Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μεγάλο ερυθρό κρασί του Κτήματος Σκούρα λυγίζει τον χρόνο σε μια σπάνια κάθετη δοκιμή

Μια κάθετη δοκιµή µε τον Μέγα Οίνο αποτελεί πάντα πρόκληση. Πρόκειται για ένα από εκείνα τα λίγα κρασιά που καταφέρνουν και συνδυάζουν την υψηλή οινική ποιότητα µε την κλασικότητα στο ύφος, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα µια αύρα φινέτσας µε το άνοιγµα κάθε φιάλης.

Είναι µόλις η δεύτερη φορά στην Ελλάδα όπου ο Μέγας Οίνος ξεδιπλώνει στα ποτήρια στοιχεία από το πέρασµά του σε τρεις διαδοχικές δεκαετίες. Η πρώτη µάλιστα που αυτό συµβαίνει εντός του οινοποιείου παρουσία καλεσµένων. Τα κρασιά δοκιµάστηκαν ακολουθώντας συγκεκριµένο πρωτόκολλο ασφαλείας µε βάση τις κατευθύνσεις του WSPC, από το παλαιότερο στο νεότερο. Στη δοκιµή συµµετείχε εξ αποστάσεως και ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW. Οι σοδειές  2002 και 2003 δεν ήταν υπολογισµένες στη δοκιμή. Ανοιξαν στο τέλος εν µέσω συζήτησης για την επίδραση των  καιρικών συνθηκών.

Ένας απρόσμενος φίλος στο τραπέζι

Ο Μέγας Οίνος είναι ένα από τα λίγα κρασιά που είναι ικανά να συνοδέψουν τις ατέρµονες συζητήσεις ιδιαίτερα ανήσυχων οινόφιλων, ακόµα κι έπειτα από την ολοκλήρωση ενός πολύωρου γεύµατος ή δείπνου.

Ένας απρόσμενος φίλος στο τραπέζι

Ο Μέγας Οίνος είναι ένα από τα λίγα κρασιά που είναι ικανά να συνοδέψουν τις ατέρµονες συζητήσεις ιδιαίτερα ανήσυχων οινόφιλων, ακόµα κι έπειτα από την ολοκλήρωση ενός πολύωρου γεύµατος ή δείπνου.

ΜΕΓΑΣ ΟΙΝΟΣ

Εκεί που η φινέτσα συναντά την πολυπλοκότητα ξεδιπλώνοντας ένα λεπτοκεντημένο υφαντό αρωμάτων και γεύσεων που λάμπει στο πέρασμα του χρόνου

 

Σπουδαία ερυθρά με 12% Vol

Πρώτη περίοδος 1997-98-99-2001       

Από τα δώδεκα κρασιά που ήταν εξ αρχής στο πρόγραµµα της δοκιµής τα τέσσερα πρώτα εκφράζονται στο ποτήρι περισσότερο ως ένα κλασικό και ώριµα εκφρασµένο καλοδουλεµένο έργο παρά ως δείγµατα µιας πρώιµης εποχής. Με παρούσα την έκφραση και των δύο ποικιλιών, εµφανή στοιχεία τροχοδροµηµένης εξέλιξης και επιγεύσεις που ατενίζουν µε χαµόγελο τους δείκτες των ρολογιών, τα τέσσερα κρασιά στηρίζουν την έκφρασή τους στη λεπτότητα. Εδώ, αξίζει να σταθεί κανείς επιπλέον στην εξαιρετική φρεσκάδα της έκφρασης που αποπνέει η χρονιά του 1998, καθώς το σηµαντικότερο όλων µε κρασιά σαν το Μέγα Οίνο 1997-2001 είναι πως  µπορούν και συµβάλουν άµεσα στην οινική κουλτούρα των συνδαιτυµόνων, µπορούν και φέρνουν στο επίκεντρο µιας σύναξης το κρασί, ακόµα κι αν αυτός δεν είναι ο αρχικός προσανατολισµός µιας συνεύρεσης.  Όσο τα περιµένεις να ξεδιπλώσουν τις πολυσχιδείς προσωπικότητές τους στο σύνολό τους, τόσο αυτά αποκαλύπτουν επιπλέον νέα στοιχεία.

