Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το μέλλον των οινικών εκθέσεων εν καιρώ πανδημίας

Φανταστείτε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπους να µιλούν µεταξύ τους µε ενθουσιασµό και χαρά, σε απόσταση αναπνοής µέσα σε έναν κλειστό χώρο. Να στροβιλίζουν ποτήρια µε κρασί, να δοκιµάζουν και µετά να… φτύνουν. «Ο εφιάλτης του επιδηµιολόγου», όπως αναφέρει χαριτολογώντας ο Ντίνος Στεργίδης.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα πολύ οικείο σκηνικό στις µεγάλες και πιο επιτυχηµένες οινικές εκθέσεις που πραγµατοποιούνταν µέχρι και πριν λίγους µήνες. Και τώρα τι; Οι οινοποιοί αδηµονούν να επιστρέψουν στις εκθέσεις για να προωθήσουν τα κρασιά τους τόσο στους επαγγελµατίες, όσο και στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Άρα πώς συνεχίζουµε; Πώς προσαρµόζονται και εξελίσσονται οι οινικές εκθέσεις εν καιρώ πανδηµίας;  Στο ερώτηµα απαντούν οι διοργανωτές µεγάλων ελληνικών οινικών εκθέσεων.

 

Μαρία Νέτσικα, Χάρτης των Γεύσεων

Σχεδιάζουµε τον Χάρτη για τον Νοέµβριο και αναµένουµε

«Βρισκόµαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενηµερώσουµε ότι η Wine Plus ετοιµάζει τον Χάρτη των Γεύσεων 2020, ο οποίος θα πραγµατοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28 – 29 Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. Η έγκριση από την Πολιτεία Υγειονοµικού Πρωτοκόλλου διεξαγωγής εκθέσεων, µας επιτρέπει να ανακοινώσουµε το άνοιγµα των συµµετοχών. Το Βελλίδειο είναι ένας τεράστιος χώρος, 3.500 τ.µ. που µας επιτρέπει να σχεδιάσουµε τον Χάρτη σύµφωνα µε το Πρωτόκολλο. Βέβαια, έχουµε µειώσει τις συµµετοχές των εκθετών κατά ένα τρίτο µειώνοντας παράλληλα και τον αριθµό επισκεπτών. Η ανταπόκριση των οινοποιών ήταν από την αρχή µεγάλη, έτσι είναι κλεισµένα τα τρία τέταρτα του χώρου, οπότε όλα έχουν πλέον να κάνουν µε το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το 2nd Rosé Grand Tasting που πραγµατοποιήσαµε µε επιτυχία και πολλές προσαρµογές τον Ιούλιο, ήταν ένα  crash test που απέδειξε ότι µπορούν να γίνουν πράγµατα. Με λιγότερο κόσµο και µε λιγότερα έσοδα θέλουµε να συνεχίσουµε αυτό που κάνουµε».

 

Αλεξάνδρα Ανθίδου,  ΒορΟινά

Τα ΒορΟινά φέτος γίνονται… απλά µε διαφορετικό τρόπο

«Από τις 14 έως τις 30 Σεπτεµβρίου η Θεσσαλονίκη κινείται στον ρυθµό των ΒορΟινών, τα οποία φέτος θα πραγµατοποιηθούν αλλιώς. Γνωστά εστιατόρια, cafe-wine-bars και κάβες της πόλης θα φιλοξενήσουν τα ΒορΟινά 2020, προτείνοντας στο κοινό γευσιγνωσίες, δείπνα food & wine pairing, παρουσιάσεις και wine cocktails σε ειδικές τιµές και πάντα σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα υγειονοµικά πρωτόκολλα. Οι παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της µεγάλης ανοιχτής έκθεσης στο Λιµάνι πραγµατοποιούνται εδώ και χρόνια. Ωστόσο, φέτος δόθηκε σε αυτές µεγαλύτερη βαρύτητα και εύρος σε µία λογική που κυρίως στοχεύει στην υποστήριξη της εστίασης. Το ευχάριστο είναι ότι υπήρξε ανταπόκριση, µάλιστα και από επιχειρήσεις που δεν είχαµε συνεργαστεί έως τώρα. Μάλιστα, προσανατολιζόµαστε ήδη σε µία ανάλογη διοργάνωση µεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στην Αθήνα».

