Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Μπορντό συμφωνεί με χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των αμπελώνων

Ένα χρηματοδοτικό πακέτο που αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα μέρος της κρατικής ενίσχυσης έχει συμφωνηθεί για να βοηθήσει την οινοβιομηχανία της περιοχής του Μπορντό να αναπτύξει τους αμπελώνες, ως μέρος των προσπαθειών για τη μείωση της υπερπαραγωγής.

Το οινικό γραφείο του Μπορντό, το CIVB, επιβεβαίωσε ότι έχει συμφωνηθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία με την κυβέρνηση για να βοηθήσει τους οινοποιούς να αναπτύξουν χιλιάδες εκτάρια αμπελώνων, όπως ανακοινώθηκε στην έκθεση Salon d’Agriculture στο Παρίσι.

«Αυτά τα εργαλεία μας φέρνουν σε θέση να βγάλουμε 9.500 εκτάρια αμπέλια στο [διαμέρισμα] Gironde», ανέφερε η CIVB. Η αμπελοοινική περιοχή του Μπορντό είχε περίπου 108.000 εκτάρια αμπέλου το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του οινικού γραφείου.

Παράλληλα, η CIVB είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι η εκρίζωση περίπου του 10% των αμπελιών της περιοχής θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υπερπροσφοράς, η οποία οφείλεται εν μέρει στη μείωση της ζήτησης των καταναλωτών.

Συνολική χρηματοδότηση 57 εκατ. ευρώ (50,6 εκατ. £) πρόκειται να διατεθεί για ένα πρόγραμμα «υγειονομικής» εκρίζωσης, δήλωσε η CIVB.

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να παράσχει 38 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια είναι ήδη επιβεβαιωμένα, ανέφερε η CIVB. Στη συνέχεια, άλλα 19 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης θα παρασχεθούν από το CIVB, με την επιφύλαξη έγκρισης από το συμβούλιο του διεπαγγελματικού φορέα.

Μετά από μήνες συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Γεωργίας της Γαλλίας, Marc Fesneau, του προέδρου της περιφέρειας Nouvelle Aquitaine, Alain Rousset, και του προέδρου και αντιπροέδρου της CIVB, Allan Sichel και Bernard Farges αντίστοιχα.

Ενώ, η CIVB έχει δηλώσει ότι είναι βέβαιη για το μέλλον και για την ικανότητα προσαρμογής των οινοποιών, πιστεύει ότι η εκρίζωση περίπου του 10% των αμπελιών της περιοχής θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθεί η παραγωγή σε πιο βιώσιμες βάσεις.

«Εκτιμούμε ότι αντιμετωπίζουμε ετήσια υπερπαραγωγή 300.000 hl [40 εκ. φιάλες], στην οποία πρέπει να προστεθούν 200.000 hl που πωλούνται σε μη ανταποδοτικές τιμές», είπε ο Sichel στη γενική συνέλευση της CIVB τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, το γεωργικό επιμελητήριο της Gironde δήλωσε ότι το ένα τρίτο των αμπελουργών της περιοχής αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, με βάση πρόσφατη έρευνα. Είπε ότι πολλοί από εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιθυμούσαν να συνεχίσουν στο κρασί, αλλά κάποιοι ήθελαν να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Τέλος, τα νέα για τη συμφωνία του προγράμματος εκρίζωσης έρχονται αφού η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο χρηματοδότησης 160 εκατομμυρίων ευρώ για την απόσταξη περίσσειας κρασιού σε όλη τη χώρα σε βιομηχανική αλκοόλη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας βραχυπρόθεσμης «κρίσης στον αμπελοοινικό τομέα».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.