Με βάθος και φινέτσα

∆εύτερη περίοδος 2004-06-07-2008   

Με τις επόµενες τέσσερις σοδειές όχι µόνο γυρίσαµε χρονική σελίδα, καθώς περπατάµε πλέον σε όλη σχεδόν την στράτα της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας, αλλά ταυτόχρονα, δοκιµάζοντας τα κρασιά,  αποκτήσαµε την αίσθηση πως απέκτησαν στο σύνολό τους πιο σφιχτές ραφές, ξεδιπλώνοντας έτσι στα ποτήρια πιο συµπαγείς εκφράσεις. Ταυτόχρονα η συγκέντρωση της αλκοόλης έχει αναρριχηθεί έναν και πλέον αλκοολικό βαθµό κατά µέσο όρο. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος επιθυµούσε να αποτυπώσει ένα κοινό στοιχείο και για τις τέσσερις τόσο διαφορετικές καλλιεργητικά σοδειές, αυτό δεν θα µπορούσε να είναι άλλο από τη φινέτσα.  Σε αυτό το σηµείο αξίζει να σταθεί επιπλέον κάποιος στη σοδειά του 2004 τόσο για την ένταση του παλµού της, όσο και για την υπερέχουσα δοµή της. Συνολικά δίνει την αίσθηση πως πρόκειται για ένα κρασί δίχως ραφές και αυτό το εφοδιάζει µε επιπλέον διαστάσεις ισορροπίας.

Δυναμισμός και συνέπεια

Τρίτη περίοδος 2010-12-14-2016

Η συνέπεια ξεκινά από την αντίληψη, πιστεύουν στο Κτήµα Σκούρα. Έτσι, όταν κάποιος τυχερός, όπως εµείς,  βρεθεί µπροστά σε δώδεκα συν δύο δείγµατα Μέγα Οίνου που απλώνονται σε τρεις διαδοχικές δεκαετίες, έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει πως για µια ολοκληρωµένη σκέψη δεν αρκεί µια ολοκληρωµένη διατύπωση αλλά η µετουσίωσή της σε πράξη ορθά επαναλαµβανόµενη. Τα τελευταία τέσσερα κρασιά της δοκιµής αποτελούν µια αυτόνοµη και ολοκληρωµένη ενότητα, καθώς βρίσκονται ακόµα στα πρώτα στάδια της µακρόχρονης κι εξελισσόµενης ζωής τους. Ωστόσο, όχι µόνο γεµίζουν µε προσδοκίες τα ποτήρια αλλά αποκαλύπτουν ταυτόχρονα και τους τρόπους που αυτές θα εκφραστούν στο πέρασµα του χρόνου.

“Σε ένα τραπέζι, καθημερινό ή εορταστικό, πάντα βασιλιάς είναι το φαγητό και βασίλισσα το κρασί. Θεός που του παντρεύει ο άνθρωπος” Γιώργος Σκούρας

Ήταν μια σπάνια και σπουδαία γευστική δοκιμή, που σίγουρα η ομάδα του Wine Trails θα ήθελε να επαναλάβει ξανά και ξανά. Ωστόσο, το επόμενο ραντεβού με τον Μέγα Οίνο στο κτήμα Σκούρα δόθηκε για το 2035.

 

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στο καθεστώς που διέπει τις άδειες φύτευσης αμπέλου προσπαθεί να προωθήσει η Κομισιόν, πρόθεση της οποίας είναι η αύξηση του ποσοστού...

REPORTS

Από τη Νορβηγία μέχρι την Ιαπωνία, με τον καιρό δημιουργούνται terroir πολλά υποσχόμενα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οι Τηνιακοί Αμπελώνες δημιουργήθηκαν το 2000 από τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο και τον Gerard Margeon, Executive Head Sommelier του ομίλου εστιατορίων Alain Ducasse. Οι δυο...

REPORTS

Τη ∆ευτέρα 1η Μαρτίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης αµπελώνων 2021-2022 σύµφωνα µε το xρονοδιάγραµµα διαδικασίας ένταξης στο πρόγραµµα που προβλέπει η...

Copyright © 2020 Greenbox SA.