Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το icewine αντιμετωπίζει αβέβαιο μέλλον καθώς το κλίμα γίνεται ολοένα και πιο θερμό

Το παγωμένο κρασί (icewine), μια μοναδική και σπάνια λιχουδιά, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραχθεί καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Αυτό το υγρό χρυσάφι, που κάποτε θεωρούνταν θαύμα της οινοποιίας, το οποίο παρασκευάζεται από παγωμένα σταφύλια, αντιμετωπίζει τώρα ένα αβέβαιο μέλλον. Για τους περισσότερους οινοπαραγωγούς, ο παγετός σημαίνει καταστροφή, καταστρέφοντας τις σοδειές και τα προς το ζην. Ωστόσο, για λίγους και εκλεκτούς, είναι μια ευλογία που γεννά ένα νέκταρ απαράμιλλης φρεσκάδας και καθαρότητας.

Το παγωμένο κρασί, ή «icewine» στον Καναδά και «eiswein» στη Γερμανία, παράγεται στις πιο κρύες αμπελουργικές περιοχές της Γης. Αυτές περιλαμβάνουν τις όχθες της λίμνης Οντάριο στον Καναδά, την κοιλάδα Mosel στη Γερμανία και σπάνιους ορεινούς αμπελώνες όπου οι ψυχρές συνθήκες καθιστούν δυνατή τη δημιουργία του. Φτιαγμένο από σταφύλια που παγώνουν στο αμπέλι, το γλυκό κρασί που προκύπτει διαθέτει ένα συμπυκνωμένο γευστικό προφίλ με νότες ώριμων φρούτων και μελιού, που εξισορροπείται από ζωηρή οξύτητα. Δυστυχώς, η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί αυτή την παράδοση, καθιστώντας το παγωμένο κρασί όλο και πιο σπάνιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Nicolas Bovard, πρόεδρος του συνεταιρισμού Cave Mont Blanc στο Morgex της Ιταλίας, που βρίσκεται μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, υπογραμμίζει τις προκλήσεις. Παραδοσιακά, οι πρώτοι παγετοί τον Νοέμβριο σηματοδοτούν την έναρξη της παραγωγής παγωμένου κρασιού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το χιόνι αντικαταστάθηκε από βροχή, με αποτέλεσμα την απότομη μείωση της παραγωγής. Αυτός ο συνεταιρισμός, ο οποίος παράγει παγωμένο κρασί από το 1816, είδε την παραγωγή του να μειώνεται από 3.000 φιάλες κατά μέσο όρο ετησίως σε μόλις 500 το 2021. Τα τελευταία τρία χρόνια, δεν μπόρεσαν να παράγουν καθόλου παγωμένο κρασί.

Παρόμοιες δυσκολίες επαναλαμβάνονται στην περιοχή Savoie της Γαλλίας, όπου η Domaine Perceval αγωνίζεται με μειωμένες σοδειές τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Pascal Perceval, ιδιοκτήτης και οινοποιός, σημειώνει ότι η μείωση της παραγωγής έχει επιβάλει δημιουργικές λύσεις.

Οι ορεινοί αμπελώνες, όπως εκείνοι του Cave Mont Blanc, είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με ορισμένους να φτάνουν σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Εδώ, το τοπικό σταφύλι prié blanc ευδοκιμεί σε ακραίες συνθήκες. Η συγκομιδή γίνεται τη νύχτα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν στους -8°C, εξασφαλίζοντας ότι τα σταφύλια παραμένουν παγωμένα. Ο παγωμένος καρπός στη συνέχεια συμπιέζεται, με τον πάγο να μένει πίσω και μόνο ο συμπυκνωμένος χυμός να εκρέει. Αυτή η διαδικασία παράγει ένα γλυκό κρασί με γεύσεις ώριμου μήλου, βερίκοκου, αποξηραμένων φρούτων και μελιού, που εξισορροπείται από μια τραγανή οξύτητα και παλαιώνει για ένα χρόνο σε βαρέλια για να βελτιώσει την υφή του.

Στο Domaine Perceval, ο Perceval χρησιμοποιεί μια ακόμη πιο τολμηρή τεχνική. Μετά την έκθλιψη, ο χυμός των σταφυλιών μεταφέρεται σε ορεινά καταφύγια κοντά στο Mont Blanc, που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων, όπου οι νυχτερινές θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους -40°C. Μετά από τρεις ημέρες, οι παγοκύστες κατεβαίνουν και αποψύχονται, δίνοντας ένα εξαιρετικά εκλεπτυσμένο κρασί. Χρησιμοποιώντας jacquère, ένα σταφύλι γνωστό για την ορυκτότητα και την οξύτητά του, το κρασί που προκύπτει προσφέρει νότες από πετρόκαρπα και μια εξαιρετικά μακρά επίγευση. Ο Perceval το περιγράφει ως τέλειο συνοδευτικό για φουά γκρα ή μπλε τυρί, που απολαμβάνεται καλύτερα καλά διατηρημένο με απλή ψύξη για να απολαύσετε κάθε πολύτιμη σταγόνα.

Συνοψίζοντας, το icewine παραμένει μια απόδειξη της οινοποίησης στην πιο ακραία της μορφή. Ωστόσο, η όλο και πιο επισφαλής ύπαρξή του αναδεικνύει τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ακόμη και στις πιο ανθεκτικές παραδόσεις.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αγορά του βιολογικού κρασιού αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με τους νεότερους καταναλωτές να οδηγούν την ανάπτυξη.

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται να θέσουν οι συνεταιρισμοί της περιοχής Τυρνάβου το σημαντικό θέμα της ακαρπίας των αμπελώνων της περιοχής, σε...

REPORTS

Στην αρχή ενός νέου έτους και στην αρχή μιας νέας γενιάς, όλος ο οινικός κόσμος σκέφτεται αυτό το μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα: Έχει ακόμα νόημα...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φάρο της οινοποιητικής αναγέννησης της Θράκης αποτελεί το Κτήμα Κικόνες το οποίο με σεβασμό στην ιστορία, δέσμευση στη βιωσιμότητα και πάθος για τη δημιουργία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τις εργασίες του κλαδέματος να βρίσκονται σε εξέλιξη στους κρητικούς αμπελώνες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου συνιστά την...

REPORTS

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Θεόδωρος Γεωργόπουλος είναι επίσημα ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στην Προεδρία της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (DROCON) του...