Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ιστορικό αμπελοτόπι των Καλαβρύτων και οι εκλεκτές ποικιλίες στη Μεγάλη Άμπελο

Σε ένα µοναδικό αµπελοτόπι, στα 900 µ. υψόµετρο, στα Καλάβρυτα, παράγονται τα µοναδικά κρασιά του Κτήµατος Μεγά Σπήλαιο.

Η ιδέα της δηµιουργίας του ιδιαίτερου αυτού ορεινού αµπελώνα γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια µε στόχο να παράγει µόνο εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, µε µέληµα την ανάδειξη του terroir. Όπερ και εγένετο… καθώς η προσπάθεια αυτή έχει αναγνωριστεί και επιβραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισµούς, ενώ σήµερα τα κρασιά του Κτήµατος κυκλοφορούν µε την ίδια σταθερή ποιότητα και ανανεωµένη εµφάνιση.

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο από το 1550 υπάρχουν επίσηµα αναφορές για την ύπαρξη του µοναστηριακού αµπελώνα. Το µετόχι και οινοποιείο ως κτίσµα µε την προσθήκη κοιτώνα και ξωκλησιού χρησιµοποιείτο από τους µοναχούς για την καλλιέργεια και τον τρυγητό των σταφυλιών. Ο µούστος στη συνέχεια µεταφερόταν µε µουλάρια έως το Μέγα Σπήλαιο, όπου στο περίφηµο υπόγειο κελάρι του µεταγγιζόταν σε βαρέλια 500lt. Στην όλη διαδικασία βοηθούσαν και εργάτες λαϊκοί, ορισµένοι δε από αυτούς εν ζωή περιγράφουν και αναπολούν τη Μεγάλη Άµπελο. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σταµάτησε η καλλιέργεια του κτήµατος λόγω της σταδιακής αποχώρησης των µοναχών από το Μέγα Σπήλαιο.

Η αναµπέλωση έγινε το 1999 µε µακροχρόνια µίσθωση από τη Μονή. Γραµµικοί αµπελώνες όψιµου βλαστικού κύκλου µε τις εξής ποικιλίες: Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό,Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Λαγόρθι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Riesling µε την πυκνότητα φύτευσης να αγγίζει τα 4.100 φυτά ανά εκτάριο.

 

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Σε ένα τοπίο όπου η αύρα του βουνού συναντά την αλμύρα της θάλασσας, το Rosé του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο γεννιέται για να προσφέρει μια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...