Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η αυξανόμενη ζήτηση φέρνει επενδύσεις 600.000 ευρώ στον Πύργο Μελά

Σε περίπου 200.000 φιάλες η μέση ετήσια παραγωγή για το κτήμα.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Με επίκεντρο την ποιότητα κάτι που διασφαλίζει μέσα από τις περιορισμένες ποσότητες οίνου που παράγει, κινείται το κτήμα La Tour Melas και σημείο αναφοράς το χωριό Αχινός της Φθιώτιδας, με τον διευθυντή πωλήσεων, Γιάννη Φινέ, να το χαρακτηρίζει ως «boutique οινοποιείο». «Δεν παράγουμε μεγάλες ποσότητες, καθώς το σύνολο της ετήσιας παραγωγής μας κινείται μεταξύ 180.000 και 200.000 φιαλών».

Ως προς την πορεία του 2020 το La Tour Melas, διέθεσε το σύνολο των ποσοτήτων που είχε στη διάθεσή του, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε στις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, τόσο η Αμερική όσο και η Γερμανία ήταν σχεδόν κλειστές για το ελληνικό οινοποιείο, με τον κύριο Φινέ να επισημαίνει ότι «μόνο η Μεγάλη Βρετανία απορρόφησε ορισμένες μικρές ποσότητες». Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προέρχεται από ιδιόκτητους αμπελώνες, ενώ παραλαμβάνει κάποιες ποσότητες σταφυλιού για την παραγωγή του Idylle από τρεις συνεργάτες στην Στερεά Ελλάδα, με τους οποίους διατηρεί πολυετή συνεργασία. «Επί της ουσίας καλλιεργούμε εμείς, καθώς φυτεύουμε, κλαδεύουμε και λιπαίνουμε με δικά μας χέρια, ενώ διατηρούμε αποκλειστική συνεργασία μαζί τους».

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή του 2020 ήταν αυξημένη κατά 25% σε σύγκριση με το 2019. «Η αύξηση στην παραγωγή προήλθε από το ροζέ Idylle, το οποίο κινήθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά στις κάβες, καθώς και από το προσωρινό άνοιγμα στο HoReCa κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού».

Τα νέα αμπέλια φέρνουν έως και 8.000 φιάλες La Tour Melas Κτήμα

Στόχος είναι να αυξήσει την παραγωγή της ετικέτας La Tour Melas Κτήμα σε περίπου 7.000 έως 8.000 φιάλες. «Δεδομένου ότι υπάρχουν ορισμένα νεαρά αμπέλια στο κτήμα, καθώς όταν αναπτυχθούν θα είμαστε σε θέση να προσθέσουμε και ορισμένες ακόμα φιάλες στην παραγωγή της συγκεκριμένης ετικέτας», επισημαίνει ο διευθυντής πωλήσεων του La Tour Melas.

Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για τα κρασιά του κτήματος είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την παραγωγή του, αποτελεί βασική φιλοσοφία των συντελεστών του να διατηρήσουν τις ετικέτες που έχουν αυτή τη στιγμή, χωρίς το ενδεχόμενο εισόδου σε λευκές ποικιλίες. Επιπλέον, εφόσον κυκλοφορήσει και κάποια νέα ετικέτα στο κόκκινο μελλοντικά, θα έχει το χαρακτήρα ειδικής έκδοσης και δεν θα είναι διαθέσιμη σε περισσότερα από 500 μπουκάλια.

Να σημειωθεί ότι η διανομή πραγματοποιείται πανελλαδικά από εταιρείες όπως η Trinity, ο Ανθίδης, η Oak, ο Δημητριάδης στη Βόρεια Ελλάδα, ο Σιγανός, έχοντας κατανείμει την διανομή σε όσο το δυνατόν περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, χωρίς να διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με κάποια από αυτές.

Αναφερόμενος στο 2021 ο κύριος Φινές κάνει λόγο για μία καλή χρονιά ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. «Απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία, το Idylle που θα κυκλοφορήσει φέτος ίσως να είναι καλύτερο από ποτέ. Αυτό οφείλεται και στον καιρό αλλά και σε επενδύσεις που κάναμε στο κτήμα, προσθέτοντας νέο πιεστήριο αζώτου αλλά και νέα ψυκτικά μηχανήματα. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε περίπου 600 χιλ. ευρώ».

Το La Tour Melas είναι επισκέψιμο οινοποιείο με χώρους γευσιγνωσίας, ενώ διατηρεί και οκτώ σουΐτες για την φιλοξενία των επισκεπτών του. Να σημειωθεί ότι δεν διατηρεί κελάρι για την πώληση παλαιότερων ετών. «Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε για το La Tour Κτήμα και τις Παλιέ Ρίζες, ωστόσο η ζήτηση θα είναι τέτοια που αδυνατούμε να την καλύψουμε και το πιθανότερο είναι ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα μπουκάλια θα πωληθούν αμέσως μετά την γνωστοποίηση μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς μας. Έτσι, επιλέγουμε να κρατάμε παλιές χρονιές απολειστικά για να μπορούμε να δοκιμάζουμε και να έχουμε μέτρο σύγκρισης με τις νεότερες», αναφέρει ο Γιάννης Φινές.

  • Το La Tour Melas σε αριθμούς

Παραγωγή 2020 σε φιάλες

  • Σύνολο: 240.000
  • Idylle: 140.000 φιάλες (τιμή λιανικής: 15 ευρώ) – Ροζέ, Grenache, Syrah, Αγιωργίτικο
  • Sylphium: 2.500 φιάλες (τιμή λιανικής: 38 ευρώ) – Ροζέ, Grenache,Syrah
  • Ναυτίλος: 45-50.000 φιάλες (τιμή λιανικής: 6,5 ευρώ) – Ροζέ, Grenache Rouge, Αγιωργίτικο, Syrah
  • La Tour Melas Kτήμα: 5.000 φιάλες (τιμή λιανικής 68-70 ευρώ) – Ερυθρό, Cabernet Franc,Merlot
  • Παλιές Ρίζες: 2.000 φιάλες (τιμή λιανικής 90 ευρώ) – Ερυθρός, Αγιωργίτικο,
  • Cyrus One: 18.000 φιάλες (τιμή λιανικής 18 ευρώ) – Ερυθρός, Αγιωργίτικο, Cabernet Franc, Merlot
  • Σταφύλι: 350 – 400 κιλά το έτος
  • Εξαγωγές: 20% του τζίρου

 

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στο καθεστώς που διέπει τις άδειες φύτευσης αμπέλου προσπαθεί να προωθήσει η Κομισιόν, πρόθεση της οποίας είναι η αύξηση του ποσοστού...

REPORTS

Από τη Νορβηγία μέχρι την Ιαπωνία, με τον καιρό δημιουργούνται terroir πολλά υποσχόμενα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οι Τηνιακοί Αμπελώνες δημιουργήθηκαν το 2000 από τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο και τον Gerard Margeon, Executive Head Sommelier του ομίλου εστιατορίων Alain Ducasse. Οι δυο...

REPORTS

Τη ∆ευτέρα 1η Μαρτίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης αµπελώνων 2021-2022 σύµφωνα µε το xρονοδιάγραµµα διαδικασίας ένταξης στο πρόγραµµα που προβλέπει η...

Copyright © 2020 Greenbox SA.