Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα ουκρανικό οινοποιείο «μάχεται» στη μέση μιας εμπόλεμης ζώνης

Στον αμπελώνα Olvio Nuvo στην εμπόλεμη περιοχή του Mykolayiv της Ουκρανίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφύγουν τα πυρομαχικά διασποράς, που είναι διασκορπισμένα στα χωράφια, ενώ μαζεύουν σταφύλια.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Το 2013, ο πρώην αρσιβαρίστας Pavlo Magalias ίδρυσε τον αμπελώνα Olvio Nuvo στις πλαγιές του ποταμού νότιου Buh στην Ουκρανία. Ο αμπελώνας οφείλει το όνομά του στην αρχαία ελληνική πόλη Όλβια, που ιδρύθηκε τον έβδομο αιώνα, τα ερείπια της οποίας απέχουν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αυτό το απρόσμενο, αιολικό σημείο έχει χάσει τη συνηθισμένη του ηρεμία.

«Είμαι ο αμπελουργός που βρίσκεται πιο κοντά στην πρώτη γραμμή», είπε ο Magalias σε πρόσφατη δήλωση του, καθώς πίσω του αντηχούσαν οι έντονοι θόρυβοι του ρωσικού και ουκρανικού πυροβολικού. Αυτό που φαίνεται να είναι ένα περίβλημα για απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς είναι ενσωματωμένο ανάμεσα στα αμπέλια του.

Παράλληλα, λόγω της ταχείας προέλασής τους στη νότια Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της απέναντι όχθης του ποταμού νότια της πόλης Mykolayiv στην αρχή της εισβολής. Έτσι, ο Olvio Nuvo «βρέθηκε τυχαία στο επίκεντρο του πολέμου», είπε ο Magalias.

Στην αρχή, οι βόμβες έσκαγαν κοντά στους εργάτες καθώς φρόντιζαν τα σταφύλια. Κατά τη διάρκεια “αυτών των πολύ δύσκολων μηνών”, ο Magalias μέτρησε τουλάχιστον 26 κρατήρες που σημαδεύανε τους αμπελώνες του.

Με την εισροή ισχυρών όπλων που δωρίστηκαν από δυτικές χώρες, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις. Τώρα, οι ήχοι των ισχυρών εκρήξεων μετά βίας προκαλούν ένα ανασηκωμένο φρύδι μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι είναι σε θέση να μετρήσουν την απόσταση με το πόσο χρόνο χρειάζεται μεταξύ του καπνού που ανεβαίνει και του ήχου της έκρηξης.

Με καταγωγή από τη Μολδαβία, ο Magalias λέει ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να φύγει. «Έβαλα όλες τις οικονομίες μου σε αυτόν τον αμπελώνα. Τώρα, δεν έχω πια χρήματα, αλλά τα έχω όλα αυτά», είπε, κάνοντας χειρονομίες προς τη γη του, η οποία παράγει 15.000 μπουκάλια κόκκινο και λευκό κρασί το χρόνο.

«Δεν ενοχλούσαμε κανέναν, δουλεύαμε ήσυχα και ήρθαν οι Ρώσοι. Γιατί στο διάολο είναι εδώ;», είπε ο Magalias με δύναμη καθώς μιλούσε για τη σύγκρουση που έχει σκοτώσει «πολλούς φίλους». Μαζί με τη διαχείριση του αμπελώνα, ο Magalias προσφέρεται εθελοντικά ως ξιφομάχος στην εδαφική άμυνα της Ουκρανίας, μια ικανότητα που χρησιμοποιεί στη δική του γη.

Εκτός από τη συλλογή από αρχαία πιθάρια αποθήκευσης, που ανακαλύφθηκαν στον αμπελώνα του, ο Magalias έχει τώρα ένα σωρό από περιβλήματα από απαγορευμένες βόμβες διασποράς που έπεσαν από τον ουρανό.

Η κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014 είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου του ενός τρίτου των αμπελώνων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους καλύτερους και πιο διάσημους αμπελώνες.

Από τη ρωσική εισβολή, οικογενειακά οινοποιεία καταστράφηκαν ή καταλήφθηκαν και άλλα, όπως το Olvio Nuvo, εξακολουθούν να κινδυνεύουν από βομβαρδισμό.

Σε μια περιοχή που έχει ακρωτηριαστεί οικονομικά από τον πόλεμο, το οινοποιείο είναι μια ευπρόσδεκτη πηγή εισοδήματος για όσους έχουν μείνει. Η Zyneida Bossa, 66, μένει άφωνη όταν ανακαλύπτει θραύσματα όπλων ανάμεσα στα αμπέλια. «Μερικοί άνθρωποι είναι νευρικοί λόγω των πυραύλων, αλλά είμαι καλά. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρέπει να έχεις κάτι για να ζήσεις, πρέπει να δουλέψουμε», είπε.

 

ΠΗΓΗ: rferl.org

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Είσοδο στην ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας επιχειρεί το δίδυμο Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλή που πριν από λίγες ημέρες απέκτησε τον περιποιημένο αμπελώνα με το Ξινόμαυρο...

REPORTS

Από τον Απρίλιο του 2022, πάνω από τις πλαγιές του όρους Μελίτωνα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, όπου απλώνεται ο ιδιόκτητος βιολογικός µη αρδευόµενος αµπελώνας...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο οινοποιός, που φιλοξενεί στην νέα έκδοση του το Wine Trails αυτό το Σάββατο, κοιτάζει τους πάντες στα μάτια διαθέτοντας αφοπλιστική ειλικρίνεια. Λατρεύει τον...

REPORTS

Το τσίπουρο Κατώγι Αβέρωφ, από την καρδιά της Ηπείρου, κυκλοφορεί με νέα ετικέτα που έχει σαφείς αναφορές στην παράδοση και την ηπειρώτικη αισθητική. Διαυγές,...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.