Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το δικό μας αντίο στον δάσκαλο του οινικού πολιτισμού στην Ελλάδα Γιάννη Μπουτάρη

Λίγοι άνθρωποι που περνούν απ’ αυτόν τον κόσµο, έχουν αγγίξει τις ψυχές των ανθρώπων όσο ο Γιάννης Μπουτάρης. Ζούσε τη ζωή και ταυτόχρονα ήταν έτοιµος ανά πάσα στιγµή να µεταδώσει τις εµπειρίες του και το όποιο νόηµά τους. Βέβαια, είναι δύσκολο να πεις µε σιγουριά ποια πλευρά της προσωπικότητάς του ήταν η πιο επιδραστική, καθώς, ανεξάρτητα από τις µεγάλες παρεµβάσεις του στα κοινά και τα δηµόσια αξιώµατα που επέλεξε ή κλήθηκε να υπηρετήσει, ο ίδιος, ήταν αδιάκοπα σαν ένα ανοιχτό βιβλίο.

του Γιάννη Πανάγου

Άνθρωπος που τίµησε πρώτα απ’ όλα, αυτό που λέµε ζωή, στα 82 χρόνια της πορείας του, ο Γιάννης Μπουτάρης, φρόντιζε να κρατάει πάντα ανοιχτούς ορίζοντες, παρέµεινε πεισµατικά ένα ελεύθερο πνεύµα και χωρίς συµβιβασµούς, υπερασπίστηκε τις ιδέες του, τις οποίες, κάθε φορά, έβρισκε τον τρόπο να τις κάνει πράξη. Όπως έκανε µε το κρασί, όπως έκανε µε τον Αρκτούρο, όπως έκανε µε την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης, όπως µε πολλά απ’ αυτά µε τα οποία καταπιάστηκε.

Ανοιχτόµυαλος αλλά και ξεροκέφαλος όπου χρειαζόταν, στήριζε τις επιλογές του, χτίζοντας στο οµαδικό πνεύµα και κυρίως σε επιλογές ανθρώπων που ήξερε καλά ότι διέθεταν γνώση στο ειδικότερο αντικείµενο και µπορούσαν να φέρουν πιο κοντά τον οραµατισµό του. Επιχειρηµατικά ανήσυχος από πολύ νέος, όχι µόνο ανέπτυξε από νωρίς πρωτοβουλίες για τη δηµιουργία ενός ισχυρού οµίλου στον κλάδο του κρασιού, αλλά βοήθησε µε τις ιδέες του στην αναµόρφωσή του. Κοσµογυρισµένος και κοσµοπολίτης, είδε από κοντά όσα γίνονταν στη Γαλλία και στις χώρες µε ιδιαίτερη αναφορά στο κρασί, υιοθετώντας µε αποφασιστικότητα προσεγγίσεις και πρακτικές που άλλαξαν µε το χρόνο τη φυσιογνωµία του κλάδου.

Συνέχισε την οικογενειακή παράδοση, γύρω από κρασί, ωστόσο επέλεξε να µεταφέρει το βάρος της προσπάθειάς του στο αµπέλι, όπου, κατά τα λεγόµενά του, γεννιέται το καλό κρασί. Παράλληλα βέβαια, καλλιέργησε το µύθο που µπορεί να φιλοξενήσει ο συγκεκριµένος κλάδος, ανέδειξε την ιστορία που κρύβει το κρασί και υποστήριξε µε πείσµα τον οινοτουρισµό, κυρίως ως µέσο γνωριµίας της κοινωνίας µε τον πολιτισµό που αναδύει αυτός ο χώρος. Αντισυµβατικός, κινήθηκε κόντρα στις επικρατούσες απόψεις και συνέβαλε µε τις θέσεις του να δουν περισσότεροι άνθρωποι την άλλη όψη του φεγγαριού και σίγουρα να χαµηλώσουν τα τείχη του κατεστηµένου και του δογµατισµού.

Τελευταία προσφορά του, θα µπορούσε να πει κανείς, το βιβλίο του µε τίτλο «60 χρόνια τρύγος», το οποίο καταγράφει τη διαδροµή µέσα από αµπελώνες, οινοποιεία, καταφύγια ζώων και πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα µας κάνει θεατές µιας ζωής γεµάτη ένταση, πάθος, µεγάλες αγάπες, πολλές επιτυχίες και αρκετά λάθη. Άλλωστε αυτό για το οποίο ξεχώριζε πάντα και απ’ όλους τους άλλους, ο κυρ Γιάννης, ήταν ο τρόπος που είχε να διηγείται τα παραµύθια του. Να ζωντανεύει το νόηµά τους και πολλές φορές, εις πείσµα όλων, να κάνει πράξη το περιεχόµενό τους.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χηµικός του ΑΠΘ, διπλωµατούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, µέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», που ίδρυσε ο παππούς του το 1879. Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την «Κυρ-Γιάννη» –µε τα οµώνυµα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αµπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αµύνταιο–, που σήµερα διευθύνουν οι δύο του γιοι. Το 2010 εκλέγεται δήµαρχος Θεσσαλονίκης. Υπήρξε παντρεµένος και απέκτησε 3 παιδιά µε την Αθηνά Μιχαήλ. Απεβίωσε στις 9 Νοεµβρίου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων βάσει της νέας ΚΑΠ με στόχο...

REPORTS

Το Μπορντό βρίσκεται τώρα σε ένα πρωτοφανές σταυροδρόμι… Οι μειώσεις των τιμών κατά 22% κατά μέσο όρο για τις εκδόσεις en primeur του 2023...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA) και ο...

REPORTS

Το παγωμένο κρασί (icewine), μια μοναδική και σπάνια λιχουδιά, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραχθεί καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Αυτό το υγρό χρυσάφι,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων βάσει της νέας ΚΑΠ με στόχο...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...