Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες ταιριάζουν με το κλίμα της Αυστραλίας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι κάποιες αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού, που είναι ανθεκτικές στη ξηρασία περισσότερο από κάποιες διεθνείς ποικιλίες που προτιμώνται εκεί, περιέχουν χημικές ενώσεις υπεύθυνες για γεύσεις που προτιμώνται από τους αυστραλιανούς καταναλωτές.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ‘’OENO One’’ ακολουθεί προηγούμενη έρευνα πάνω στις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι , που έδειξαν ότι είναι καλά προσαρμοσμένες σε ζεστό κλίμα και συνεχίζουν να αποδίδουν καλά όσο το κλίμα γίνεται θερμότερο.

Credit: Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το ρόλο των πολυλειτουργικών θειολών, δηλαδή αρωματικές ενώσεις που είναι ευρέως γνωστές για τη συμβολή τους στο “τροπικό” άρωμα και γεύση του Sauvignon blanc και, πιο πρόσφατα, στο Chardonnay. Η μελέτη διερεύνησε πέντε τέτοιες θειόλες σε κυπριακούς οίνους που περιλαμβάνουν τη λευκή ποικιλία Ξυνιστέρι και δύο ερυθρές ποικιλίες, το Μαραθεύτικο και το Γιαννούδι, συγκρίνοντάς τις με αυστραλιανούς οίνους από τις ποικιλίες Pinot Gris, Chardonnay και Shiraz.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε λευκός οίνος περιείχε ενώσεις υπεύθυνες για τα αρώματα “γκρέιπφρουτ”, “τροπικών φρούτων” και “φρούτα του πάθους” πολύ πιο πάνω από το αισθητικό τους όριο, ενώ οι ενώσεις που συνδέονται με τους χαρακτήρες “χτυπημένης τσακμακόπετρας” και “κρέατος” ήταν πολύ μικρότερες σε συγκέντρωση. Μια ένωση υπεύθυνη για αρώματα που συνδέονται με τον “καβουρντισμένο καφέ” ανιχνεύθηκε στο Chardonnay και σε τέσσερις από τους οίνους από Ξυνιστέρι. Μια θειόλη, που δίνει αρώματα “φραγκοστάφυλλου” και “ξύλου” ανιχνεύθηκε στο Pinot Gris και σε τρία κρασιά από Ξυνιστέρι.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση των αρωματικών ενώσεων στους κυπριακούς οίνους ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των δημοφιλών αυστραλιανών οίνων από Chardonnay και Sauvignon blanc.

Η Dr. Capone, Ερευνητική Συνεργάτης της ARC στο Κέντρο Κατάρτισης για την Πρωτοποριακή Παραγωγή Οίνου του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, δήλωσε: “Η εύρεση της παρουσίας αυτών των επιθυμητών ενώσεων στις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού ανοίγει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη συνεισφορά τους στην αισθητική αντίληψη σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σε κυπριακά κρασιά”.

Κατανοώντας καλύτερα τη σύνθεση των κυπριακών ποικιλιών, οι παραγωγοί θα μπορούν να προσαρμόσουν καλύτερα τα προϊόντα τους στις προτιμήσεις των καταναλωτών όσο η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται και το κλίμα αλλάζει.

Μάλιστα σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από οινόφιλους στην Αυστραλία, άρεσε πολύ η γεύση των κυπριακών ποικιλιών και σε μερικές περιπτώσεις το Ξυνιστέρι προτιμήθηκε σε σχέση με το Pinot Gris.

Από τότε που τα κυπριακά αμπέλια έφτασαν στην Αυστραλία στην πανεπιστημιούπολη Waite για έρευνα, αρκετοί οινοπαραγωγοί ένδειξαν ενδιαφέρον για τις ποικιλίες αυτές, ιδίως για το Ξυνιστέρι. Έτσι, τo έργο θα ξεκινήσει φέτος τις πρώτες δοκιμές στους αμπελώνες της Paulmara Wines στην κοιλάδα Barossa.

Η νέα έρευνα υποστηρίζεται από μια ερευνητική Υποτροφία της Αδελαΐδας (Adelaide Graduate Research Scholarship) και μια συμπληρωματική υποτροφία από την Wine Australia.

 

Πηγή scienmag.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...