγωγής του.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το πλέον φημισμένο ιταλικό αφρώδες κρασί, prosecco, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα στην αγορά της Αγγλίας, ελέω απομιμήσεων και «πλαστών» οίνων που πλασάρονται ως το αυθεντικό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση γευσιγνωσίας θα πραγματοποιήσει το οινοποιείο Μαρκατσέλη το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να δοκιμάσουν για πρώτη φορά παλαιούς...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η καθιερωμένη φθινοπωρινή μας συνάντηση στα Βοροινά στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται φέτος με νέο πρόγραμμα και ανανεωμένη διάθεση. Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, από τη...

REPORTS

Σε επίπεδα παρόμοια με τα ιστορικά χαμηλά του 2023 αναμένεται να κυμανθεί η εγχώρια οινοπαραγωγή με περίοδο αναφοράς από την 1η Αυγούστου 2024 έως...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ώρα που ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του, θα είχε ενδιαφέρον µια ανασκόπηση, όχι µόνο γι’ αυτά που επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

REPORTS

Την άρση των περιορισμών που απέτρεπαν την μεταφορά σταφυλιών μικρών τοπικών οίνων σε άλλη περιοχή εντός της ευρύτερης ΠΓΕ για την παραγωγή διαμερισματικού οίνου,...