Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πάντρεμα τεσσάρων ΠΟΠ ξινόμαυρων για το Wine Therapy της Νέας Ραιδεστού

Διαφορετικές εκφράσεις της Μαλαγουζιάς παρουσιάζει το οινοποιείο Wine Therapy του οινολόγου και οινοποιού, Θωμά Κοντοπού.

Έως τώρα έχει δημιουργήσει διαφορετικές ετικέτες της συγκεκριμένης ποικιλίας, οι οποίες έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς οίνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για παράδειγμα η Μαλαγουζιά δεξαμενής έλαβε το χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε ως το καλύτερο κρασί προερχόμενο από την εν λόγω ποικιλία στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης το 2023. Το οινοποιείο Wine Therapy παράγει Μαλαγουζιά Δεξαμενής και Μαλαγουζιά Παλαίωσης για περίπου ενάμισι μήνα σε βαρέλι.

Ξεφυλλίστε το τεύχος 38 του WineTrails

 

Επόμενό του βήμα θα είναι και η παραγωγή ενός orange σε πήλινα παραδοσιακό πιθάρια (κουέβρι), καθότι αντλεί έμπνευση από την συνεργασία του με οινοποιείο της Γεωργίας, όπου η παραγωγή των συγκεκριμένων κρασιών πραγματοποιείται με ζύμωση σε πιθάρια. Εκτός του organge θα δημιουργήσει προσεχώς και έναν γλυκό οίνο επίσης από Μαλαγουζιά.

Το «τετραπλό» Ξινόμαυρο σε μία ετικέτα

Ταυτόχρονα παράγει Ξινόμαυρο που προέρχεται από τέσσερα διαφορετικά terroir της ποικιλίας, στα οποία υπάρχει ζώνη ΠΟΠ (Αμύνταιο, Νάουσα, Ραψάνη και Γουμένισσα). Οι αποδόσεις ανέρχονται σε περίπου 1.000 ανά στρέμμα. Το κρασί αυτό παλαιώνει σε βαρέλια για διάστημα 24 μηνών σε βαρέλια δεύτερης και τρίτης χρήσης. Στη συνέχεια οι τέσσερις διαφορετικές διαφορετικές εκφράσεις της ποικιλίας αναμειγνύονται. Ο οίνος αυτός φέρει την ονομασία «άρχω» με τον Θωμά Κοντοπό να επισημαίνει σχετικά ότι «τολμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο ρήμα στην ονομασία του κρασιού, θέλοντας να αποδώσουμε μία σημειολογική διάσταση, δεδομένου ότι με έναν τρόπο ανοίγουμε το δρόμο στο πάντρεμα τεσσάρων διαφορετικών εκφράσεων του Ξινόμαυρου σε μία ετικέτα».

Στους οίνους που εμφιαλώνει είναι μεταξύ άλλων και το ερυθρό «twogether», όπου στην ονομασία του γίνεται λογοπαίχνιο με τη λέξη two (δύο) και together (μαζί). Πρόκειται για ένα παλαιωμένο κρασί που παντρεύει το Syrah με το Cabernet Sauvignon και αποτελεί συνοινοποίηση του Θωμά Κοντοπού με την κόρη του Ιωάννα.

Το Wine Therapy διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Νέα Ραιδεστό. Πρόκειται για ένα boutique οινοποιείο με παραγωγή 5.000 έως και 7.000 φιάλες ετησίως από τους ιδιόκτητους αμπελώνες 10 στρεμμάτων και τον συνεργαζόμενο αμπελώνα 24 στρεμμάτων στην Πορταριά Χαλκιδικής που ανήκει στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Ίρις», ο οποίος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας είναι νέος σε ηλικία καθώς οι πρώτες φυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν το 2017 με αποδόσεις στη Μαλαγουζιά 700-800 κιλά το στρέμμα έως τώρα. Επιδίωξη του οινοποιού είναι να διατηρήσει ελεγχόμενη την παραγωγή του τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας ελαφρώς τις παραγόμενες ποσότητες με κάποιες νέες φυτεύσεις αμπελιών, όπου όπως λέει θα του δώσουν την δυνατότητα να διευρύνει το εκτόπισμα του στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Η νέα σειρά του σκηνοθέτη Guy Ritchie στο Netflix σερβίρει ένα μπουκάλι Domaine de la Romanée-Conti που κλέβει την παράσταση…