Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Κτήμα Πυργάκη ετοιμάζει τέσσερις νέες ετικέτες στα αφρώδη

Chardonnay που παλαιώνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και προέρχεται από αμπέλια ηλικίας 32 ετών από σταφύλια εσοδείας του 2021 έφερε φέτος για πρώτη φορά στην επιφάνεια το Κτήμα Πυργάκη με έδρα την Κορινθία.

του Γιώργου Λαμπίρη

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Η συγκεκριμένη οινοποίηση προέρχεται από ξερικό αμπελοτόπι 7 στρεμμάτων, το οποίο προσφέρει αποδόσεις περίπου 900 έως και 1.000 κιλών ανά στρέμμα και βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων στην οινική ζώνη του Ασπροκάμπου Νεμέας. Το Κτήμα Πυργάκη είχε ήδη παρουσιάσει δείγμα γραφής στο Chardonnay με το προϋπάρχον «24», το οποίο παραμένει για δύο χρόνια σε δρύινο βαρέλι και δύο χρόνια στη φιάλη. Με την νέα ετικέτα επιχείρησε να παρουσιάσει ένα κρασί που προέρχεται από μικρότερο χρονικό διάστημα παλαίωσης στο βαρέλι.

Ωστόσο το μέλλον της οινοποιίας κατοπτρίζεται στα αφρώδη κρασιά, καθώς ετοιμάζει τέσσερις νέες ετικέτες που θα δούμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και η παραγωγή τους θα γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης της Καμπανίας όπου η δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται στη φιάλη και η περιστροφή γίνεται χειροκίνητα. «Το ένα εξ αυτών θα είναι ένα αφρώδες Chardonnay.

Επίσης θα δημιουργήσουμε ένα blanc de noir που θα προέλθει από τον συνδυασμό Chardonnay και Pinot Noir, μία ετικέτα από Μοσχοφίλερο, Gewurztraminer και Αγιωργίτικο καθώς και μία ακόμη εμφιάλωση μονοποικιλιακού αφρώδους ροζέ οίνου από Αγιωργίτικο». Το Κτήμα Πυργάκη, ήταν ένα από τα 47 μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου που συμμετείχαν στο πρόσφατο Peloponnese Wine Festival στο ξενοδοχείο Intercontinental, αναδεικνύοντας τη δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στο αμπέλι αλλά και στον τομέα της οινοποίησης.

 

Σνολικά έχει να προσφέρει δύο κατηγορίες ετικετών. Αφενός τα μονοποικιλιακά του κρασιά όπως το Petit Verdot (900 φιάλες), το Tanat (900 φιάλες) και το Chardonnay 24 (1.200 φιάλες), με τις συγκεκριμένες ποικιλίες να κυκλοφορούν στον συγκεκριμένο αριθμό φιαλών στις καλές παραγωγικά χρονιές, αφετέρου τα πολυποικιλιακά του κρασιά που προκύπτουν από τον συνδυασμό διαφορετικών ποικιλιών. Οι βασικές ποικιλίες που επεξεργάζεται και αξιοποιεί το κτήμα Πυργάκη είναι οι λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Μαλαγουζιά και οι ερυθρές Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Tanat, Merlot.

Επενδύσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ σε εγκαταστάσεις και αμπελώνα

Η συνολική ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στις 70.000 φιάλες. Την προσεχή χρονική περίοδο ολοκληρώνει την δημιουργία νέας πτέρυγας για να διαχωρίζει την παραγωγή των αφρωδών από τους ήσυχους οίνους καθώς και την κατασκευή επισκέψιμων εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με επενδύσεις για μηχανική καλλιέργεια των 120 στρεμμάτων αμπελώνων που διατηρεί. Η συνολική επένδυση σε εγκαταστάσεις και αμπελώνα ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Διατηρεί εξαγωγική παρουσία σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αγγλία, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος, ενώ ετοιμάζει την είσοδό του και στις σκανδιναβικές χώρες. Οι εξαγωγές αντικατοπτρίζουν το 30% της παραγωγής του, ενώ στόχος είναι το συγκεκριμένο ποσοστό να υπερβεί το 50% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...