Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Alto Piemonte της Ιταλίας θα γίνει το νέο Barolo

H περιοχή του Alto Piemonte αρχίζει να παράγει κρασί από Nebbiolo για να αναγεννήσει τα τοπ crus κρασιά των λόφων Langhe, διηγείται ένας παραγωγός κρασιού Barolo.

Ο Oscar Arrivabene, επικεφαλής οινοποιός στο κτήμα Domenico Clerico, δήλωσε στο the drinks business ότι δαπάνησε πολύ χρόνο στην περιοχή Alto Piemonte τους τελευταίους μήνες, αναζητώντας αμπελώνες.

«Το Alto Piemonte δέχεται πυρά αυτήν τη στιγμή, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές θεωρούν τη ζώνη ως βασικό μελλοντικό terroir για το Nebbiolo», δήλωσε η Arrivabene.

«Δεν είμαι 100% σίγουρος αν θα αποφασίσουμε να επενδύσουμε στο Alto Piemonte, αλλά οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι αναμφίβολα τεράστιες.» Συνέχισε λέγοντας ότι οι καλλιεργητές που «έχουν επίγνωση της κλιματικής αλλαγής» όλο και περισσότερο αναζητούν πιο δροσερά κλίματα. Και το Alto Piemonte ταιριάζει αρκετά.

«Το Alto Piemonte προσφέρει αμπελώνες σε μεγάλο υψόμετρο, αργιλώδη εδάφη και σημαντική διακύμανση της θερμοκρασίας ανάμεσα σε μέρα και νύχτα – ένα ελκυστικό πακέτο του 21ου αιώνα. Τα εδάφη και το κλίμα προσφέρουν υψηλή οξύτητα στους οίνους, κάτι που είναι προφανώς επιθυμητό στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε η Arrivabene.

«Όταν δοκιμάζετε τα καλύτερα κρασιά της περιοχής, μπορείτε να δείτε αμέσως τις εκπληκτικές δυνατότητες ποιότητας που έχει.»

Η ζώνη του Alto Piemonte βρίσκεται περίπου 90 μίλια βορειοανατολικά της πόλης της Alba, με αμπελώνες που πλαισιώνουν τη βάση των Ιταλικών Άλπεων.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η περιοχή άνθισε ως κέντρο παραγωγής οίνου του Piemonte. Ωστόσο, η άφιξη της φυλλοξήρας στα τέλη του 1800 αποδεκάτισε τα αμπέλια.

Την τελευταία δεκαετία, το Alto Piemonte έχει τραβήξει την προσοχή θρυλικών οινοποιών όπως ο Angelo Negro και ο Roberto Conterno, ιδιοκτήτης της μάρκας Barolo Giacomo Conterno.

Υπάρχουν περισσότερες από έξι διακριτές ονομασίες στην ευρύτερη περιοχή του Alto Piemonte, συμπεριλαμβανομένων δύο υποζωνών DOCG: τις Ghemme και Gattinara. Η τελευταία θεωρείται ότι παράγει τα πιο δομημένα και μακρόβια κρασιά Nebbiolo της αμπελουργικής ζώνης.

 

Πηγή the drinks business

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, οι οινοποιοί στη Γαλλία εξερευνούν νέες μεθόδους για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ημερομηνίας συγκομιδής των σταφυλιών, με στόχο την παραγωγή οίνων...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...