Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το γαλλικό υπουργείο ενισχύει την παραγωγή κρασιού Picpoul de Pinet με νέους κανόνες

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε αλλαγές στις προδιαγραφές της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (AOP) Picpoul de Pinet, επιτρέποντας σημαντική αύξηση των μέγιστων αποδόσεων παραγωγής. Η προσαρμογή αυτή αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της παραγωγής κρασιού χωρίς να διακυβεύονται τα πρότυπα ποιότητας ή οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της περιοχής.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, τα αμπελοτεμάχια με άρδευση θα επιτρέπεται μέγιστη απόδοση 8.500 κιλά ανά εκτάριο, από το προηγούμενο όριο των 7.500 κιλών/στρέμμα. Επιπλέον, η τυπική απόδοση έχει αυξηθεί από 55 σε 66 εκατόλιτρα ανά εκτάριο, με ανώτατο όριο τα 72 εκατόλιτρα/εκτάριο. Η αλλαγή αυτή αποτελεί σημαντική ώθηση για τους παραγωγούς του Picpoul de Pinet, οι οποίοι τη βλέπουν ως μια ευκαιρία να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση αυτού του φρέσκου, χαρακτηριστικού λευκού κρασιού.

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα παραμένει βασικό στοιχείο αυτών των αναθεωρήσεων. Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τη χρήση πλαστικού mulching και χημικών ζιζανιοκτόνων κατά μήκος των ορίων των αμπελώνων, απαιτώντας από τους καλλιεργητές να υιοθετήσουν μηχανικές ή φυσικές μεθόδους για τον έλεγχο της βλάστησης μεταξύ των γραμμών. Τα μέτρα αυτά ευθυγραμμίζονται με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του γεωργικού τομέα και στην προώθηση μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον αμπελουργίας.

Εν συνεχεία, το Picpoul de Pinet παράγεται αποκλειστικά από το σταφύλι Piquepoul Blanc και έχει εδραιώσει ισχυρή παρουσία στη βρετανική αγορά, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι δημοφιλές τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στον τομέα της φιλοξενίας του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστό για το δροσιστικό προφίλ του, την έντονη οξύτητα και τα αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών. Η περιοχή παραγωγής, που βρίσκεται στο διαμέρισμα Hérault της νότιας Γαλλίας, εκτείνεται σε έξι κοινότητες: Castelnau-de-Guers, Florensac, Mèze, Montagnac, Pinet και Pomerols. Αυτή η παράκτια ζώνη, γνωστή τοπικά ως «La Marine», επωφελείται από την εγγύτητά της με τη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία επηρεάζει το έδαφος και το κλίμα, προσδίδοντας στους οίνους Picpoul de Pinet μια χαρακτηριστική μεταλλικότητα.

Η παραγωγή λευκού κρασιού στην περιοχή αυτή χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι έμποροι εκτιμούσαν τα ελαφριά, δροσιστικά κρασιά της περιοχής. Σήμερα, αυτή η κληρονομιά συνεχίζεται με μια οινοβιομηχανία που προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί διατηρώντας παράλληλα τις ρίζες της. Η απόφαση να αυξηθούν οι εγκεκριμένες αποδόσεις έρχεται σε μια εποχή που οι διεθνείς αγορές αναζητούν περισσότερα λευκά κρασιά με ξεχωριστή ταυτότητα και βιώσιμη προσέγγιση.

Πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Picpoul de Pinet έχει κερδίσει αναγνώριση σε άλλες ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές αγορές, χάρη στην ευελιξία του στο συνδυασμό με θαλασσινά και πιάτα με ψάρι, που είναι χαρακτηριστικά της περιοχής Occitanie. Ωστόσο, οι τοπικοί παραγωγοί εξακολουθούν να έχουν κατά νου την κλιματική αλλαγή, η οποία αναγκάζει τους αμπελώνες να προσαρμοστούν προκειμένου να διατηρήσουν την ποιότητα του κρασιού χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τα τοπικά οικοσυστήματα.

Η έγκριση αυτών των νέων οδηγιών θεωρείται ως αναγνώριση των εξελισσόμενων αμπελουργικών πρακτικών στο πλαίσιο αυτής της ΑΟΠ, που εξισορροπούν την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό. Ενώ η αύξηση της απόδοσης μπορεί να υποδηλώνει την εστίαση σε υψηλότερες ποσότητες, οι παραγωγοί του Picpoul de Pinet τονίζουν τη συνεχή δέσμευσή τους στην ποιότητα. Η απαγόρευση της χρήσης χημικών προϊόντων σε ορισμένες αμπελουργικές εκτάσεις και η απαίτηση για φυσική διαχείριση της βλάστησης αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι η αειφορία θεωρείται αναπόσπαστο μέρος του μέλλοντος της περιοχής.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, η εφαρμογή αυτών των αλλαγών θα γίνει σταδιακά, καθώς οι παραγωγοί προσαρμόζουν τις πρακτικές τους ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα πρότυπα. Το Picpoul de Pinet παραμένει σημείο αναφοράς για τα λευκά κρασιά της Μεσογείου και οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της θέσης του στις διεθνείς αγορές, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπία μεταξύ παραγωγικότητας και περιβαλλοντικού σεβασμού.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Συνεχής εξέλιξη με οραμα τη συνεχή εξέλιξη, ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς και η ομάδα του συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, θέτοντας νέες...

REPORTS

Σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη, ίσως, έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο, επιστρέφει 7 με 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Για άλλη μία χρονιά, την 31η,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι παραγωγοί του Πελοποννησιακού Αμπελώνα επιστρέφουν στην Αθήνα με το Peloponnese Wine Festival 2025 για να συναντήσουν επαγγελματίες και φίλους του κρασιού τη Δευτέρα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...