Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το νέο έτος τα ‘κανε «μούσκεμα» στον αμπελώνα της Καλιφόρνια

Πολλές έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν περιοχές της Καλιφόρνια και προκαλούν κατολισθήσεις αλλά οι αμπελώνες φαίνονται αβλαβείς μέχρι στιγμής, εντούτοις οι διάβρωσητου εδάφους είναι αυτό που ανησυχεί.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Μετά από χρόνια ξηρασίας, μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια έχει σφυρηλατηθεί από χιόνι και βροχή από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συμπεριλαμβανομένων έντονων βροχοπτώσεων από ισχυρά «ατμοσφαιρικά ποτάμια» και αναφορές για πλημμύρες, πεσμένα δέντρα, ισχυρούς ανέμους, διακοπές ρεύματος, εκκενώσεις , τρύπες καταβόθρων και λασποβραχίονες. Μέχρι στιγμής, 17 θάνατοι έχουν αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες στο Γκόλντεν Στέιτ. Ωστόσο, παρόλο που αρκετές αμπελοοινικές περιοχές έχουν επηρεαστεί, φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της οινοβιομηχανίας θα αναδυθεί αλώβητο.

«Υπάρχουν καλά και κακά νέα», είπε ο Jason Haas από το Tablas Creek στο Paso Robles σε πρόσφατη δήλωση του. «Το καλό είναι ότι έχουμε ξεπεράσει τον ετήσιο μέσο όρο των βροχοπτώσεων το χειμώνα και μετά από διαδοχικούς τρύγους με μειωμένη ξηρασία, αυτό είναι ανακούφιση». Προσθέτει ότι οι καλλιέργειες στους αμπελώνες του είχαν δημιουργηθεί αρκετά για να περιορίσουν τη διάβρωση στο ελάχιστο, και η λοφώδης τοπογραφία και τα [πορώδη] ασβεστούχα εδάφη σημαίνουν ότι πραγματικά δεν υπάρχει ποτέ στάσιμο νερό γύρω από τα αμπέλια.

«Βέβαια, το κακό είναι ότι πολλοί από τους τοπικούς κολπίσκους κατακλύστηκαν από αυτή τη βροχή και έχουν πλημμυρίσει δρόμους. Ένας από τους κύριους δρόμους πρόσβασης προς εμάς και πολλά άλλα οινοποιεία, το Adelaida Road, φαίνεται ότι είχε ξεπλυθεί αρκετά άσχημα ώστε να  μείνει κλειστό για μήνες», πρόσθεσε.

Ευτυχώς, οι αμπελώνες είναι αδρανείς αυτή την εποχή. Απέχει αρκετές εβδομάδες από το σπάσιμο των οφθαλμών, όταν αναδύονται τα φύλλα και μπορεί να καταστραφούν από τέτοιες καιρικές συνθήκες. Ακόμη και μερικά στάσιμα νερά σε αδρανείς αμπελώνες συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία, εκτός από τη διάβρωση. Δυστυχώς, η διάβρωση ανησυχεί το κοντινό Halter Ranch στο Paso Robles. Σύμφωνα με τη διευθύντρια μάρκετινγκ Gracie Nino, σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες μετά από βροχή, σε διάστημα δύο ημερών. «Οι λίμνες συγκράτησης ήταν εντελώς κατακλυσμένες και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ο αμπελώνας υπέστη πλημμύρες και βλέπουμε ζημιές από τη διάβρωση σε πολλά από τα τετράγωνα», είπε. «Και οι δρόμοι σε όλο το αμπέλι θα πρέπει να ξαναφτιαχτούν».

Εν συνεχεία, εκατοντάδες μίλια βόρεια, μια βελανιδιά 275 ετών στη δημοφιλή αίθουσα γευσιγνωσίας V. Sattui της Napa Valley έπεσε. Εκτός από τα πεσμένα δέντρα, το κλείσιμο δρόμων και τις διακοπές ρεύματος, οι αμπελουργοί της Napa και της Sonoma δεν έχουν αναφέρει μεγάλη ζημιά σε οινοποιεία ή αμπελώνες. Ο φουσκωμένος Ρωσικός ποταμός, που έχει ιστορικό πλημμυρών, φαίνεται να υποχωρεί.

Όμως, είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί η ζημιά. Πρώτον, αναμένονται περισσότερες βροχές, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκαλώντας πιθανές ξαφνικές πλημμύρες. Άλλο ένα ατμοσφαιρικό ποτάμι έφτασε σήμερα. Η υγρασία θα πέσει μπροστά από έναν μεγάλο κυκλώνα στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ο οποίος θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις στη βόρεια Καλιφόρνια. Και τα εδάφη στην Καλιφόρνια είναι κορεσμένα.

Έπειτα, το κλείσιμο των δρόμων και οι βροχοπτώσεις δυσκολεύουν επίσης τη μετακίνηση και στους Καλιφορνέζους συνιστάται να παραμείνουν μακριά από τους δρόμους όσο το δυνατόν περισσότερο. Σύμφωνα με τον Joel Peterson, τον εκτελεστικό διευθυντή της Paso Robles Wine Country Alliance, “Στην ανατολική πλευρά του Paso, έκλεισαν το Cripple Creek, το οποίο τροφοδοτεί πολλούς αμπελώνες. Ο κολπίσκος Huer Huero κυριολεκτικά ρέει για πρώτη φορά που τον βλέπω και είμαι εδώ 21 χρόνια. Θα περάσουν εβδομάδες, ίσως και μήνες, προτού το έδαφος στεγνώσει αρκετά να παίρνουν τρακτέρ στα αμπέλια». Πρόσθεσε η Gracie Nino.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

REPORTS

Tις πέντε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου έρχεται να εκφράσει η Οινοποιία Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα στάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.