 

Ντίνος Στεργίδης, Οινόραµα

Οι οινοποιοί αδηµονούν να επιστρέψουν στις εκθέσεις τους

«Έχουµε προβλέψει ότι το Οινόραµα 2021 θα γίνει κανονικά 6-8 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Από εκεί κι ύστερα… Παρακολουθώ τι γίνεται στο εξωτερικό και εκτιµώ πως τον τόνο θα δώσει η µεγάλη έκθεση Vinexpo/Wine Paris, που προγραµµατίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου. Αν γίνει κανονικά, τότε θα ακολουθήσουν και όλες οι άλλες εκθέσεις κρασιού µε τις ίδιες προδιαγραφές. Σε όλη την υφήλιο όλοι οι οινοποιοί αδηµονούν να επιστρέψουν στις εκθέσεις για να πουλήσουν τα κρασιά τους. Το κρασί έχει µία ιδιαιτερότητα: Για να το µάθεις, να το εκτιµήσεις και να το αγοράσεις, πρέπει πρώτα να το δοκιµάσεις. Μέχρι στιγµής δεν έχει εφευρεθεί καλύτερος τρόπος γι’ αυτό από τις εκθέσεις κρασιού, όπου εξίσου σηµαντικό είναι το παραδοσιακό «networking» που αποτελεί το 50% µιας επιτυχηµένης έκθεσης. Άρα, εκτιµώ πως οι οινικές εκθέσεις, όπως τις ξέρουµε, θα είναι µαζί µας για πολλά χρόνια ακόµα κι ας βιάζονται κάποιοι να τις θάψουν».

 

Οµάδα Peloponnese Wine Festival*

Οι µεγάλες εκθέσεις θα επιστρέψουν καλύτερες από πριν

«Στόχος µας ήταν το Peloponnese Wine Festival να διεξάγεται κάθε Ιανουάριο. Η εκτίµησή µας όµως είναι ότι αυτή η περίοδος είναι επισφαλής για το 2021. Πιθανότατα θα αναβληθεί για τον Φεβρουάριο ή και τον Απρίλιο. Οι αποφάσεις θα παρθούν µε χρονικό περιθώριο δύο µηνών πριν από την ηµεροµηνία διεξαγωγής. Η µορφή της διοργάνωσης θα είναι αυτή όπως την ξέρουµε, µε µικρότερη ίσως συµµετοχή αν αναλογιστούµε τον φόβο και την έλλειψη ρευστότητας στον κλάδο και βέβαια συγκεκριµένες προδιαγραφές. Εκτιµούµε ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση οι µεγάλες οινικές εκθέσεις θα επανέλθουν, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος προώθησης στο ευρύ κοινό. Ίσως βέβαια κάποια από τα µέτρα που υιοθετούνται τώρα να παγιωθούν».

 

*Στην ομάδα του Peloponnese Wine Festival, εκτός από την εικονιζόμενη Μαριάννα Μακρυγιάννη, συμμετέχουν η Βασιλική Κουτσοβούλου και ο Γρηγόρης Μιχαήλος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η Dom Pérignon αποκαλύπτει την Vintage σαμπάνια της εμπνευσμένη από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Basquiat, μία φιάλη που αποτελεί την συγχώνευση τέχνης και σαμπάνιας.

REPORTS

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50...

REPORTS

Σε εποχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψαν οι οινοπαραγωγοί του Chianti Classico, λόγω του κρύο και των βροχοπτώσεων που επικράτησαν στην περιοχή την περασμένη...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...