Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου ανοίγει τις πύλες του 9 Απριλίου

Την ιστορική, μακραίωνη διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου μα και τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τη μοναδικότητα των κρασιών της, μπορεί κανείς να τα «γευτεί» με μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (Ε.Ο.Σ Σάμου).

Το εμβληματικό «Μουσείο Οίνου» στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Eνιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου το 1934 ως οιναποθήκη στην αρχή και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Η αναμορφωμένη διαρρύθμισή του είναι αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής μελέτης, με στόχο να «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στην παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια της μοναδικής ποικιλίας του μοσχάτου. Αποκαλύπτει επίσης τις ακάματες προσπάθειες γενεών και γενεών Σαμίων καλλιεργητών, οι οποίοι και δημιούργησαν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα που εκτείνεται ως τις πιο «ψηλές κορφές» της Σάμου, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς.

Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού περιγράφεται μέσω κειμηλίων, τεκμηρίων, ντοκουμέντων και εκθεμάτων σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στις θεματικές αίθουσες του Μουσείου Οίνου.

Μην παραλείψετε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου» σε πεζούλες ξερολιθιάς, το «καλύβι» και το «πατητήρι», τις πρέσες, τον οινοιποιητικό εξοπλισμό και τα αγροτικά εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, συλλεκτικές φωτογραφίες και παλιές συλλεκτικές φιάλες, χειρόγραφα καταγραφής της παραγωγής,  εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα 1.000 σχεδόν διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί από το 1936 έως και σήμερα, τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, καθώς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και λειτουργίας μουσειακού χώρου.

Από την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 το Μουσείο Οίνου θα είναι και πάλι επισκέψιμο στο κοινό με ένα μικρό αντίτιμο 5 ευρώ για την είσοδο και την ξενάγηση. Στον επιβλητικό χώρο της κεντρικής αίθουσας με τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές, πραγματοποιούνται οινογευστικές δοκιμές των πολυβραβευμένων διεθνώς κρασιών του Συνεταιρισμού.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, απαιτείται προκράτηση για τις ξεναγήσεις. Επίσης, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος καθώς και εκθετήριο/πωλητήριο οίνων και παραδοσιακών σαμιακών προϊόντων.

Μόνο για ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΓΚΡΟΥΠΣ άνω των 10 ατόμων και μόνον κατόπιν προκρατήσεως, παρέχεται η δυνατότητα PREMIUM οινογευστικής δοκιμής στην ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ των 10 ευρώ,  που περιλαμβάνει 6 διαφορετικά κρασιά από την γκάμα του Συνεταιρισμού και πιατέλες με snacks της τοπικής παραγωγής (τοματίνια, παξιμαδάκια και γραβιέρα Σάμου, ξηροί καρποί)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στην περιοχή Μαλαγάρι Σάμου.

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ/ανά άτομο για ενήλικες.

Παιδιά έως 12 ετών, ΑμεΑ, δημοσιογράφοι, σώματα ασφαλείας: Δωρεάν

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.

Προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο Μουσείο Οίνου, με γευσιγνωστική δοκιμή οίνων:

11:00, 13:00 και 15:00

ΔΕΥΤΕΡΕΣ και ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ

Για τις προκρατήσεις εξυπηρετείσθε:

  • Τηλεφωνικά στο 22730 87510 εσωτ. 548
  • Email: kouvari@samoswine.gr
  • Ηλεκτρονικά εδώ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Court of Master Sommeliers Europe (CMS) και του WSPC, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον κόσμο, την ίδια στιγμή, στον...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

REPORTS

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης βρέθηκε στις 8 Απριλίου και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ και 6...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...