Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Το γονιδίωμα της φυλλοξήρας αποκρυπτογραφήθηκε

Νέα μελέτη αποκρυπτογραφεί την ακολουθία του γονιδιώματος της φυλλοξήρας και καταγράφει πώς το έντομο, το οποίο προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή στους αμπελώνες τον 19ο αιώνα, εξαπλώθηκε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου.

Η φυλλοξήρα η οποία θεωρήθηκε η αιτία για την καταστροφή περίπου των δύο τρίτων των ευρωπαϊκών αμπελώνων, πρωτοεμφανίστηκε στα αμπέλια της Γαλλίας το 1863.

Το έντομο τρέφεται με τις ρίζες της αμπέλου, περιορίζοντας την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και νερού και καταστρέφοντας το φυτό, αφήνοντάς το ευάλωτο στα βακτήρια. Το αμπέλι αποδυναμώνεται και τελικά πεθαίνει.

Από τη στιγμή που ταυτοποιήθηκε, οι αμπελουργοί κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωσή της εμβολιάζοντας αμπέλια σε ρίζες αμερικανικών ποικιλιών, οι οποίες παρουσίαζαν ανθεκτικότητα στο παράσιτο.

Η ασθένεια πρέπει να έφτασε κατά λάθος στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1850.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Biology, ρίχνει φως στην προέλευση και την εξάπλωση της φυλλοξήρας και παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση της ακολουθίας του γονιδιώματος του εντόμου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει ευρύτερα τη διαχείριση της ασθένειας στον αμπελώνα.

Η μελέτη σημειώνει ότι η φυλλοξήρα που βρέθηκε στην άνω λεκάνη του ποταμού Μισισιπή να παρασιτεί στα άγρια αμπέλια vitis riparia πιθανόν να είναι η κύρια πηγή της εισβολής στην Ευρώπη.

Λέγεται ότι η εξάπλωση του εντόμου αργότερα σε περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Δυτικής Αυστραλίας «ήταν το αποτέλεσμα δευτερογενών εισαγωγών από ευρωπαϊκές πηγές».

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το οποίο συμμετείχε στην έρευνα, στην ανάλυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας του DNA της φυλλοξήρας εντοπίστηκαν συνολικά 2.700 γονίδια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γονιδιακή οικογένεια που έχει εντοπιστεί ποτέ σε ένα γονιδίωμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός γονιδίων είναι απαραίτητος για την αλληλεπίδραση μεταξύ της φυλλοξήρας και της αμπέλου.

«Στην περιοχή προέλευσης, η ταυτόχρονη εξέλιξη του φυτού και του παρασίτου πιθανότατα επέτρεψε στους αμπελώνες να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στο έντομο. Ωστόσο, οι αμπελώνες στην Ευρώπη δεν είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ένα ανάλογο αμυντικό σύστημα», αναφέρουν μελετητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Ο ερευνητής Alejandro Sánchez-Gracia, από το ερευνητικό ινστιτούτο βιολογίας και βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης προσθέτει: «Αυτή η νέα μελέτη αποτελεί πρόοδο στην κατανόηση των βιολογικών εισβολών και των δυνητικά καταστροφικών συνεπειών τους στη γεωργία και, επομένως, στην κοινωνία και την οικονομία».

Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ.

 

Πηγή: The Drink Business

Σχόλια (0)

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...